Cu o investiţie de aproape 2 milioane de euro, bani atraşi atât prin fonduri europe, cât şi din bugetul Primăriei, o şcoală din municipiul Buzău a fost complet modernizată, devenind astfel singura unitate de învăţământ 100% verde din ţară. Este vorba despre Şcoala Generală nr. 11, cea mai mare din oraş, unde învaţă peste 2000 de elevi. Noul concept presupune utilizarea resurselor naturale şi reducerea pierderilor şi a costurilor. Concret, apa meteorică este colectată şi reutilizată, energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deşeurile sunt colectate selectiv.
Acest proiect a fost implementat în urmă cu doi ani, reprezentând, la acel moment, un proiect pilot, dar care, în tot acest timp, şi-a dovedit viabilitatea astfel că, acum, autorităţile din municipiul Buzău doresc să-l extindă la toate unităţile de învăţământ din municipiul Buzău.
Ideea de la Buzău a stârnit curiozitatea şi altor administraţii din ţară, iar mai mulţi ministri şi preşedintele Klaus Iohannis vizitează astăzi unitatea de învăţământ de la Buzău.
"Şcoala Gimnazială nr. 11 îmbină calitatea educaţiei oferite elevilor cu componente specifice şcolilor verzi. Clădirile unităţii de învăţământ includ o serie de elemente de infrastructură şcolară sustenabilă, fiind astfel un model pentru alte instituţii de învăţământ din România. Raportul Administraţiei Prezidenţiale «Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile», axa verde a Proiectului România Educată, cuprinde numeroase măsuri pentru dezvoltarea unei infrastructuri şi a unei culturi şcolare sustenabile. Obiectivul general al raportului este ca şcolile să devină exemple de bune practici în materie de sustenabilitate pentru a inspira elevii - ca viitori cetăţeni activi - să adopte un comportament adecvat de protecţie a mediului. Beneficiile unei infrastructuri educaţionale «verzi» sunt multiple şi generează o creştere a stării de bine a elevilor şi a profesorilor, precum şi o creştere a calităţii învăţării. În plus, şcolile eficiente energetic pot contribui substanţial la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la reducerea consumului de energie şi, implicit, a cheltuielilor cu energia în unităţile şcolare. Raportul Administraţiei Prezidenţiale s-a aflat în consultare publică în prima parte a anului 2022, forma sa actuală urmând să fie disponibilă marţi, 7 iunie, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Implementarea Raportului «Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile» necesită un efort transpartinic, instituţiile centrale şi locale, organizaţii neguvernamentale, mediul privat, unităţi şcolare şi universităţi având responsabilitatea să colaboreze pentru punerea în practică a reacomodărilor din raport. Unele dintre măsurile raportului sunt deja în proces de implementare - Săptămâna Verde, de exemplu, a fost inclusă în structura anului şcolar 2022-2023, iar apeluri de proiecte pentru investiţii în eficienţă energetică în şcoli au fost lansate de instituţii publice, ele beneficiind de interesul potenţialilor beneficiari" se arată în comunicatul emis de Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului va ajunge la Buzău însoţit de Ministrul Mediului, Ministrul Dezvoltării şi Ministrul Educaţiei, vizita marcând, în acelaşi timp, Ziua Mondială a Mediului şi Ziua Învăţătorului.