IOHANNIS: "Uniunea Europeană trebuie să treacă printr-o integrare profundă"

J.P.
Politică / 1 octombrie 2021

"Uniunea Europeană trebuie să treacă printr-o integrare profundă"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri, la Aachen, că Uniunea Europeană "trebuie să treacă printr-o integrare profundă" şi că nu crede în eliminarea din organizaţie, comparând blocul comunitar cu o familie, conform Agerpres.

"Există unii, iar eu fac parte dintre aceştia, există cei care sunt de părere că trebuie să strângem rândurile. Uniunea Europeană trebuie să treacă printr-o integrare profundă, fapt care s-a văzut foarte clar", a spus Iohannis, potrivit traducerii oficiale.

Şeful statului a detaliat că "pe de o parte, unii îşi doresc o integrare mai profundă", iar alţii zic 'Uniunea e ceva simpatic'".

"Dar să nu întrecem măsura. Să facem un pas înapoi şi fiecare să îşi rezolve problemele naţionale şi de fapt noi să ne rezumăm, plus, minus, la piaţa internă comună şi cam atât. Acestea sunt o abordare şi o logică pe care eu nu le împărtăşesc. Eu zic că Uniunea Europeană ar trebui să treacă printr-un proces de integrare mai profundă. Vrem să avem o acţiune comună împreună, dar nu vrem să ne izolăm", a adăugat Iohannis.

Totodată, el a spus că, în opinia sa, aderarea ţărilor candidate din Balcanii de Vest ar trebui accelerată.

"Noi avem acum candidaţi în Balcanii de Vest, sunt state candidate care aşteaptă să se întâmple ceva. În opinia mea, procesul merge cam lent. Eu zic că integrarea ar trebui grăbită", a arătat Iohannis.

Iohannis a vorbit de vecinii României - Ucraina şi Moldova - ca de "state care vor să mişte nişte lucruri împreună cu noi".

"Din păcate, sunt însă şi vecini cu care nu avem relaţii atât de bune, dar izolarea eu zic că nu este niciodată o soluţie", a adăugat şeful statului.

Totodată, Iohannis a spus că "încet, dar sigur reuşim să construim ceea ce se numeşte o politică externă comună".

"Să luăm exemplul clasic - Siria. Acolo e război de zece ani. Şi cine a lipsit acolo 100%? Uniunea Europeană. Nu se poate aşa. Noi trebuie ca în vecinătatea noastră nu doar să ţinem discursuri, ci trebuie să şi fim prezenţi. Acolo am ajutat, dar se putea şi mai mult. Ar fi trebuit să spunem mai multe acolo, să fim prezenţi", a subliniat Klaus Iohannis.

El a fost întrebat, în cadrul dezbaterii de la Aachen, de "un vecin care are uneori atitudine antieuropeană şi care pune sub semnul întrebării frontierele Trianonului".

"Este puţin ca într-o familie, unde cei mai mulţi, la întâlnirea de familie, au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini. Oricum, nu îl dăm afară, că e rudă. Încercăm să îi mai dăm lecţii, să-l integrăm, să-l liniştim, asta este reţeta, cred. Eu nu susţin ideea de eliminare, de înlăturare din organizaţie. Pedepsele de aşa natură nu aduc rezultatele scontate de mulţi. Cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în faţă care sunt aşteptările şi să continuăm procesul", a răspuns şeful statului.

În acelaşi timp, a făcut referire la contextul istoric legat de Trianon.

"Şi pe mine mă enervează afirmaţiile despre Trianon. Eu sunt preşedintele statului, eu sunt din Transilvania, noi am decis prin vot popular că vrem să aderăm la România. Nu am furat nimic de la nimeni. A fost dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania aşa devenit parte a României (...) Retroactiv nu vrea nimeni să pună sub semnul întrebării nişte procese istorice. Poate că asta fac nişte populişti, dar populiştii există în Europa şi cred că ei nu pot fi combătuţi decât de rezultate", a explicat Klaus Iohannis.

Şeful statului este prezent în Germania în contextul în care sâmbătă primeşte Premiul internaţional "Carol cel Mare" al oraşului Aachen - "Pentru unitatea Europei".

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Cati oameni trebuie sa mai moara ca sa scapam de acest rebut?

    Câți dintr noi mai vor sa ne întoarcem la prietenia veșnica și minunata cu Rusia?

    1. S-au intors nemtii la fratii lor rusi. Au mai fost tovarasi inainte de 1940 cand si-au impartit frateste mai multe teritorii. Rusii fiind mai slabi, nu au reusit sa fure din Romania asa cum fura eficient aliatii ue cu germania in frunte.

      Bravooo, fugi bistra si încasează copeicile.

      Termina cu Rusia nu mai tine

      Esti atat de trepanat incat nu ai aflat de prietenia ruso-germana de acum? De pactul Ribbentrop-Molotov din trecut nu ai auzit? Probabil ca esti din grupa legetebistilor care lucreaza cu dreapta pentru autosatisfactie. Sa nu uiti sa te duci sa-ti iei scuipatii pentru propaganda executata.

    Individul asta infect vrea sa ne spuna, printr-o gramada de divagatii si sofisme, ca el vrea o Uniunea ca o menghina extrem de stransa pt cetatenii ei, in care statele componente trebuie sa renunte la orice urma de suveranitate, la orice valori nationale si credinte crestine, integrandu-se total(de bunavoie sau cu fortza) si devenind astfel doar niste entitati teritoriale si atat, intocmai ca niste provincii ale unui mare Imperiu! Nici nu mai ma mira, la ce gandire nazista a avut dintotdeauna, personajul!

    Unde este textul in original? Fiind in Aachen ma gandesc ca s-a vorbit direct in Germana.

    1. Ic sprake nikt deutshe. Zum toefel!

      Cel ce se respecta si respeca tara verbeste in limba natala el nu este decat o sluga

    UE se deosebește de Rusia și de alte imperii prin faptul ca respecta toate statele componente, inclusiv limbile acestora și ale minoritatilor.

    1. Uniunea homosexualilor europeni 'respecta' foarte mult statele, mai ales cele din est, tinte bune pentru a le devaliza.

      Numa numai bine șezi tu frumușel in stepa calmuca și-ți vezi de oi?

      Mai bine te duci tu pe la Amsterdam ca sa executi ceva oral.

      Ai aproape dreptate! Pt ca se deosebeste de Rusia, prin faptul ca respecta doar limbile lgbt-istilor si cururile minoritatilor...sexuale!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb