Ion Iliescu a declarat că acţiunea Moscovei de încurajare a separatismului din estul Ucrainei a fost "cam aventuroasă", dar a precizat că ruşii au o datorie istorică, deoarece primul stat rus a fost Rusia Kieveană, subliniind, pe de altă parte, că interesul Rusiei pentru Marea Neagră e normal.
Rugat să-l caracterizeze pe preşedintele rus, Vladimir Putin, Ion Iliescu a spus că este "un om de acţiune şi ambiţie". "Pe mine m-a surprins faptul că s-au aventurat într-un asemenea conflict. Ucraina a fost prima zonă de formare a statului rus, prima formă de stat rusesc a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveană), adică statul rus cu capitala la Kiev. Apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova şi Petru cel Mare la Petrograd. Asta a fost istoria, deci Ucraina este parte din istoria Rusiei, probabil de aici sunt anumite sensibilităţi, că Ucraina şi-a declarat independenţa, s-a desprins cumva de Rusia, dar firesc ar fi fost, ţinând seama de această istorie comună, să existe relaţii de înţelegere, de cooperare (...) Deci ceva este anormal în maniera de abordare şi de reacţie", a declarat fostul preşedinte.
Întrebat care va fi răspunsul Rusiei la amplasarea centrelor de comandă ale NATO în Europa de Est, Iliescu a afirmat că va fi "prudent". "Trebuie să ia în considerare situaţia dată, obiectivă şi nu cred că-şi va putea permite să meargă mai departe cu acte ca cel din Ucraina, care şi aşa a creat un factor mare de instabilitate chiar în spaţiul fost sovietic, în spaţiul rus, în ţările care s-au desprins din fosta URSS", a precizat fostul preşedinte.
Referitor la Lugansk şi Doneţk, Ion Iliescu a spus că "se prefigurează o desprindere, o ruptură din Ucraina" care va adânci instabilitatea din această ţară şi îi va afecta unitatea statală.
Pe de altă parte, fostul şef al statului a apreciat că "ruşii au o anumită datorie istorică", întrucât primul stat rus a fost "Kievskaya Rus (Rusia Kieveană). "Într-un fel este şi această nostalgie, faptul că s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, de pe altă parte, o obligaţie ca să respecte aceste legături de fraternitate între aceste două popoare care au trăit împreună în marele stat rus, în URSS şamd", a spus Ion Iliescu.
El a mai spus că acţiunea Rusiei de încurajare a separatismului din estul Ucrainei a fost "cam aventuroasă".
Rugat să comenteze declaraţia generaului Ben Hodges, comandantul trupelor americane din Europa, care a susţinut că Rusia vrea să deţină controlul asupra gurilor Dunării, Ion Iliescu a declarat că interesul Rusiei pentru Marea Neagră e "normal".
"E adevărat că populaţia în Crimeea este majoritar rusă, dar sigur interesul pentru Marea Neagră este de înţeles pentru o ţară limitrofă şi mare putere limitrofă, Rusia şi Turcia fiind puterile cele mai importante la Marea Neagră. Eu sper însă ca (Vladimir Putin - n.r.) să manifeste totuşi prudenţa necesară în relaţiile cu toţi vecinii şi cu România. Nu cred că îşi va permite să meargă mai departe în acte şi măsuri care să consituie factori preocupanţi pentru stabilitatea zonei", a afirmat Iliescu.
Întrebat dacă România ar trebui să se teamă de criza din Ucraina, Ion Iliescu a precizat: "Nu să se teamă, dar fără îndoială (...) un conflict în apropierea frontierelor totdeauna creează multe probleme. Ucraina ne este vecină şi relaţiile suferă din multe puncte de vedere".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2015, 22:25)
Tatuca bunicuta iliescovici da cu parerea ca un moscovici guraind (...) pe nas. Recomandam legarea de un stilp a bunicutei la intrarea in tara a rusilor, poate asa vor fi mai blinzi cu noi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2015, 10:34)
In sfarsit, o analiza corecta a unui om politicdesprins de sabloanele asa-zisilor occidentalisti
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2015, 13:11)
Din pacate, pentru Romania si romani, tot un fost si singur comunist (cei care mi-au pus "tinichele de coada" in tinerete) cu onoare si verticalitate spune adevarul si incearca sa ridice vălul de pe ochi, lasat precum o perdea de fum gros, de americani romanilor, prin utilizarea mecanismului de spalat creiere "american dream"! Altii ... daca nu aproape toti, sunt deja indobitociti de gindul cu razboiul contra rusiei si a tot ce este legat de ea, inclusiv de rescrierea aberanta a istoriei. Asta este inca o dovada ca educatia si cultura duc, in momentele grele, la ginduri, ce ar trebui sa fie urmate de actiuni politice de normalitate si pace.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2015, 20:29)
Normalitate si pace vin dupa ce Rusia returneaza tezaurul. Nu stii ce inseamna cizma rusa pentru ca vrei sa fii educat in pacea propagata de ei.