ION LUNGU, AFEER: "Băncile au redus drastic finanţarea furnizării de electricitate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 septembrie 2017

"Băncile au redus drastic finanţarea furnizării de electricitate"

Lungu: "Sunt furnizori cu mari dificultăţi în menţinerea portofoliilor de clienţi"

Băncile au redus drastic finanţarea furnizării de energie electrică, a anunţat, ieri, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Domnia sa a precizat că acest lucru s-a întâmplat după 1 ianuarie, când preţurile pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare PZU) a OPCOM au crescut constant.

Ion Lungu a menţionat: "Băncile, care, până acum, finanţau rezonabil activitatea de furnizare, de la 1 ianuarie, când au început să apară modificări în piaţă, au redus drastic finanţarea sectorului energiei. Apetitul la risc a scăzut, astfel încât nu doar piaţa energiei a scăzut, ci şi alte sectoare. Băncile au învăţat din ceea ce s-a întâmplat până acum şi, în prezent, sunt foarte stricte. Au învăţat că expunerea la risc trebuie limitată drastic, iar în situaţii de criză nu te ajută nimeni".

Criza preţului energiei din lunile de iarnă a condus la insolvenţa unor furnizori, a atras atenţia Ion Lungu, precizând: "Au dispărut 6-7 jucători din piaţă, ceea ce este foarte mult. Şi acum, din informaţiile existente, sunt furnizori cu mari dificultăţi în menţinerea portofoliilor de clienţi. Câţiva furnizori doresc să-şi reducă portofoliul de clienţi, pentru reducerea pierderilor. În acest context, mulţi vin cu tot felul de oferte".

Concurenţa în rândul furnizorilor privaţi este atât de mare încât nu este loc de prea mari diferenţe între preţuri, a mai spus domnia sa, adăugând: "Furnizorii trebuie să adauge valoare la preţ, pentru că preţul nu mai poate să facă faţă acestei competiţii extrem de mari de la consumatorii finali". Astfel, companiile energetice vor veni cu oferte de genul furnizare şi gaze şi energie, parteneriate cu lanţuri de magazine sau cu diverşi furnizori pentru a oferi echipamente cu discounturi etc.

Lungu: "Este de aşteptat ca activitatea pe segmentul furnizorilor de ultimă instanţă să scadă odată cu trecerea unora dintre consumatori la alţi furnizori"

Preţul energiei electrice, în factura consumatorului final, va fi mai mare anul viitor, dar nu ca urmare a liberalizării totale a pieţei, de la 1 ianuarie 2018, ci ca urmare a condiţiilor din piaţă, a mai precizat Ion Lungu, subliniind că, de la începutul anului viitor, "nu se vor întâmpla lucruri fundamentale, ci va dispărea acea pondere de 10% din factură care acum este la tarif reglementat".

Printre altele, Ion Lungu a evidenţiat că, dintr-o simplă medie aritmetică aferentă preţurilor de pe PZU, în primele opt luni ale acestui an preţul electricităţii a crescut substanţial, cu 64% faţă de anul trecut, în condiţiile în care cantitatea tranzacţionată a fost doar cu 3% mai mare.

Preşedintele AFEER a explicat: "În ceea ce priveşte contractele cu livrare în anul următor, în special cele de pe platforma OTC a bursei de energie (n.r. OPCOM), observăm o creştere de 3,5% pentru luna aprilie, 8,8% pentru luna mai şi de 23% pentru august, comparativ cu cele încheiate anul trecut, pentru 2017".

Potrivit AFEER, din totalul de circa 8 milioane de consumatori casnici, 750-800 au trecut din regim reglementat în cel concurenţial. În aceste condiţii, AFEER nu se aşteaptă la o explozie a numărului consumatorilor casnici care îşi schimbă furnizorul după 1 ianuarie 2017, ci la o continuare a trendului actual.

Conform Cristinei Micu, membru în Consiliul Director al AFEER, va mai dura câţiva ani până când consumatorii casnici vor negocia şi îşi vor alege furnizorul, fiind "o chestiune de conştientizare şi educaţie".

Publicul ţintă pentru furnizorii de electricitate din piaţa liberă este alcătuit din consumatorii casnici şi din micii consumatori de energie electrică - industriali şi comerciali, conform surselor citate.

Acestea susţin că, în timp, este de aşteptat ca activitatea pe segmentul FUI (furnizorii de ultimă instanţă) să scadă odată cu trecerea unora dintre consumatori la alţi furnizori, dar FUI nu vor dispărea niciodată din piaţă.

Răspunzând unei întrebări, Ion Lungu a precizat că acel consumator care şi-a schimbat furnizorul tradiţional se va adresa distribuitorului sau noului furnizor, în cazul unei pene de electricitate: "Legea spune că furnizorul este cel care are contract direct cu consumatorul. În alte ţări, orice consumator are două contracte - atât cu distribuitorul, cât şi cu furnizorul -, şi sunt discuţii să fie la fel şi la noi. Cred că aşa ar trebui să fie şi la noi, întrucât ar lega un loc de consum de distribuitor, indiferent cine este furnizor şi cine este proprietarul apartamentului".

De anul viitor, piaţa noastră de electricitate va fi complet liberalizată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) urmând să controleze doar preţurile consumatorilor alimentaţi în regim de Serviciu Universal (SU).

Preşedintele ANRE Niculae Havrileţ a declarat, recent, că furnizorii de energie de ultimă instanţă sunt obligaţi ca, în fiecare lună când trimit facturile la consumatori, să-şi informeze clienţii că pot obţine preţuri mai bune dacă încheie un contract pe piaţa liberă.

AFEER organizează prima ediţie a Târgului Naţional de Energie

Este important ca ofertele furnizorilor să fie prezentate consumatorilor, iar cele două părţi să interacţioneze şi să negocieze, consideră Ion Lungu, care a anunţat, ieri, că, în perioada 19-22 septembrie, AFEER va organiza prima ediţie a Târgului Naţional de Energie. La eveniment vor participa şapte companii, respectiv cei patru furnizori tradiţionali - Electrica, ENEL, CEZ, E.ON, precum şi Tinmar Energy, Complexul Energetic Oltenia şi MET.

Preşedintele AFEER a menţionat: "Am vrut să fie o întâlnire face-to-face între furnizori şi consumatori. Va fi un bun prilej pentru companii să-şi prezinte ofertele şi serviciile, iar pentru consumatori să îşi aleagă în cunoştinţă de cauză oferta care li se potriveşte cel mai bine. Nu ne aşteptăm la multe contracte, dar este important ca furnizorii să-şi prezinte ofertele".

Daniel Pintilie, membru în Comitetul Director al AFEER, subliniază: "Liberalizarea pieţei de energie electrică înseamnă, de fapt, posibilitatea oferită oricărui consumator şi, astfel, întregii populaţii, de a-şi alege cel mai potrivit furnizor de energie. Prin organizarea acestui târg, AFEER vine în întâmpinarea consumatorilor, în special a celor casnici, care astfel îşi vor putea alege varianta optimă de contract, atât în privinţa preţului, cât şi a celor mai avantajoase condiţii de plată".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu a scăzut apetitul de risc al băncilor, a crescut riscul de default in sectorul energetic. Să începem să vorbim despre insolvente? În plus modelul de business al jucătorilor din piața trebuie să se schimbe, fiind nesustenabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb