Ion Rădoi, liderul de sindicat de la metrou, plasat sub control judiciar

J.P.
Anticorupţie / 15 iulie 2021

Ion Rădoi, liderul de sindicat de la metrou, plasat sub control judiciar

Liderul Sindicatului Liber din Metrou, Ion Rădoi, a fost plasat sub control judiciar de către procurorii DNA, care îl acuză de infracţiunile de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată, şi şantaj, privind modul în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021. Reamintim că miercuri anchetatorii au făcut percheziţii la locuinţa lui Rădoi, la sediul Sindicatului Liber din Metrou şi la sediile primăriilor sectoarelor 3 şi 5, conduse de Robert Negoiţă şi Cristian Popescu Piedone, conform unui comunicat remis de DNA.

DNA a anunţat că Ion Rădoi - preşedinte al sindicatului Unitatea, Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deţinută de U.S.L.M.) - a fost plasat sub controlul judiciar pe o durată de 60 de zile, pentru infracţiunile de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată, şi şantaj (două fapte).

Procurorii au dispus control judiciar şi pentru o persoană fizică, administrator al unor firme, pentru complicitate la folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată.

Ancheta vizează modul în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021.

Acuzaţiile aduse de DNA:

În cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) şi controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit. În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi a modul de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat. Unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiţii, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei.

În acest context, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion, în calităţile menţionate mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale ce funcţionau ilegal din luna septembrie 2018.

Concret, pentru a-i determina pe reprezentanţii decizionali, Ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL) şi pe Directorul General al Metrorex (ca şi reprezentant decizional în cadrul Consiliului de Administraţie al Metrorex), să ajungă la o soluţie favorabilă intereselor sale, inculpatul, printre altele:

ar fi organizat şi demarat acţiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca şi consecinţă blocarea circulaţiei trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăţi în realizarea transportului suprateran, în condiţiile stării de alertă,

ar fi coordonat angajaţii Metrorex şi membri ai U.S.L.M., unii cu funcţii de conducere, prezenţi la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceştia pe toată durata desfăşurării lui,

ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianţi, beneficiari ai spaţiilor în litigiu, aflaţi sub coordonarea celuilalt inculpat,

ar fi determinat angajaţii de la Metrorex prezenţi la locul de muncă să-şi întrerupă programul, pentru a participa la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale şi implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex,

ar fi determinat pe ceilalţi lideri de sindicat să mobilizeze salariaţi aflaţi la serviciu care să participe la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale,

ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcţii de decizie la nivel politic, guvernamental şi local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susţinerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor şi pe Directorul General al Metrorex să renunţe la acţiunile de desfiinţare a spaţiilor comerciale de la metrou şi, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desfiinţare a spaţiilor respective.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care:

să nu depăşească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului (pentru ambii inculpaţi),

să nu se deplaseze la sediul U.S.L.M şi la sediul SC Sindomet Servcom SRL (pentru ambii inculpaţi),

să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar (pentru ambii inculpaţi),

să nu desfăşoare activitatea de preşedinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa (doar pentru inculpatul Rădoi Ion),

să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme (pentru ambii inculpaţi).

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. pana acum radoi a fost fata mare , iar de cand cu scandalul cu zdrula , ala cu ranga , a devenit rau . cu asta se ocupa dna , cu rafuielile politicienilor .

    1. Dacă asta ai înțeles tu din toată tarasenia ești cam puțin la minte !

      La ce cap ai nu m-ar mira să crezi că metroul e făcut de Rădoi, care e pus pe viață la sindicat, care e modest câștigând cumulat câteva zeci de mii lei lunar !

      La ce minte ai crezi că bucureștenii au obligația să susțină un metrou falimentar ! 

      De ce daca e vorba de "doi inculpati " , DNA-ul face vorbire , in mod repetat si insistent , doar de unul , al carui nume il aminteste frecvent .Nu aduce a protejarea celuilalt inculpat pentru a-l determina sa faca declaratiile dorite de anchetatori ? Poate ca procedeul e legal dar ...e jegos . Si vechi ...divide et ....! Canci progrese in morala si justitie !!

      bai prostule , n-ai inteles nimic din ce-am spus ! am spus ca radoi este de 20 de ani , unde este , si face de 20 de ani , ce face , iar dna de abia dupa scandalul cu drula l-a observat . acum ai inteles , analfabet functional , de-al lui johanis !

      Am inteles ca mai trebuie lasat inca 20 de ani dupa tine,minte putina

      nici acum n-ai inteles ! daca nu era scandalul cu drula , radoi era lasat in pace . daca nici acum n-ai inteles ......... . , iti mai spun ceva , dna este un par cu , care isi dau politicienii in cap , sa se elimine unul pe altul , dna n-are nici o legatura cu justitia si dreptatea .

    Radoi--un pion bine plasat de psd în mafia primăriei București. Dar și o arma a psd impotriva actualei guvernări a Capitalei și a guvernului.

    Radoi are un dosar la dna pentru ca este lider de sindicat,nu ca a comis ceva,de noaptea mintii,au vrut doar sa l scoata din circuit ca sa nu mai faca proteste

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb