• "Termoficare 2000" a intrat în faliment toamna trecută
Politica Guvernului va determina intrarea în insolvenţă a celor mai multe dintre companiile de termoficare din ţară, este de părere Ion Savu, din cadrul "Prosolvenţa I.P.U.R.L." - lichidatorul judiciar al "Termoficare 2000". Domnia sa ne-a spus că aceste societăţi trebuie să suporte o mare parte din preţul de livrare al gigacaloriei. În acest sens, domnul Savu ne-a explicat: "Guvernul şi, respectiv Consiliile Locale, aprobă un preţ, care, ulterior, este ajustat de Agenţia Naţională de Reglementare. Astfel, preţul agreat pe gigacalorie, la care mai sunt, încă, aplicate subvenţiile este mult mai mic decât cel real, cu circa 40% în unele cazuri, din cauza pierderilor foarte mari rezultate prin utilizarea tehnologiilor vechi".
"Termoficare 2000" din Argeş, care producea, transporta, distribuia şi furniza energie termică în Municipiul Piteşti şi în alte trei localităţi sub-urbane, a intrat în insolvenţă în luna martie, anul trecut.
Ion Savu ne-a menţionat că nu a putut fi întocmit un plan de reorganizare, întrucât "nu avea mai nimic în patrimoniu".
Puţinele bunuri pe care le deţinea compania de termoficare au fost, în mare parte, vândute. Cu banii obţinuţi a fost achitat un procent de 10% din totalul datoriilor, adică 30 de milioane de lei din cele 300 de milioane de lei, cât reprezintă valoarea cumulată a datoriilor societăţii. "Termoficare 2000" datorează bani unui număr de 68 de companii, conform tabelului creditorilor publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Printre acestea se numără ANAF, ANRE, ANRSCUP, Aversa, BCR, Biroul Român de Metrologie Legală, CET Braşov, Electrica, Electrocentrale Bucureşti, Enel Energie, Hidroelectrica, MFP Argeş, Nuclearelectrica, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Termoelectrica, Transelectrica, Transgaz Mediaş.
Compania a intrat în faliment în luna septembrie a anului trecut, când şi-a încetat activitatea.