Ionel Dancă: "PNL se va opune desfiinţării Pilonului II de pensii"

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 2 martie 2018

Ionel Dancă: "PNL se va opune desfiinţării Pilonului II de pensii"

PNL: "Nealimentarea conturilor individuale de pensie din Pilonul II ale românilor va duce la falimentul sistemului de pensii administrate privat"

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu anunţase că analizează posibilitatea ca fiecare persoană să poată să aleagă dacă vrea sau nu să cotizeze la acest pilon

Partidul Naţional Liberal (PNL) a transmis, ieri, că se va opune şi va folosi toate mijloacele legale pentru a opri desfiinţarea Pilonului II de pensii private obligatorii pe care o pregăteşte guvernarea condusă de Dragnea şi Tăriceanu, conform unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

Acesta arată că guvernarea PSD - ALDE doreşte să desfiinţeze cât mai repede cu putinţă Pilonul II de pensii administrate privat: "Deşi trebuia să crească la 6%, conform legii, nivelul contribuţiilor la Pilonul II de pensii a fost redus de la 5,1% la 3,75% din salariul brut, ceea ce înseamnă o reducere a pensiilor private cu 20% la finalul stagiului de cotizare, iar acum PSD şi ALDE vor pur şi simplu desfiinţarea acestuia.

Desfiinţarea sistemului de pensii administrate privat înseamnă că guvernarea PSD - ALDE anulează‚ dreptul la o pensie privată‚ decentă‚ suplimentară faţă de pensia publică, pentru 7 milioane de români.

Nealimentarea conturilor individuale de pensie din Pilonul II ale românilor va duce la falimentul sistemului de pensii administrate privat pentru că administrarea fondurilor acumulate până în prezent nu va mai fi rentabilă, iar de aici până la naţionalizarea celor aproximativ 7 miliarde de euro din conturile de pensie privată ale românilor nu mai e decât un pas foarte mic pentru guvernarea pesedistă".

PNL somează coaliţia PSD - ALDE să nu încalce dreptul la proprietate al românilor şi să nu fure banii de pensie ai oamenilor: "PNL se opune măsurilor comuniste din economie şi societate promovate de actuala guvernare şi va ataca orice măsură împotriva economiei private care încalcă libertatea economică şi dreptul la proprietate al românilor, inclusiv dreptul la pensie, atât în Parlament, cât şi la Curtea Constituţională".

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a dat asigurări miercuri că nu se desfiinţează pilonul II de pensii, dar a precizat că este în analiză posibilitatea ca fiecare persoană să poată să aleagă dacă vrea sau nu să cotizeze la acest pilon: "Nu este niciun fel de modificare faţă de ceea ce am comunicat acum trei luni şi eu, şi domnul preşedinte Liviu Dragnea (n.r. preşedintele PSD), în sensul că nu se desfiinţează acest pilon II de pensii, nici nu am avea cum să facem acest lucru, doar că analizăm la ora actuală posibilitatea ca fiecare persoană să poată să opteze, adică să nu mai fie o obligaţie prin lege ca persoana să fie şi la pilonul I, şi la pilonul II de pensii şi să-i dăm posibilitatea să opteze".

Olguţa Vasilescu a mai precizat că va prezenta cifre care să arate celor interesaţi cât de eficient sau ineficient este pilonul II de pensii.

Un participant mediu la Pilonul II de pensii private obligatorii (cazul tipic - vezi tabel) avea în cont, la data de 29 ianuarie 2018, suma de 5.944,1 lei şi un câştig net la zi de 1.143 lei, după ce a contribuit cu o sumă brută de 4.801,1 lei, în perioada mai 2008-ianuarie 2018, potrivit datelor transmise de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), recent, la solicitarea ziarului BURSA.

În cazul tipic, participantul are un salariu mediu care, acum, este cu aproximativ 10% mai mic faţă de salariul mediu pe economie, iar, istoric vorbind, probabil că salariul acestuia este cu 10-15% mai mic faţă de salariul mediu pe economie, explică APAPR.

Datele transmise de către oficialii APAPR arată că participantul mediu la Pilonul II a plătit către administratorul fondului de pensii private, la care este înscris, comisioane (din contribuţia brută şi din activul net) în valoare de 237,2 lei.

În contextul dezbaterilor privind Pilonul II de pensii private, APAPR a reiterat, ieri, că perspectivele demografice vor continua să se înrăutăţească, după cum arată un raport recent al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), România urmând să înregistreze a şaptea cea mai drastică reducere a populaţiei în perioada 2017-2050 la nivel mondial: de la 19,7 milioane locuitori în 2017, la 16,4 milioane în 2050, adică -17%.

Potrivit studiului ONU, pe lângă trendul global de îmbătrânire a populaţiei, 51 de state se vor confruntă şi cu reducerea acesteia, România plasându-se între statele cu cea mai accentuată reducere a populaţiei în următoarele decenii, a transmis APAPR; adăugând: "Ca urmare, în România, ca în multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate să asigure de unul singur pensii adecvate generaţiilor viitoare de români.

Ca răspuns la toate aceste probleme demografice, România a introdus în anii 2007-2008, sub îndrumarea instituţiilor internaţionale, fondurile private de pensii: Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ.

Cele mai recente cercetări independente, precum cele citate anterior, confirmă că motivele pentru care a fost aplicată reforma pensiilor private nu doar că nu s-au rezolvat de la sine, ci chiar s-au acutizat în ultimii ani. În concluzie, APAPR consideră că doar continuarea dezvoltării sistemului de pensii private este de natură a îmbunătăţi capabilitatea sistemului de pensii în general, de a întruni asteptările populaţiei active de azi".

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,04 miliarde de lei, la 31 ianuarie 2018, în creştere cu 27,57% faţă de nivelul de la 31 ianuarie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Ce treabă are demografia dacă România a avut o contributivitate slabă în ultimii 30 de ani, țeparilor?

    Decreței i pensionari nu vor avea pensii pentru că nu au contribuit. Au lucrat la negru sau pe salariul minim, țeparilor.

    În termeni reali, s-au menținut cotele virate obligatoriu către privații care fac afaceri sub umbrela statului securist, țeparilor. 

    1. Hai sa facem un calcul. Pentru o pensie de 1.000 de lei o persoana trebuie sa cotizeze la stat 25% din salariul mediu brut pe tara care este 4.162 de lei. Mai exact cineva care contribuie in valoare de azi a banilor 437.010 lei are pensia de la stat de 1.000 de lei/luna. Fara nicio dobanda la acei bani persona respectiva ar mai putea trai apx. 40 de ani la pensie. Aceasta este pensia de stat. Daca toti acesti bani ar ajunge la pilonul II pensia ar fi cel putin dubla.

      Vorbe goale cu dobânzi. În primele luni de la începerea scadențelor în sistem, veți spune că nu mai rentează să încasezi 2,5% din contribuții și 0,6% anual din sold, plecați și-i lăsați pe oameni cu jumătate din contribuții, pensia de la stat.

    duamnei Volguta este cum sa aranjeze cifrele astfel incat sa PARA ineficient Pilonul II, pentru ca orice om normal la cap va realiza ca e mai buna transparenta si contul individual in care stii cat ai acumulat decat a sta la cheremul si bunavointa conducatorilor, care daca vor fi ca cei de azi, cu o mana iti dau si cu doua iti iau.

    1. Care transparenta, musiu, la aia pt care firmele n-au varsat o para la contributia de pensii? A, este buna sa se vad cit s-a furat de la sacul central al Casei de Pansii!

    ma doare in basca de pilonul 2 din care sug doar firme straine, apoi o sa ne mai miram ca va crapa sistemul pensiilor de stat??? fara pilonul 2 erau deja out toate firmele lui peste care traiesc exclusiv din comisioane, cat despre priceperea in a investi, imi vine sa vomit: au investit in titluri de stat, adica tot in stat, statul nu putea investi si el tot in titluri de stat? NU, penstru ca nu isi putea trage comision 2.5 %, ckakcamas pe inteligenta voastra

    1. Minti, kagebistule ordinar. Atacati orice e bun in tara asta pentru ca aveti misiunea sa distrugeti poporul roman. Mars la Moscova, la noi nu sunteti bineveniti demagogilor

      Securitatea a avut interes să distrugă sistemul de pensii bazat pe contribuții, pe care l-a parazitat cu așa-zisa pensie minimă și cu virarea contribuțiilor către pilonul 2.

      Actualii pensionari fac foamea din cauza Securității, aceeași care i-a înfometat în anii '80. 

      Minti ca o gazeta sovietica, pesedistule penal. Locul tau e la puscarie, nu la comentat pe internet, infectie umanoida.

      ...

      Securitatea jefuiește România și protejează raptul corporațiilor.

      Pensia minimă este, de fapt, ajutor social pentru vârstnici fără contribuții, fără vechime în muncă. Se iau banii din bugetul de pensii pentru plata ajutoarelor sociale. 

      Pe urmă securiștii naziști afirmă că pensionarii care au contribuit 30-40 de ani sunt asistați social. 

      Securiștii sunt asistați social, acolo se duc banii românilor.

      Toți meritați să sfârșiți la pârnaie. 

      Mesajul era adresat unuia care a respectat regulamentul mesajelor.

      Vedeți în încheierea mesajului plin de substrat și informații o invectivă.

      Își asumă redacția Bursa așa ceva? 

    acelasi pnl jigodit,ce e rau ca-l lasi pe om sa aleaga,la voi la liberali e normal sa-i obligi?rau stati la logica si bine chiar foarte bine la jigodeala,mai vreti si voturi

    1. Cu ajutorul DNA-ului, PNL-ul a fost preluat de către boșevicii securiști din PDL.

      Degeaba va zvarcoliti, aripa rusa a psd, tot la puscarie o sa ajungeti. In vecii vecilor, Amin!

      Le urez succes. Dacă sunt atât de proști să îndure abuzurile securiste în continuare, mie personal mi se rupe.

      Dar e posibil să abuzați pe cine nu trebuie. Cum a făcut Portocală Zdreanță Negulescu. Și atunci se umplea pușcăria cu securiști proști. 

    Mai Danca, mai hoanca, ma, tu zici ca se fura banii romanilor? Nu ma, se fura de catre pilonul 2 banii din sistemul centralizat al statului! Ma Danca-hoaca, devin proprietate privata depunerile oamenilor la pilonul 3, din banutii lor, direct la fond! Restul este o afacere proasta a statului roman, care a dat din banii sai, contributiile la sistemul national de pensii, adica ala solidar. la firme straine! In plus, ce zici tu, ma Danca, de banii pt pilonul 2 transferati de Casa Nationala de pensii direct la fonduri, chiar daca firmele n-au platit acele contributii? Ce zici tu daca pentru cei care nu s-a platit contributii, Casa nationala de Pensii sa ceara restituirea acelor sume? De asta nu zici nimic? Plus ca obligativitatea pensiilor asazis private, este neconstitutionala!

    1. Tare "deștept" trebuie să fii ca să debitezi o asemenea inepție: cum să vireze Statul contribuții la Pilonul 2 dacă firmele (în numele angajaților) nu au virat banii ?

      Ai un singur exemplu concret ? 

      Sau asa ceva nu ați primit la "instructajul" centralizat pentru postaci ?

      Ce se știe este asta: există conturi individuale GOALE (fără nici o contribuție, sau cu foarte puține contribuții) la Pilonul 2 pentru că într-adevăr acolo, deși o persoană a ales un Fond de Pensii, nu a fost virată nici o contribuție (sau doar puține, la început), deci Statul nu alimentează conturi din Pilon 2 decât atunci când încasează de la angajatori sumele cuvenite angajaților ! 

      Și cine făcea revoluție să nu fie mutate contribuțiile angajatorului la angajat?

      Cine sunt securiștii infecți care doreau continuarea evaziunii generalizate?

      Purtătorul de cuvânt al PD să răspundă frumos că e vorba de PNL și USR, partidele Securității. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb