IONEL-SORIN BĂLAN (STS): "Nu a existat niciun angajat STS care să modifice sistemul informatic la alegeri"

M.I.
Miscellanea / 10 septembrie 2019

Ionel-Sorin Bălan (Sursă foto: Twitter)

Ionel-Sorin Bălan (Sursă foto: Twitter)

Prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ionel-Sorin Bălan, a declarat, marţi, la Comisia de anchetă a alegerilor europarlamentare, că nu a existat niciun angajat al STS care să opereze tableta sau să introducă date în sistemul informatic privind prezenţa la vot şi centralizarea proceselor verbale.

El a adăugat că utilizarea tabletelor în secţiile de votare nu a îngreunat procesul de votare şi nu a mărit timpii nici în diaspora, nici în ţară.

"Nu a existat nicio persoană, niciun angajat al STS care să introducă date, să opereze tablete să facă modificări, corecţii atât în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot, cât în sistemul informatic de centralizare a proceselor verbale. Ambele sisteme au fost proiectate astfel încât să aibă o vizibilitate clară şi o urmărire a datelor şi a documentelor de la nivelul secţiei de votare şi până la Biroul Electoral Central. Datele au fost expuse în timp real pe internet, pe site-ul BEC, imediat ce acestea au fost disponibile, date ce pot fi accesibile şi în acest moment", a explicat Bălan, transmite Agerpres.

Sistemele au avut o disponibilitate de funcţionare de sută la sută, a arătat el.

"În urma analizei interne referitoare la funcţionalitatea sistemelor centrale, vă pot confirma faptul că sistemele au avut o disponibilitate de funcţionalitate de sută la sută, iar pentru defecţiunile înregistrate la nivelul terminalelor distribuite operatorilor de calculator în secţiile de votare s-a acţionat cu celeritate, prin sprijinul celor 225 de centre de intervenţie. (...) Au fost implicate în activitate 1.669 de cadre ale STS", a adăugat Bălan.

Conform acestuia, utilizarea tabletelor nu a îngreunat procesul de votare.

"În urma statisticilor pe care le-am realizat, timpul mediu de preluare, procesare şi validare a unui CNP în secţiile de votare din străinătate la referendum şi la alegeri a fost de 10 secunde, ceea ce înseamnă că din momentul în care buletinul a fost introdus în suportul tabletei şi până la validare în sistem au fost de 10 secunde. Apreciem că utilizarea tabletelor nu a îngreunat procesul de votare, nu a mărit timpii în diaspora şi nici în ţară", a spus Bălan, conform Agerpres.

El a mai arătat că votul multiplu poate fi depistat.

"Orice CNP care este introdus a doua oară este semnalat. Acesta este sistemul. Sistemul nu este de interzicere, este de prevenire a votului multiplu", a precizat acesta.

Bălan a făcut apel la Comisia parlamentară de anchetă pentru a permite desigilarea tabletelor,pentru ca în perioada următoare, din 15 septembrie, STS să poată lucra cu sistemele respective.

"În diaspora vor fi peste 500 de secţii de votare noi. Noi va trebui să ştim calitatea serviciului de internet, consider că dacă din data de 15 (septembrie - n.r.) ne va permite comisia să lucrăm cu sistemele respective, pentru că nu avem nimic de ascuns", a mai spus Bălan, informează aceiaşi sursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb