IONUŢ MOŞTEANU, DESPRE SOLICITĂRILE CA DAN BARNA SĂ-ŞI DEA DEMISIA: "Vom face o analiză"

J.P.
Politică / 7 decembrie 2020

"Vom face o analiză"

USR PLUS consideră neaşteptat rezultatul obţinut de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, dar aşteaptă rezultatele finale pentru a vedea câte mandate îi revin la redistribuire şi mizează pe o dublare a numărului de parlamentari pe care i-a avut în legislativul ales în 2016, relatează Digi24.

Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a declarat duminică seara la Digi24 că este încrezător că se poate forma o majoritate de dreapta, reformistă, care, recunoaşte el, nu va fi pe atât de solidă pe cât şi-ar fi dorit.

Despre vocile care cer demisia lui Dan Barna de la conducerea USR PLUS, Moşteanu a subliniat că USR este un partid cu o democraţie internă foarte diferită de a celelalte formaţiuni politice, cu o viaţă tumultoasă, în care colegii îşi exprimă opinia. "Vom face o analiză", a spus Moşteanu, subliniind totuşi meritele lui Dan Barna, care a adus partidul la un scor dublu faţă de 2016.

"Va fi o analiză în partid. Sunt judeţe care au făcut o treabă foarte bună, altele mai puţin bună", a spus Moşteanu. "Vom avea congres în câteva luni. Când fuziunea (cu PLUS) rămâne definitivă, avem trei luni să facem congres. Vom alege conducerea partidului, în fiecare filială, şi nu vom mai avea copreşedinţi, birouri reunite, ci câte o singură structură, un singur preşedinte. E un moment în care partidul îşi va spune cuvântul", a arătat liderul USR PLUS.

Ce guvern şi ce premier va sprijini USR PLUS

"USR PLUS este gata să meargă la guvernare. Aşteptăm cifrele finale şi începem discuţii cu potenţialii parteneri. PNL e prima opţiune şi cu PNL vom discuta", a declarat Ionuţ Moşteanu. Politicianul USR exclude discuţii cu PSD şi cu "mini-PSD-urile", dar nu şi cu UDMR. "Vom sta la masă cu toţi cei care vor să schimbe ceva în ţară", a spus Moşteanu.

El consideră că prezenţa scăzută la vot - un record negativ - schimbă foarte mult rezultatul, iar formaţiunea sa a reuşit un scor mai bun la europarlamentarele din 2019 şi pentru că atunci era "foarte multă furie în societate, iar PSD a încerca să întoarcă România cu faţa spre Est". Acum oamenii nu s-au mai mobilizat la vot pe de o parte din cauza pandemeiei, dar şi pentru că "s-au plictisit de politică şi discursuri", fiecare fiind îngrijorat pentru sănătatea lui şi a familiei, pentru afacerea lui şi locul lui de muncă. "Toată societatea s-a răcit şi s-a radicalizat împotriva tuturor politicienilor. Acestea sunt circumstanţele. Mergem înainte şi cred că vom putea crea această majoritate", a spus Moşteanu.

Întrebat dacă USR PLUS este dispus să construiască o majoritate în jurul lui Ludovic Orban ca premier, Moşteanu a spus: "Va fi o discuţie. E prea devreme să spunem acum. Avem o propunere de premier, un program solid de guvernare. Ne aşezăm la masă după ce avem cifrele finale. Ţara trebuie guvernată, suntem parteneri loiali. (...) Ne pregătim de discuţii formale cu PNL, UDMR, în zilele care urmează, cu toate cifrele pe masă", a arătat politicianul USR.

Întrebat dacă un partid care nu e pe primul loc are legitimitatea să ceară categoric premierul, Moşteanu a răspuns: "E o discuţie. Dacă ne uităm şi la Constituţie, preşedintele trebuie să discute cu partidele şi să formeze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul. S-au văzut cazuri în care şi partide mai mici au dat guvernul, au fost guverne minoritare cu susţinere în parlament. E atributul preşedintelui să încerce să formeze această majoritate. Noi suntem responsabili, ne uităm la următorii patru ani, pentru că înţelegem prin ce probleme trece societatea, avem o criză de sănătate publică, economică, şi vom pune umărul să trecem cu bine, mai ales că urmează ani de linişte electorală. Mergem înainte, se putea şi mai bine, dar aşa cum arată în proiecţia noastră, e bine. (...) N-o să lăsăm ţara neguvernată, suntem un partid solid, responsabil", a promis Ionuţ Moşteanu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. N-aveti ce analiza să faceți l, dati-l jos d pe prostovan. E o sluga penibilă care salivează după putere polituca, atât, nu e un lider de partid autentic. La viitoarele alegeri, daca USR nu se delimitează clar de fascismul lui Iohannis + PNL, nu o sa mai auzit de USR, vor avea soarta PMP și Pro-Romania, alte două partide de securiști.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb