IONUŢ PAULENCO, ANALIST ETORO: Două listări noi la bursă confirmă continuarea boom-ului companiilor de tehnologie

S.B.
Piaţa de Capital / 14 iunie 2021

Două listări noi la bursă confirmă continuarea boom-ului companiilor de tehnologie

Companiile Monday.com si TaskUs s-au listat la bursă săptămâna trecută, fiind cele mai recente firme de software care s-au afirmat de la începutul anului 2020, pe măsură ce pandemia a accelerat schimbările tehnologice. Gigantul de origine română UiPath, specializat în automatizarea proceselor din companii şi furnizorul de servicii cloud Snowflake au înregistrat un succes similar pe pieţele financiare, ajungând la evaluări de miliarde de dolari.

Monday.com Ltd., un producător israelian de software pentru organizarea proceselor de lucru, a obţinut 574 de milioane de dolari în cadrul ofertei sale publice iniţiale de pe bursa Nasdaq. Acţiunile companiei au deschis la 173,15 dolari joi, tranzacţionându-se cu mult deasupra preţului lor de listare de 155 dolari. Acţiunile erau cotate la 189 de dolari la momentul redactării acestui articol, ceea ce conferă Monday.com o valoare de piaţă de peste 7,3 miliarde de dolari.

TaskUs, o companie care oferă servicii de asistenţă pentru clienţii unor companii de tehnologie precum Uber, Netflix sau Zoom, a fost fondată în urmă cu 13 ani şi a devenit o afacere cu 27.500 de angajaţi în întreaga lume. După oferta publică iniţială de vineri, compania este evaluată la aproximativ 3 miliarde de dolari. Acţiunile, care se tranzacţionează de asemenea pe Nasdaq, au urcat după listare de la 23 la 31 de dolari. Un mare avantaj pentru TaskUs, neobişnuit în rândul companiilor de tehnologie nou listate, este că este deja profitabilă, cu un venit net anual de 34,5 milioane de dolari anul trecut.

Sunt "vremurile bune" de pandemie pe terminate pentru firmele din IT?

Se spune că lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Având în vedere că multe companii bazate pe munca de birou se aşteaptă ca angajaţii vaccinaţi să se întoarcă la sedii în câteva luni, ar putea să fie mai puţină nevoie de instrumentele necesare pentru a manageria o forţă de muncă disipată, precum video-conferinţele Zoom.

Însă să nu ne pripim, spun consultanţii de management, care avertizează că mulţi angajaţi, şi în special cei mai în vârstă, au început să aprecieze lucrul de acasă pentru că le permite să petreacă mai mult timp cu familia. Conform unui studiu realizat de McKinsey and Company şi publicat luna trecută, angajaţii vor ca firmele pentru care lucrează să pună pe primul plan flexibilitatea, salariile competitive şi sănătatea mentală. Un lucru care ar putea da de gândit angajatorilor care plănuiesc să-şi forţeze angajaţii să se întoarcă la birou e faptul că peste 25% din angajaţi ar lua în calcul să părăsească compania dacă nu li se oferă flexibilitatea de a lucra de acasă. Angajaţii mai tineri, pe de altă parte, par mai înclinaţi să se întoarcă la birou, deoarece doresc mai multe oportunităţi de învăţare şi mentoring - ceea pune angajatorii într-o dilemă.

Soluţia este ca angajatorii să se concentreze pe maximizarea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată a forţei de muncă, inclusiv prin utilizarea unei abordări hibride, care permite angajaţilor să fie uneori prezenţi fizic la birou, iar alteori virtual.

Concluzia este că, în ciuda faptului că firmele plănuiesc să-şi redeschidă birourile în această toamnă, unele dintre practicile din timpul pandemiei şi instrumentele tehnologice necesare pentru utilizarea lor sunt aici pentru a rămâne. În timp ce chiar şi directorul executiv al Zoom, Eric Yuan, a mărturisit că s-a "săturat de zooming", cel mai probabil multe companii cu sedii de birouri vor continua să folosească "zoom" în viitorul apropiat.

Este clar că pandemia Covid-19 a accelerat digitalizarea la la locul de muncă, tehnologia schimbând practicile, cum ar fi munca la distanţă, chiar şi în rândul celor mai tradiţionali angajatori, în timp ce automatizarea proceselor, promovată de companii precum UiPath, este probabil să determine următoarea schimbare majoră în felul în care lucrăm.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hai pana nu se inchide portita!

    PS: s&p 500 (PE) incepe sa tinga maxim!!! 

    Hai ca se inchide portita!!! 

    semnat comenturi "Cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb