IONUŢ PAULENCO, ANALIST ETORO: IPO UiPath: debut impresionant la NYSE pentru unicornul născut în România

Piaţa de Capital / 22 aprilie 2021

IPO UiPath: debut impresionant la NYSE pentru unicornul născut în România

"UiPath (NYSE: PATH), producătorul de roboţi software fondat în România, a avut miercuri un debut impresionant pe bursa din New York, cu un câştig de aproape 25% din preţul de deschidere de 56 de dolari, închizând ziua la 69 de dolari pe acţiune" scrie Ionuţ Paulenco, analist al platformei de investiţii eToro, într-un material de opinie.

"Acesta a fost unul dintre cele mai mari IPO-uri tech din ultimii ani şi ar trebui să luăm în considerare şi faptul că a avut loc pe o piaţă destul de dificilă, mai puţin prietenoasă cu firmele de tehnologie în ultimele săptămâni.

Povestea UiPath este un exemplu că în lumea de astăzi, orice este posibil. Cine ar fi prezis acum câţiva ani că un startup din România va fi faimos într-o zi pe Wall Street?

Succesul de ieri al UiPath se datorează faptului că a intrat pe bursă cu cifre foarte impresionante. Compania s-a extins rapid în ultimul an, veniturile crescând de la 336 milioane dolari la 607 milioane dolari. În acelaşi timp, şi-a mărit rata profitului brut de la 82% la 89% - profitabilitatea sa crescând chiar într-un ritm mai rapid decât veniturile, ceea ce este remarcabil pentru o companie cu creştere rapidă.

Veniturile din licenţele companiei îi aduc o marjă brută de 98%, deoarece produsul rulează pe computerele clienţilor, minimizând costurile de infrastructură. Serviciile de asistenţă şi întreţinere operează şi ele cu o impresionantă marjă brută de 90%.

Compania şi investitorii au vândut marţi aproape 24 de milioane de acţiuni la 56 de dolari fiecare.

În ciuda vânzarii de acţiuni prin acest IPO, UiPath va rămâne ferm sub controlul fondatorului său, CEO-ul şi preşedintele Daniel Dines păstrând aproape 90% din drepturile de vot.

Lipsa puterii de vot nu i-a deranjat pe investitori, deoarece domnul Dines este văzut ca un tip de CEO vizionar. Controlul său continuu asupra companiei este văzut ca un plus, pentru că astfel vor fi mai puţine ocazii în viitor de distragere a atenţiei sau presiuni din partea investitorilor care pot avea viziuni diferite, etc.

Fondată la Bucureşti în 2005, UiPath foloseşte inteligenţa artificială pentru a construi roboţi software ce permit companiilor să automatizeze sarcini repetitive de back-office. Compania are peste 8.000 de clienţi în întreaga lume, inclusiv 80% din companiile Fortune 10 şi 61% din companiile Fortune Global 500. Potrivit prospectului său, UiPath are 2.863 de angajaţi, dintre care 122 în New York, 727 în Bucureşti şi restul în alte ţări în care îşi desfăşoară activitatea." susţine Ionuţ Paulenco.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bai cum baga și românii capu in poza, băi tăticu...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb