IONUŢ STROE: "Cota unică este o măsură liberală la care nu vom renunţa"

F.D.
Politică / 14 iunie 2022

"Cota unică este o măsură liberală la care nu vom renunţa"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, astăzi, despre măsurile înaintate de PSD pentru modificarea Codului Fiscal, că au o suprataxă pentru anumite companii, ceea ce ar fi o eroare, cu rezultate proaste pentru economie şi în final şi pentru stat, iar liberalii nu o pot lua în calcul, informează News.ro.

El a arătat că experienţele anterioare, cu supra-taxarea, au dus imediat la alte creşteri de preţuri. El s-a referit şi la impozitarea proprietăţilor, arătând că o modificare a taxelor pe proprietate trebuie să aibă sens pentru oameni, în primul rând, nu doar pentru a colecta mai mulţi bani. Despre cota unică, Stroe a spus că a fost o măsură liberală la care nu vor renunţa.

"Plecăm de la o certudine: nu putem în mijlocul unei crize de asemenea proporţii să creştem taxe. Este un principiu pozitiv, care ajută economia şi care ajută să avem un mediul economic predictibil. Discuţia despre companii, de orice dimensiune, este mai amplă: ele sunt cele care plătesc şi salariile care includ acele taxe pe muncă (contribuţiile), plătesc TVA şi tot felul de alte accize.

Companiile mari, despre care vorbiţi, aduc fiecare la bugetul de stat venituri în multe feluri, nu putem să ne rezumăm la un calcul despre impozitul pe profit sau pe venit, a spus Ionuţ Stroe, desprea intenţia PSD de a introduce o taxă de solidaritate pentru sănătate şi educaţie, pe care să o plătească companiile mari.

Purtătorul de cuvânt al PNL a arătat că este şi cazul companiilor mai mici, IMM-urile, care toţi fac eforturi să păstreze angajaţi, să îşi menţină capitalul pentru investiţii, să nu pună lacătul pe afaceri.

"PNL vede economia şi mediul de afaceri, mai mic sau mare, drept sursa vitală a întregii societăţii pe care trebuie să o încurajăm, să o stimulăm, să o protejăm cât mai mult pentru că ea ne plăteşte tuturor facturile în final. Viziunea noastră este de a nu îi sancţiona pe cei care produc, pe cei care oferă locuri de muncă, pe cei care ne bazăm să avem o creştere economică. Avem nevoie de ei. Statul trebuie să vadă în economie un partener, pe care să îl lase să se dezvolte. O taxă, în fapt o suprataxă pentru anumite companii, ar fi o eroare, cu rezultate proaste pentru economie şi în final şi pentru stat. Nu o putem lua în calcul. Ne-am lovi singuri şi nu ne dorim asta", a arătat Stroe.

Acesta a menţionat că "experienţele anterioare, cu supra-taxare, au dus imediat la alte creşteri de preţuri, la stoparea unor investiţii şi la tot felul de efecte negative în lanţ, care acum ar putea fi şi mai nocive".

"Mediul economic trebuie încurajat să rămână pe picioare pentru că este şi el lovit masiv de valurile de creşteri de preţuri. PNL va promova această idee pozitivă şi în continuare. A-i lua resursele mediului privat, cu care încearcă să se dezvolte, ca să nu închidă poarta fabricii, în perioadă de criză ar însemna să ne tăiem sursa de dezvoltare şi de creştere economică şi nu vrem asta", a explicat Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a arătat că liberalii susţin că "toate taxele şi contribuţiile sunt plătite proporţional - mai ales când vine vorba de muncă".

"Fiecare contribuţie în funcţie de câţi angajaţi are, deci ar fi corect să spunem că efortul marilor companii este unul ridicat pentru că au mulţi salariaţi. În realitate, ajungi să plăteşti în funcţie de mărimea companiei. Avem nişte domenii unde s-au făcut anumite excepţii, dar acestea sunt lucruri care se vor decide în viitor, cât le păstrăm, pe ce mizăm ca ţară în anumite domenii strategice. Haideţi să vedem unde putem investi, mai bine", a spus Stroe.

Despre impozitarea proprietăţilor, Ionuţ Stroe a spus că "o modificare a taxelor pe proprietate trebuie să aibă sens pentru oameni, în primul rând, nu doar pentru a colecta mai mulţi bani".

"Să nu uităm că România este o ţară de proprietari, în masă, în care aceste schimbări de taxe s-ar vor duce direct în portofelul oameni simpli - oameni cu pensie mică, oameni cu venituri obişnuite. Cred că este nevoie să tragem linie şi să calculăm de cinci ori înainte de implementa o modificare a sistemului de taxare. Cu alte criterii, e nevoie să facem sute de simulări pentru a nu ne asigura că lovim categorii întregi de oameni sau că băgăm, invers, în faliment anumite administraţii unde, poate, valoare clădirilor a scăzut şi să amplificăm şi mai grav problemele", a spus Stroe.

În privinţa cotei unice, purtătorul de cuvânt al liberalilor afirmă că "introducerea cotei unică a fost o decizie cheie ce a contribuit masiv la dezvoltarea economiei României în ultimii 15 ani".

"A fost o măsură liberală la care nu vom renunţa. Cota unică a crescut conformarea, a atras investitori, a simplificat sistemul foarte mult, a încurajat antreprenoriatul. Nu cota unică a fost frână în evoluţia României, ci modul în care statul s-a organizat în general şi a fost mai degrabă impredictibil. Faptul că avem niste categorii exceptate este rodul unor decizii pentru stimularea acelor domenii", a explicat el.

Ionuţ Stroe a completat: "Avem o datorie, ca stat, ca politicieni, să nu lovim în mediul privat, în afacerile care şi ele abia rezistă în faţa preţurilor la energie, în faţa consumului care probabil se va reduce. (...) E o greşeală să îi împărţim pe unii sau alţii în săraci şi bogaţi, în aceste condiţii. Statul trebuie să se asigure că toată lumea îşi plăteşte datoriile şi contribuie cât am fixat prin legi că are de contribuit".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cota unica initial a fost 16%,si PSD a redus o la 10% si o multime de exceptii si credite bugetare ! Au fost masuri populiste luate simultan cu transferul contributiilor CAS si CASS numai in sarcina angajatului ,ca sa indulceasca otrava respectiva ! Deci companiile mai platesc cam 2% din cheltuieli de personal ca si contributii la somaj ,nu cum zice d ministru ca vireaza companiile acele sume mari . Vireaza acele contributii MARI CAS si CASS dar nu sunt ale lor ,sunt banii angajatilor (asa e legea altfel primesc sanctiuni ). Companiile mai platesc catre stat ,eventual la 3 luni TVA ul si impozitul pe profit ...in nici un caz nu sunt sumele asa de mari ! Domnul ministru pledeaza pentru firme mari si mici dar evita sa mentioneze ca Romania a intrat deja intr o vrie financiara ,dezechilibrele bugetare finantate prin datorii externe ameninta populatia ,firmele si insusi statul in viitorul imediat ,un articol anterior d Catu zicea ca dobanzile au ajuns la 8 sau 10 %...asta inseamna faliment suveran in termen relativ scurt ,dat fiind ca e o criza economica globala ,Europa a ales sa renunte la petrol rusesc , avem de inzestrat armata etc . Sa nu dati vina pe BNR la momentul acela !

    Separat de aceasta sunt programe mari de finantare de la buget si din PNRR ,multe din ele granturi ,tot pt firmele pt care se lamenteaza ministrul . Deci chiar si granturi ,bani gratis din elicopter la indemana guvernului !Deci noi care am votat dreapta asteptam masuri rezonabile ca sa nu ne prabusim ca stat : un 2% in plus la cota unica , un pic in plus la TVA ...trebuie rationalitate in aceasta problema ,nu sa se ascunda toata lumea in spatele sintagmei " e slaba colectarea " ! Poate fi si colectarea ,dar si relaxarea fiscala este enorma ,si aici PNL poate interveni cu moderatie in codul fiscal ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb