Irakul şi-a stopat importurile de grîu din Australia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 februarie 2006

AWB Ltd, monopolul australian al exportului de grîu, nu mai poate livra în Irak cel puţin pînă la publicarea rezultatelor anchetei derulate de ONU pe marginea programului "Petrol contra hrană"

Compania australiană AWB Ltd, monopol al exportului de grîu din ţară, a primit o lovitură din partea Irakului, prin Iraqi Grain Board (IGB), care a suspendat importurile de profil din Australia. Decizia irakienilor rămîne în vigoare cel puţin pînă cînd vor afla rezultatele unei anchete derulate de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care priveşte programul "Petrol contra hrană", în baza căruia a fost livrat grîul. În 2005, AWB a fost acuzată că a plătit, în mod ilegal, 300 de milioane de dolari australieni (220 milioane de dolari americani) fostului Executiv irakian, al lui Saddam Hussein, ca să obţină contracte de export al grîului. Pe de altă parte, justiţia australiană investighează cazul, ca să afle dacă AWB a încălcat legislaţia internă privind programul "Petrol contra hrană", derulat cu Irakul.

În prezent, Irakul analizează lista celor care vor obţine licitaţia pentru exportul unui milion de tone de grîu în această ţară. AWB spera să obţină noul contract în defavoarea rivalilor americani.

"Irakul a fost o piaţă de desfacere foarte importantă pentru AWB, şi încă una profitabilă", a declarat Grant Saligari, analist la "Commonwealth Bank of Australia", adăugînd: "AWB va trebui acum să-şi caute o piaţă alternativă pentru cerealele sale".

Preşedintele AWB, Brendan Stewart, este dezamăgit de decizia IGB şi s-a angajat să refacă reputaţia AWB faţă de clienţi, cultivatori şi acţionari. Săptămîna trecută, directorul executiv al AWB, Andrew Lindberg, a demisionat din funcţia deţinută din cauza anchetei, iar preţul acţiunilor companiei a fost influenţat în mod negativ. Acţiunile AWB au pierdut 8% în şedinţa bursieră de ieri. De la momentul începerii anchetei (19 ianuarie), acţiunile companiei australiene s-au diminuat cu o treime. Analiştii avertizează că, în această perioadă, preţul acţiunilor va fi foarte volatil.

Menţionăm că programul derulat cu Irakul permitea aus-tralienilor să exporte către acest stat anumite cantităţi de grîu, ca o excepţie de la sancţiunile economice pe care ONU le-a impus Irakului.

Aus-tralia a fost cel mai mare exporator de grîu către Irak în cadrul schemei ONU, mai ales că SUA au fost excluse din comerţul cu Bagdadul pînă la momentul la care Saddam Hussein a fost înlăturat de la putere (în 2003).

În ultimii ani, Australia a vîndut 2,5 milioane de tone de grîu anual Irakului, din totalul de aproximativ 16 milioane de tone comercializate. La momentul actual, 24 de milioane de tone de grîu australian sînt depozitate în silozuri, aşteptînd să fie exportate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb