Iran a acuzat de spionaj, faptă pedepsită cu moartea, un turist francez care a ridicat o dronă lângă graniţa cu Turkmenistan

J.P.
Internaţional / 31 mai 2021

Iran a acuzat de spionaj, faptă pedepsită cu moartea, un turist francez care a ridicat o dronă lângă graniţa cu Turkmenistan

Franţa a respins acuzaţiile de spionaj aduse unui cetăţean francez în Iran, la un an după ce a fost arestat pentru că a ridicat o dronă în apropierea graniţei Iran-Turkmenistan, informează BBC, citat de Digi24.

Benjamin Briere, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat anul trecut în Iran, în timp ce se afla în vacanţă, după ce ar fi realizat fotografii cu ajutorul dronei într-o zonă interzisă.

Duminică, procurorii iranieni l-au acuzat de spionaj, faptă pedepsită cu moartea dacă este găsit vinovat.

O declaraţie a ministerului francez de Externe spune că "nu există dovezi care să susţină aceste acuzaţii" şi că Benjamin Briere a fost arestat în Iran anul trecut, în timp ce se afla în vacanţă.

Acuzaţiile la adresa turistului francez vin într-o perioadă de tensiuni între Iran şi ţările europene şi SUA, din cauza instalaţiilor nucleare ale statului din Orientul Mijlociu. Franţa face parte dintr-un grup de ţări, alături de SUA, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania - care susţine că vrea să reintroducă un tratat nuclear cu Iranul, abandonat de preşedintele american Donald Trump în 2018. Administraţia Trump a instaurat sacţiuni despre care Iranul spune că trebuie ridicate înainte să fie reintrodus tratatul din 2015.

Iranul a insistat că programul său nuclear este dezvoltat în scopuri paşnice, însă alte state, printre care şi Franţa, cred că ar putea fi folosit pentru construcţia unei bombe nucleare.

Procurorii iranieni l-au acuzat pe Benjamin Briere şi de "propagandă împotriva autorităţilor", faptă care este pedepsită cu până la un an de închisoare. Cu toate acestea, avocatul lui Briere, Saeid Dehghan, a scris pe Twitter că statul iranian a renunţat la acuzaţiile de consum de alcool şi corupţie - una dintre cele mai grave acuzaţii în Iran.

Apărătorii drepturilor omului au acuzat în trecut Iran că reţin cetăţeni străini sau cu dublă naţionalitate, pentru a-i folosi ca avantaj la negocieri. Acuzaţiile la adresa lui Benjamin Briere vin după ce Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cetăţean britanico-iranian, a fost condamnat luna trecută la încă un an de închisoare. Acesta a ispăşit deja 5 ani de închisoare în Iran.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb