Raportul Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, care care va fi publicat astăzi, va cântări enorm în ceea ce priveşte o eventuală intervenţie a unei coaliţii internaţionale, formată din Marea Britanie, SUA şi Israel în Iran. Raportul ar putea conţine dovezi clare că Iranul are un program de producere a armelor nucleare, de altfel, scurgerile de informaţii din presa internaţională lasă să se înţeleagă că decizia este deja luată, iar raportul nu reprezintă decât o mică pârghie necesară acţiunii. Iranul respinge anticipat acuzaţiile din viitorul raport al AIEA cu privire la o dimensiune militară a programului nuclear, deoarece acestea se bazează pe "documente false", acest lucru fiind susţinut de ministrul iranian al afacerilor externe, Ali Akbar Salehi. În schimb, diplomaţia israeliană susţine că raportul va dovedi "mai presus de orice îndoială" obiectivele militare ale programului nuclear iranian.
Situaţia este foarte tensionată, declaraţiile din ultimele două zile sunt mai tăioase decât oricând, cele mai interesante fiind cele ale preşedintelui israelian Shimon Peres şi ale omologului său din Iran, Mahmoud Ahmadinejad. Acesta din urmă, într-un interviu pentru un cotidian egiptean, acuză SUA că încearcă să limiteze influenţa Iranului în zonă, făcând astfel jocul Israelului: "Iranul şi-a mărit capacităţile şi continuă să progreseze şi din acest motiv poate rivaliza pe plan mondial. Acum, Israelul şi Occidentul, în special America, se tem de capacităţile şi rolul Iranului. (...)De aceea încearcă ei să obţină sprijin internaţional pentru o operaţiune militară destinată suprimării influenţei noas-tre. Aroganţii trebuie să ştie că Iranul nu le va permite să acţioneze împotriva lui. De la Washington se vrea salvarea entităţii sioniste, dar nu se va putea (...). Această entitate poate fi comparată cu un transplant de ficat într-un organism care îl respinge". Aceste declaraţii vin ca o replică la avertismentul lansat de preşedintele Israelului, Shimon Peres, la o televiziune privată.
Cunoscut drept un adept al păcii, preşedintele israelian a avertizat că un atac împotriva Iranului este din ce în ce mai probabil: "Serviciile de informaţii ale diferitelor ţări care monitorizează sunt îngrijorate şi exercită presiuni asupra liderilor lor pentru a avertiza că Iranul este pe punctul de a obţine arma atomică. Trebuie să ne îndreptăm către aceste ţări pentru a-şi îndeplini angajamentele". În cursul unui alt interviu, acordat postului public de radio, Peres a afirmat că: "Potrivit semnelor, Agenţia are dovezi că iranienii vor produce armament nuclear, în pofida dezminţirilor lor. Până în prezent, Agenţia a acordat prezumţia de nevinovăţie Iranului. Acest raport, dacă va fi publicat, va înlătura îndoielile".
Ipoteza unui atac preventiv al Israelului împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului a câştigat teren în ultimele zile, dar numeroşi oficiali israelieni subliniază că Israelul nu este în măsură să lanseze o asemenea operaţiune fără aprobarea şi ajutorul Statelor Unite. Şeful Statului Major iranian, generalul Hassan Firouzabadi, avertizează Israelul şi pe aliaţii acestui stat: "Statele Unite ştiu că orice atac al regimului sionist împotriva Iranului va produce pagube serioase nu numai pentru acest regim, dar şi pentru SUA". Un avertisment lansează şi diplomaţia rusă prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov : "Nu este pentru prima dată când oficiali israelieni vorbesc despre un posibil atac asupra Iranului. Poziţia noastră este cunoscută: aceasta ar fi o gravă eroare, ce ar putea avea consecinţe imprevizibile. Implicarea militară duce doar la multiplicarea victimelor şi a suferinţelor umane. Orice conflict poate fi soluţionat exclusiv pe baza principiilor aprobate de comunitatea internaţională în statul ONU. Utilizarea forţei este permisă doar în două situaţii: fie în caz de autoapărare, când un stat este atacat, fie la decizia Consiliului de Securitate al ONU".
Mesajul este cât se poate de clar, Rusia încercând să echilibreze balanţa.