IRAN:  "Propunerea UE, privind relansarea acordului nuclear, ar putea fi acceptabilă dacă oferă asigurări"

G.D.
Internaţional / 12 august 2022

"Propunerea UE, privind relansarea acordului nuclear, ar putea fi acceptabilă dacă oferă asigurări"

O propunere a Uniunii Europene de relansare a acordului nuclear iranian din 2015 "ar putea fi acceptabilă dacă oferă asigurări" cu privire la principalele solicitări ale Teheranului, a transmis astăzi agenţia de presă de stat IRNA, potrivit Hotnews.

UE a anunţat luni că a prezentat un text "final" în urma a patru zile de discuţii indirecte între SUA şi oficialii iranieni la Viena, notează Reuters.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat că nu mai pot fi aduse alte modificări textului, care a fost negociat timp de 15 luni. Acesta a declarat că se aşteaptă la o decizie finală din partea părţilor în "foarte, foarte puţine săptămâni".

IRNA a citat un diplomat iranian, fără a-i da numele, care a declarat că Teheranul analizează propunerea.

"Propunerile UE pot fi acceptabile dacă oferă Iranului asigurări cu privire la chestiunile legate de măsuri de siguranţă, sancţiuni şi garanţii", a declarat diplomatul.

Republica Islamică a încercat să obţină garanţii că niciun viitor preşedinte american nu va renunţa la acord în cazul în care acesta va fi reactivat, aşa cum a făcut Donald Trump, în 2018, atunci când a şi restabilit sancţiunile americane dure împotriva Iranului.

Cu toate acestea, preşedintele Joe Biden nu poate oferi astfel de asigurări de fier, deoarece acordul este o înţelegere politică şi nu un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic.

Washingtonul a transmis că este pregătit să ajungă rapid la un acord pentru a restabili acordul pe baza propunerilor UE.

Oficialii iranieni au spus că vor transmite "opiniile şi consideraţiile lor suplimentare" către UE, care coordonează negocierile, după consultările de la Teheran.

Pactul din 2015 părea aproape de a fi reactivat în martie. Dar 11 luni de discuţii indirecte între Teheran şi administraţia Biden la Viena au fost date peste cap în principal din cauza insistenţei Iranului ca Washingtonul să elimine Corpul de elită al Gardienilor Revoluţiei de pe lista organizaţiilor teroriste străine ale SUA.

Miercuri, Statele Unite au acuzat un membru al Gardienilor Revoluţiei de complot pentru uciderea lui John Bolton, consilier pe probleme de securitate naţională al lui Trump, deşi Washingtonul a declarat că nu crede că acuzaţiile ar trebui să afecteze discuţiile nucleare cu Teheranul.

În cadrul acordului din 2015, Iranul şi-a redus programul său contestat de îmbogăţire a uraniului, o posibilă cale spre obţinerea de arme nucleare, în schimbul scutirii de sancţiuni din partea SUA, UE şi ONU. Teheranul afirmă că doreşte să obţină energie nucleară doar în scopuri paşnice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb