Iranienii, în stradă pentru demiterea liderilor

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 ianuarie 2020

Sursa foto: Nikkei Asian Revew

Sursa foto: Nikkei Asian Revew

Protestatarii: "Duşmanul nostru este chiar aici"

Protestatarii iranieni au ieşti luni în stradă pentru a treia zi consecutivă, pe fondul furiei publice după ce armata a admis că a doborât un avion civil săptămâna trecută, arată videoclipuri din interiorul Iranului postate pe social media, notează Reuters.

Iranul a doborât un avion ucrainean accidental, uci­gând toţi cei 176 de pasageri de la bord, într-un moment în care Teheran se temea de atacurile aeriene ale SUA.

"Ei mint că duşmanul nostru este America, dar inamicul nostru este chiar aici", susţine un grup de protes­tatari în afara unei universităţi din Teheran, potrivit unui videoclip postat pe Twitter.

Alte postări au arătat manifestanţi din afara unei a doua universităţi şi un grup de protestatari care au mers în Piaţa Azadi (Libertăţii) din Teheran, precum şi proteste în alte oraşe.

Avionul Ukraine International Airlines a fost doborât miercuri după decolarea de la Teheran, îndreptându-se spre Kiev. Majoritatea persoanelor aflate la bord erau de origine iraniană cu dublă cetăţenie, iar 57 dintre pasageri erau deţinători de pa­şapoarte canadiene.

Locuitorii Capitalei Iranului au declarat pentru Reuters că forţele de ordine erau în alertă maximă duminică.

Unii protestatari din Piaţa Azadi au cerut mai întâi ofiţerilor de acolo să li se alăture, apoi şi-au îndreptat furia către autorităţi, scandând sloganuri anti-guvernamentale, inclusiv "Jos cu dictatorul" - cu referire la liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, potrivit postărilor de pe social media, dar şi unor rapoarte media iraniene.

Agenţia de ştiri semi-oficială ILNA a informat că poliţia s-a mobilizat pentru a-i dispersa pe protestatari, despre care a spus că au fost mai mulţi de 3,000. Videoclipurile postate online au arătat demonstranţi care fugeau de poliţia care folosea bastoane şi gaze lacrimogene.

Furia protestatarilor a fost alimentată de negarea militarilor iranieni că ar fi responsabili pentru doborârea aeronavei ucrainiene. Deşi Canada şi Statele Unite au informat imediat după incident că rachetele iraniene au doborât avionul, probabil din greşeală.

"Scuză-te şi demisionează", a scris zilnic, începând de vineri, publicaţia iraniană Etemaad, într-un titlu banner, spunând că "cererea oamenilor" este aceea ca cei responsabili de gestionarea greşită a situaţiei să plece.

Cea mai recentă tulburare adaugă o presiune în plus asupra autorităţilor iraniene, care se luptă să menţină economia pe linia de plutire sub sancţiuni stricte impuse de SUA.

Demonstraţiile împotriva creşterii preţurilor combustibilului, care au început pe 15 noiembrie, au stârnit cea mai sângeroasă represiune din ultimii 40 de ani a Republicii Islamice.

Oficiali din Ministerul de Interne al Iranului au declarat pentru Reuters că aproximativ 1.500 de persoane au fost ucise în mai puţin de două săptămâni în tulburările din luna noiembrie. Toate acestea în condiţiile în care rapoartele grupurilor pentru drepturile omului au anunţat o cifră mult mai mică, iar Iranul a denumit raportul "fake news".

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a scris duminică pe Twitter: "Către liderii din Iran - NU VĂ UCIDEŢI PROTECTORII. Mii de oameni au fost deja ucişi sau întemniţaţi de voi, iar Lumea urmăreşte. Mai important, SUA urmăreşte. Porniţi-vă internetul şi lăsaţi-i pe reporteri să îşi facă treaba!".

Mai târziu duminică, Trump a pos­tat pe Twitter că nu-i pasă dacă Iranul este de acord să negocieze cu Statele Unite, după ce un consilier american a sugerat că Republica Islamică nu va avea de ales decât să fie de acord cu ce i se impune.

Aproximativ 2.000 de persoane s-au solidarizat în Toronto pentru victimele accidentului aerian, iar un număr similar a participat la un memorial în Edmonton, Alberta, unde a vorbit premierul canadian, Justin Trudeau. Trudeau a declarat că va "urmări dreptatea şi răspunderea" pentru victime. "Nu ne vom odihni până nu vom avea răspunsuri", a spus el.

Consiliul pentru Siguranţa Transporturilor din Canada (TSB) a declarat că a obţinut vize pentru doi dintre anchetatorii săi să călătorească în Iran.

O a doua echipă de anchetatori specializată în descărcarea şi analiza înregistrărilor aeronavelor va fi dislocată după ce TSB va confirma unde şi când va avea loc această activitate, a spus agenţia.

Doborârea avionului a venit în condiţiile în care forţele iraniene erau în alertă ridicată, datorită unui eventual răspuns din partea SUA care ar fi putut lansa un atac "dinte pentru dinte".

O dronă americană a ucis în Irak, pe 3 ianuarie, un important comandant iranian Qassem Soleimani, responsabil pentru construirea reţelei de armate proxy în Irak şi nu numai. Teheran a răspuns cu atacarea unor ţinte americane din Irak.

Niciun soldat american nu a fost ucis în atacurile de represalii. Dar în orele tensionate care au urmat, avionul Boeing 737-800 a primit acordul să decoleze de pe aeroportul din Teheran şi a fost doborât de o rachetă trasă din greşeală.

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, şi-a cerut scuze catalogând acţiunea drept o "greşeală dezastruoasă".

Hossein Salami, a mai declarat: "Suntem mai supăraţi decât oricine cu privire la incident". Un alt comandant a spus că Iranul nu intenţionează să ascundă adevărul.

Alte voci din interiorul Statului au declarat că inamicii Iranului, un termen folosit de obicei pentru a face referire la Washington şi aliaţii săi, vor să exploateze incidentul.

"Inamicii iranieni vor să se răzbune pentru o greşeală militară", a declarat Ali Shirazi, reprezentantul Quds Force, unitatea de gardă de elită pe care a condus-o Soleimani, a informat presa de stat.

Oficialii iranieni au căutat să înfăţişeze dezastrul doborârii avionului ca o a doua lovitură pentru un doliu al naţiunii după moartea lui Soleimani.

Înmormântarea sa a determinat adunări publice uriaşe, pe care autorităţile le-au descris ca un spectacol de unitate naţională.

Teheranul dezminte orice tentativă de "muşamalizare" a vinei autorităţilor în doborârea avionului ucrainean.

Guvernul iranian a negat luni faptul că a încercat să "muşamalizeze" vina autorităţilor în drama avionului de linie ucrainean doborât din eroare la 8 ianuarie în apropiere de Teheran, relatează AFP.

"În aceste zile triste, critici au fost adresate conducătorilor şi autorităţilor ţării. Unii conducători au fost acuzaţi de minciună şi încercarea de a muşamaliza cazul, cu toate că în realitate, sincer, nu a fost aşa", a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Guvernului, Ali Rabii.

"Adevărul este că noi nu am minţit. A minţi înseamnă travestirea adevărului intenţionat şi cu bună ştiinţă. A minţi înseamnă a muşamaliza informaţii. A minţi înseamnă să cunoşti un fapt şi să nu-l spui sau să deformezi realitatea", a subliniat Rabii.

"Ceea ce am spus noi joi (...) avea la bază (...) informaţii clasificate care au fost prezentate întregului Guvern, potrivit cărora nu a existat vreo legătură între accident şi un (tir de) rachetă", a mai declarat el.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. PULSIUNILE TINERILOR IRANIENI ARATA CAT DE PUTIN CRITICI SI OBIECTIVI SUNT PENTRU CA AU TRECUT DE LA MOARTE AMERICII SI SLAVA GENERALULUI TERORIST ELIMINAT, LA JOS AYATOLAHUL, JOS GARDA REVOLUTIONARA ISLAMICA IMEDIAT CE UN FAPT ODIOS, UNUL DINTRE MULTELE, DOBORAREA INTENTIONATA A AVIONULUI UCRAINIAN DE CATRE ARMATA REGIMULUI S-A PETRECUT SUB OCHII LOR IN TIMPUL EXALTARII CARE-I CUPRINSESE.NICI ACUM NU SUNT FOARTE HOTARATI SI ORICUM SUNT DOAR CEI MAI INTELIGENTI DINTRE IRANIENI, MULT MAI PUTINI DECAT CEI CU MOARTE AMERICII. ESTE TIMPUL SCHIMBARII REGIMULUI IN IRAN! 40 DE ANI AJUNG PENTRU ACEST REGIM TERORIST !

    1. Eu cred ca tinerii aceia s-au saturat de mosul Ali si de dictatura religioasa,mai rea decat dictatura militara.Daca la ei a izbucnit in 1979 revolutia islamica,ce-ar fi ca tot la ei sa izbucneasca revolutia antiislamica?De obicei roata se intoarce.Citez-Mai stii?Aici e greul ,caci se cuvine-a cugeta-

      FIind foarte exaltat la stirea asta nu cred ca esti mai atragator cu litere mari. Eu cred ca trebuie sa mai tunzi din parul de pe creier. Schimbarea regimului vine de la preponderenta tinerilor in populatia iraniana si a jocurilor pe celulare si a modului de viata consumerist imprimat. Vor asa ceva iar islamul zice altceva. Generatia tinara intotdeauna a ingropat generatia batrina.

      Spectacolul cu morti va continua pentru ca aia sint arabi si nu romani.  

      Sunt persi ,nu sunt arabi..Le doresc tinerilor iranieni o viata libera.Sunt prea multi ani de intuneric.Si arabilor le doresc libertate.Atata timp cat nu faci rau nimanui poti face ce vrei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb