Iranul ameninţă cu un program nuclear militar dacă SUA nu renunţă la sancţiunile impuse

J.P.
Internaţional / 10 februarie 2021

Iranul ameninţă cu un program nuclear militar dacă SUA nu renunţă la sancţiunile impuse

Ministrul iranian a anunţat că Iranul ar putea lansa un program nuclear militar dacă Statele Unite vor menţine în continuare sancţiunile impuse. Ameninţările vin după ce preşedintele american Joe Biden a declarat că aceste sancţiuni nu vor fi ridicate până ce regimul de la Teheran nu se va opri din activităţile de îmbogăţire a uraniului peste cotele acceptate, relatează Digi24.

În acest moment, Iranul nu are un program nuclear militar, însă ar putea iniţia activităţi pentru a produce arme atomice dacă SUA nu renunţă la sancţiunile internaţionale, avertizează Mahmoud Alavi, ministrul iranian al Informaţiilor.

"Programul nostru nuclear este paşnic, iar fatwa (decretul islamic) emis de liderul suprem a interzis armele nucleare, dar dacă împing Iranul în această direcţie, atunci nu ar mai fi vina Iranului, ci a celor care au împins ţara în această direcţie", a declarat Mahmoud Alavi pentru televiziunea publică iraniană, citată de agenţia AP.

Declaraţiile ministrului iranian reprezintă o ocazie rară în care Administraţia de la Teheran semnalează că ar putea iniţia un program nuclear militar, în condiţiile în care Iranul insistă că actualul program atomic este unul strict civil.

Restabilirea acordului nuclear dintre SUA şi Iran

În 1990 liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a emis un decret islamic, cunoscut sub numele de fatwa prin care a interzis posibilitatea deţinerii de arme nucleare de către Iran.

Duminică, ayatollahul Ali Khamenei a cerut SUA să anuleze sancţiunile impuse Iranului, afirmând că Teheranul a luat "decizia finală şi ireversibilă" de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri doar dacă statele Unite anulează sancţiunile.

Cu toate acestea, Preşedintele american Joe Biden a confirmat că SUA vor începe negocierile pentru revenirea în acordul nuclear doar atunci când Teheranul se va opri din activitatea de îmbogăţire a uraniului.

Acordul nuclear a limitat activitatea de îmbogăţire a uraniului pentru a face mai dificilă dezvoltarea de arme nucleare de către regimul de la Teheran, ambiţie îndelung negată de Iran, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Abandonând acordul aprobat de Barack Obama, Donald Trump a reimpus şi ulterior a înăsprit regimul de sancţiuni la adresa Iranului, fapt ce a dus la declanşarea unei recesiuni profunde a economiei iraniene.

Biden a spus în nenumărate rânduri, şi în timpul campaniei, dar şi după ce a fost ales, că îşi doreşte restabilirea acordului dar că acest lucru se va întâmpla dacă Teheranul îşi respectă angajamentele.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu e alegerea buna

    1. Bun gasit, MARE STRATEG !

      Omagii si multumiri pentru ca ne luminezi! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb