Iranul a criticat avertismentul SUA referitor la introducerea unor sancţiuni drastice împotriva Teheranului şi a cerut puterilor europene să intensifice eforturile şi să salveze acordul nuclear, dar Germania a semnalat că nu poate face prea multe pentru a compensa influenţa economică a Washingtonului, relatează Reuters.
Oficiali militari şi politici din Iran au dat declaraţii sfidătoare, la o zi după ce Washingtonul a avertizat că va impune cele mai aspre sancţiuni din istorie, dacă Iranul nu va face o serie de schimbări majore.
La două săptămâni după ce preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea din acordul nuclear, administraţia sa a cerut Iranului să renunţe la programul nuclear şi să se retragă din Siria, între alte solicitări, împingând mai mult Washingtonul şi Teheranul pe calea confruntării.
"Poporul iranian trebuie să rămână unit şi va o lovitură puternică în gura secretarului de stat american şi oricăror susţinători ai acestuia", a declarat Ismail Kowsari, ofiţer de rang înalt în Gărzile Revoluţionare ale Iranului, a relatat Agenţia de presă a muncitorilor din Iran.
Acordul nuclear din 2015, încheiat de SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia, China şi Iran, a ridicat sancţiunile impuse Iranului în schimbul limitării de către Teheran a programului atomic.
Trump a afirmat că este cel mai prost acord negociat vreodată, dar puterile europene îl consideră cea mai bună şansă de a opri dezvoltarea de către Iran a bombei nucleare.
După retragerea lui Trump, ceilalţi semnatari au spus că vor încerca să salveze acordul şi să menţină comerţul cu petrol iranian şi investiţiile.
Companiile europene au spus însă că sunt îngrijorate că vor fi afectate de noile sancţiuni americane, având în vedere amploarea influenţei globale a Washingtonului, iar unele dintre ele au început deja să se retragă.