Ministrul iraian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, anunţă astăzi că Iranul nu a formulat nicio cerinţă care să depăşească încadrarea programului nuclear iranian din Acordul de la Viena din 2015, relatează AFP, potrivit News.ro.
"Nu avem nicio cerinţă care să iasă din acordul nuclear, în pofida unor afirmaţii ale părţii americane în presă", a subliniat el într-o conferinţă comună, la Teheran, cu omologul său din Qatar Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.
"Cererile noastre se înscriu în cadrul Acordului din 2015" în dosarul nuclear iranian, a insistat el.
Şeful diplomaţiei iraniene dezminte astfel declaraţii ale emisarului Statelor Unite pentru Iran Robert Malley, la postul public de radio NPR.
"Ei (iranienii), inclusiv la Doha, au adăugat cerinţe (...) pe care oricine le poate considera ca neavând nimic a face cu acordul nuclear, lucruri pe care le-au cerut în trecut şi despre care noi, europenii şi alţii am spus clar că nu fac parte din aceste negocieri", a declarat oficialul american.
Negocieri indirecte au avut loc la sfârşitul lui iunie la Doha, între Statele Unite şi Iran, mediate de către Uniunea Europeană (UE), într-o încercare de deblocare a negocierilor lansate în aprilie 2021 la Viena cu scopul resuscitării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian (JCPoA).
Negocierile de la Doha nu au condus la vreun progres, potrivit Washingtonului.
Hossein Amir-Abdollahian declară că, "în negocierile recente de la Doha, una dintre principalele probleme asupra căreia ne-am concentrat a fost garantarea efectivă de către Washington (a faptului că Teheranul va putea benficia) de avantaje economice de pe urma acordului".
"Statele Unite este necesar să se angajeze ca Iranul să beneficieze de avantaje de pe urma Acordului din 2015. Până în prezent, partea americană nu a fost în măsură" să facă acest lucru", subliniază el.
Statele Unite au fosr retrase unilateral din acord în 2018 de către Donald Trump, care a reimpus şi multiplicat sancţiuni economice dure Iranului.
Teheranul s-a dezangajat treptat din acord, ca măsură de retorsiune, şi este acuzat că urmăreşte să se doteze cu bomba atomică, acuzaţii pe care le dezminte.
Negocieri indirecte au avut loc, începând din aprilie 2021, sub egida UE, în vederea unei reveniri în acord a Statelor Unite şi unei respectări a angajamentelor pe care şi le-a asumat Iranul, în schimbul ridicării sancţiunilor americane impuse Republicii islamice.
Aceste negocieri sunt blocate din martie.