Cursa înarmării se desfăşoară în secolul XXI cu mai mult avânt decât s-ar fi aşteptat specialiştii. Iranul a inaugurat un submarin capabil să tragă rachete de croazieră, reafirmându-şi astfel voinţa de autonomie în domeniul Apărării, într-un context tensionat cu Statele Unite.
"Republica islamică devine complet autosuficientă pe uscat, în aer şi pe mare", a declarat duminică preşedintele iranian Hassan Rohani în cadrul unei ceremonii, în portul Bandar-Abbas (sud), potrivit news.ro. "Puterea noastră defensivă este menită să ne apere interesele, iar noi n-am căutat vreodată să atacăm vreo ţară", a adăugat el, precizând că Iranul nu ar avea aceeaşi voinţă "de industrializare în domeniul Apărării" dacă ţara sa ar putea pur şi simplu să cumpere alte arme de care are nevoie. Submarinul - intitulat "Fateh" ("Cuceritorul" în farsi) - este primul submersibil "semigreu" al flotei iraniene, un model situat între submarinele de tip Ghadir şi cele din clasa "kilo" pe care armata iraniană le foloseşte deja, potrivit agenţiei de presă Fars. Submersibilul, care cântăreşte aproape 600 de tone, poate trage rachete de croazieră - cu o rază de acţiune neprecizată -, dar şi torpile şi mine marine. El poate să opereze la peste 200 de metri sub nivelul mării, cu o autonomie de 35 de zile. Iranul a repetat că programele sale în domeniul rachetelor răspund unei probleme de securitate naţională, că au doar un scop defensiv şi că această problemă nu este negociabilă.
SUA a făcut din Iran principalul său inamic şi a adoptat sancţiuni economice dure după ce s-a retras, în 2018, din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015, considerat prea "slab" de către Donald Trump.