Iranul se declară "optimist", astăzi, cu privire la reluarea negocierilor privind dosarul nuclear iranian după examinarea unui proiect de compromis depus săptămâna trecută de Uniunea Europeană, menit să deblocheze situaţia, care se află în impas din luna martie, relatează AFP, potrivit News.ro.
"Rămânem optimişti cu privire la procesul de negociere care ne va permite să obţinem un rezultat logic şi rezonabil", a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanani, în conferinţa de presă săptămânală.
Această declaraţie vine după ce şeful diplomaţiei europene şi coordonatorul dosarului nuclear iranian, Josep Borrell, a prezentat marţea trecută un proiect de compromis şi a cerut părţilor implicate în discuţiile de la Viena să îl accepte pentru a evita o "criză periculoasă".
"După examinarea textului propus (de Josep Borrell), este posibil ca în viitorul apropiat să putem ajunge la o concluzie privind calendarul negocierilor. Probabil vom vedea o nouă rundă de negocieri. Dar (...) depinde în întregime de voinţa celeilalte părţi, în special a părţii americane", a afirmat Nasser Kanani.
Miercuri, a doua zi după prezentarea proiectului european, Teheranul a cerut Statelor Unite să îşi arate "în practică" dorinţa de relansare a acordului nuclear.
Washingtonul "trebuie să arate că este pregătit pentru un acord rezonabil, logic şi de durată", a adăugat, astăzi, Nasser Kanani.
Discuţiile de la Viena între Iran şi marile puteri în vederea relansării acordul nuclear cu Iranul din 2015 stagnează din luna martie, după mai bine de un an de negocieri.
La sfârşitul lunii iunie, Qatarul a organizat negocieri indirecte între Iran şi Statele Unite - care s-au retras din acord în 2018 - în speranţa reluării procesului de la Viena, dar aceste negocieri au fost întrerupte după două zile fără niciun progres.
Potrivit lui Josep Borrell, textul propus "abordează toate elementele esenţiale şi include compromisuri obţinute cu greu de către toate părţile".
Acesta discută "în detaliu" ridicarea sancţiunilor impuse Iranului şi măsurile nucleare necesare restabilirii aşa-numitului pact nuclear JCPOA.
Încheiat de Iran şi şase puteri (Rusia, Statele Unite, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania), JCPOA îşi propune să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat că a încercat să procure arma atomică în pofida negărilor sale, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale care afectează economia iraniană.