Iranul a anunţat, marţi, că va începe să îmbogăţească uraniu cu o puritate de 60%, după ce a acuzat Israelul de sabotaj, cea ce va aduce materialul de fisiune mai aproape de nivelul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe nucleare, la o zi după ce Teheranul a acuzat că Israelul i-a sabotat un centru nuclear important, informează news.ro.
Dezvăluirea a avut loc cu puţin timp înainte de reluarea negocierilor de la Viena, care vizează relansarea acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile majore, un acord faţă de care Israelul s-a opus cu înverşunare, după ce fostul preşedinte american Donald Trump l-a abandonat acum trei ani.
Anunţând o îmbogăţire a uraniului cu 60%, negociatorul şef nuclear Abbas Araqchi a mai spus că Iranul va activa 1.000 de centrifuge avansate la Natanz, o instalaţie nucleară lovită duminică de o explozie pe care Teheranul a numit-o un act de sabotaj efectuat de Israel.
Cu toate acestea, un oficial iranian a declarat ulterior pentru Reuters că "îmbogăţirea cu 60% va fi în cantitate mică".
"Din această seară, pregătirile practice pentru îmbogăţirea cu 60% vor începe la Natanz; uraniul cu o puritate de 60% este folosit pentru a produce o varietate de produse radiofarmaceutice", a relatat agenţia de ştiri semi-oficială Fars, citându-l pe purtătorul de cuvânt al agenţiei nucleare iraniene, Behrouz Kamalvandi.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, organul de supraveghere nucleară al ONU, a fost informată cu privire la decizie, a declarat Araqchi pentru presa TV iraniană din Viena.
Un purtător de cuvânt al AIEA a declarat pentru Reuters: "Am văzut ştirile din presă la care vă referiţi. Nu avem niciun comentariu în acest moment".
Săptămâna trecută, Iranul şi puterile globale au avut ceea ce au descris drept discuţii "constructive" pentru salvarea acordului din 2015.
Iranul a încep să încalce limitele privind îmbogăţirea uraniului de când Trump a impus din nou sancţiuni dure asupra Teheranului.