IRISH TIMES: Lumea va avea nevoie de un nou sistem financiar, după Covid-19

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2020

În următoarele săptămâni, economia globală va înceta să funcţioneze - consumul şi încrederea se vor prăbuşi

Capitalismul, suspendat

Lumea, aşa cum o ştim, este pe cale să se schimbe radical ca urmare a pandemiei de coronavirus (Covid-19). Totul se va schimba profund - de la felul în care ne trăim viaţa, în care lucrăm şi socializăm, la modul cum se mişcă banii, scrie Irish Times, care precizează că pe partea de circulaţie a banilor va trebui găsită o nouă modalitate de finanţare a economiei globale, după ce va trece pandemia.

Sursa citată preconizează că, în următoarele săptămâni, consumul se va prăbuşi, la fel şi încrederea; sectorul ospitalităţii, aşa cum îl ştiam, va înceta să mai existe; majoritatea companiilor aeriene vor opri aproape toate zborurile; cumpărarea sau vânzarea de locuinţe se va sista şi, odată cu aceasta, amenajarea şi renovările.

Nimeni nu va începe un nou proiect major în curând şi foarte puţine din cele existente vor fi finalizate, conform Irish Times, care atrage atenţia că, în linii mari, economia va înceta să funcţioneze.

Chiar dacă băncile sunt proactive acum şi împrumută imediat întreprinderile solide, susţinute de profiturile de anul trecut, ele vor fi intra în colaps din cauza împrumuturilor, a creditelor ipotecare şi descoperirilor de cont neplătite, potrivit sursei.

Capitalismul va fi suspendat, susţine articolul citat, arătând că, potrivit celui mai optimist scenariu, economia va fi pusă "în adormire", urmând să fie ajutată cu injecţii masive de numerar sau "bani din elicopter". Acest lucru s-ar putea face dacă guvernele şi băncile centrale - acţionând împreună - pun bani "gratuiţi" în conturile întreprinderilor şi ale oamenilor, nu atât ca să menţină cheltuielile, cât pentru a preveni falimentul în masă (contagios). Acest "vaccin" monetar ar funcţiona cel mai bine alături de (şi nu în loc) de preluarea de către guverne a facturii salariilor lucrătorilor, potrivit sursei.

"Banii din elicopter" ar putea fi livraţi fără a suporta datorii semnificative, dar aceasta ar însemna încălcarea regulilor băncilor centrale, scrie sursa, continuând că, deşi acesta este cel mai "susceptibil" lucru de făcut, guvernele pot alege să strângă banii necesari prin emiterea de datorii suverane în sume masive.

La început, politicienii vor avea tendinţa să prefere menţinerea sistemului actual - chiar dacă va fi puternic lovit de Covid-19, conform Irish Times, însă după luarea măsurilor prezentate mai sus, datoriile vor fi extrem de mari, iar ratele dobânzilor vor rămâne la nivel scăzut. Marile bănci centrale vor tipări mai mulţi bani şi vor utiliza relaxarea cantitativă pentru a finanţa datoria.

Irish Times aminteşte că globalizarea se bazează pe călătorii, comerţ şi libera circulaţie a capitalurilor, sistem care nu va mai funcţiona, iar momentul la care acest lucru se va întâmpla depinde doar de tipul guvernelor ce vor urma perioadei de criză. Există o probabilitate mai mare, astfel, de apariţie a politicienilor naţionalişti, protecţionişti şi mai puţin cosmopoliţi în ţările traumatizate de pe urma pandemiei.

Conform Irish Times, dacă dorim să păstrăm ordinea liberală, care a generat o prosperitate relativă în ultimii 40 de ani, trebuie convocaţi imediat oficialii ţărilor G20 (cele mai dezvoltate din lume) în vederea unui nou acord de tip Bretton Woods, care a reglementat problemele monetare şi financiare după cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit Irish Times, SUA vor cere, probabil, ca dolarul american să rămână moneda de constituire a rezervelor la nivel global, dar China nu ar accepta acest lucru, iar Beijing-ul ar putea fi susţinut în acest sens chiar de guvernele UE.

Presupunând că gravitatea situaţiei va obliga politicienii să ajungă la un compromis, am putea căuta o monedă nouă pentru rezerve, care ar putea fi bazată pe un coş de valute, inclusiv yuan, euro şi dolar, scrie sursa amintită.

Această nouă unitate monetară virtuală s-ar putea numi, spre exemplu, "Globo" sau "Mundo", şi ar putea fi utilizată la nivel mondial pentru datorii.

Irish Times susţine că, în afară de tipul de bani pe care îi vom folosi, cea mai presantă problemă va fi datoria.

"În cel mai rău caz, guvernele occidentale ajunse în faliment ar putea fi nevoite să imprime miliarde de euro şi dolari pentru a le oferi cetăţenilor lor suficienţi bani pentru a supravieţui", scrie sursa, adăugând: "Nu este fără temei să presupunem că guvernele ar putea lua în considerare naţionalizarea marilor companii (dacă nu a tuturor), în special a celor din călătorii, ospitalitate şi servicii esenţiale, chiar cele bancare (din nou). Acest lucru se întâmplă deja în unele ţări".

Asta înseamnă că statele ar deţine, pentru un timp, sute de mii de companii aflate în dificultate, cu toate datoriile, activele şi facturile lor salariale, care ar putea fi apoi cesionate sau vândute pe bucăţi către cei care şi-ar putea permite să le cumpere.

Chiar dacă niciuna dintre aceste idei nu va fi pusă în aplicare sau măcar dezbătută, va trebui făcut ceva urgent şi drastic, mai scrie Irish Times, concluzionând: "Cert este că viitorul economic va fi delimitat în două epoci: ante-corona (AC) şi post-corona (PC)".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sa traim cu totii si atunci vom vedea daca aceste profetii se vor adeveri! Pana acum am vazut o multime de asa zisi analisti,specialiti si economisti care au facut profetii paralele cu realitatea! Eu personal cred ca economia va reveni puternic dupa cateva luni sau cel mult un an de inghetare a consumului! Pierderi vor fi si ni le vom asuma cu totii!

    1. Ca o completare,eu cred ca nu sistemul financiar trebuie inlocuit! Este sistemul de sanatate care are nevoie de mai buna organizare,o mai mare finantare si bine-nteles mai stransa coopeperare intre tari in acest domeniu!

    Am inteles treaba cu moneda globala electronica dar lipsesc amanunte importante cum ar fi - guvernul global mondial, controlul electronic al sclavilor (cand oamenii sunt hraniti direct de guverne, si poarta niste bratari cu un cod unic, e clar ca ei devin niste oi) si impactul inflatiei asupra oilor hranite cu bani din elicopter, fara nicio acoperire in economie.

    Derivatele de mii si mii de miliarde au deformat realitatea si au incurajat dezmatul.

    Realitatea fizica, adica cu acoperire fizica a banilor, bunurilor marfurilor aurului, datoriilor este deformata de hartii virtuale. 

    Trebuie pastrate numai instrumente livrabile la o scadenta concretă.

    Altfel praful se alege de toate si de noi si tot la realitatea palpabilă se va ajunge. 

    Se va face reforma monetara mult asteptata, acum sau dupa urmatorul ciclu economic prin 2030?...teoria ciclurilor 30x3 ani, ar spune ca acum (referinta 1929 +/- 1 an)...daca nu, 2030!

    Sau reforma si trecerea la moneda digitala, adica inceputul sfarsitului umanitatii si inceputul AI?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb