Regatul Unit şi Irlanda au apreciat astăzi că atmosfera s-a îmbunătăţit în jurul tratativelor pentru soluţionarea unei dispute post-Brexit legată de provincia Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
După un blocaj de durată, Londra şi Uniunea Europeană şi-au reluat discuţiile privitoare la modul de a soluţiona problemele apărute în gestionarea Protocolul nord-irlandez, document anexat Acordului asupra retragerii Regatului Unit din blocul comunitar european.
Discuţiile au fost impulsionate de alegerea lui Liz Truss la conducerea Partidului Conservator şi, implicit, în funcţia de prim-ministru al Regatului Unit.
''Cred că discuţiile pe care le avem acum cu guvernul britanic sugerează cu siguranţă că suntem într-o atmosferă diferită acum, una în care nu am mai fost de ceva timp, unde există un efort real asupra modului în care putem soluţiona aceste probleme împreună'', a declarat ministrul de Externe irlandez, Simon Coveney, după discuţiile avute la Londra cu reprezentanţii guvernului britanic.
În luna iunie, Liz Truss, la acea vreme ministru de Externe britanic, a prezentat un proiect legislativ prin care se încerca denunţarea unilaterală a Protocolului.
Protocolul nord-irlandez prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.
Totuşi, guvernul de la Londra a încercat să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu acceptă modificarea textului.