Gruparea disidentă republicană Noua IRA şi-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea jurnalistei Lyra McKee, prezentând "scuze sincere" familiei sale şi prietenilor, scrie The Guardian.
Într-un comunicat transmis Irish News, gruparea a recunoscut folosindu-se de un cuvânt codat că activiştii săi au ucis jurnalista de investigaţie în vârstă de 29 de ani, cea care a fost împuşcată mortal în Derry joia trecută. Noua IRA a cerut scuze rudelor jurnalistei.
Totuşi, ei şi-au justificat acţiunile caracterizându-le ca făcând parte dintr-o acţiune împotriva forţelor duşmane, mai scrie The Guardian.
"Joi noapte, în urma unei incursiuni în Creggan a forţelor regale britanice înarmate puternic, care au provocat haos, IRA şi-a trimis voluntarii. I-am instruit să dea dovadă de precauţie în viitor în contactele cu duşmanul şi am luat măsuri pentru a implementa acest lucru", se arată în comunicat.
"În timpul atacurilor asupra duşmanului, Lyra McKee a fost ucisă în mod tragic în timp ce stătea alături de forţele duşmanului. IRA prezintă scuzele sincere partenerului, familiei şi prietenilor lui Lyra McKee pentru moartea ei", mai scrie agenţia.
Comunicatul a fost emis după ce ieri, a avut loc un protest al prietenilor lui McKee în faţa partidului Saoradh în Derry, o grupare care aderă la ideologiile Noii IRA.
Sinead Quinn, una dintre participante la protest, a criticat Saoradh pentru că a încercat să portretizeze moartea lui McKee ca pe o împuşcătură accidentală.
"Lyra McKee a fost un jurnalist de investigaţie, ea merită mai mult. Sunt atât de bucuroasă că sunt aşa mulţi oameni aici şi să îi văd pe aceşti bărbaţi cum se uită la noi, femeile. Nu este ceva reprezentativ pentru republicanii din acest oraş. Nimeni nu poate susţine să tragi într-o mulţime de oameni", a afirmat ea.
Potrivit agenţiei literare Janklow & Nesbit, McKee s-a născut la Belfast şi a scris mult despre conflictul nord-irlandez şi consecinţele sale. Pe contul ei de Twitter, ea a publicat joi seara o fotografie care părea să prezinte violenţele din Londonderry din cursul nopţii, însoţită de explicaţia: "Complet nebunesc".
Aceste violenţe au avut loc înaintea weekendului Paştelui, în cursul căruia republicanii sărbătoresc revolta care a avut loc la Dublin în 1916 şi care a condus la proclamarea unei republici a Irlandei, în Lunea Peştelui.
Situat la frontiera cu Republica Irlanda, Londonderry - numit Derry de republicanii care refuză alipirea de Marea Britanie - este celebru pentru "Bloody Sunday" (duminica sângeroasă) din 30 ianuarie 1972. Militarii britanici au deschis atunci focul asupra participanţilor la un marş paşnic, care s-a încheiat cu 14 morţi, în toiul "Tulburărilor" care s-au soldat cu 3.500 de morţi în decursul a trei decenii.