Irlanda injectează 5,5 miliarde de euro în sistemul bancar

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 decembrie 2008

Irlanda injectează 5,5 miliarde de euro în sistemul bancar

Guvernul Irlandei va injecta 5,5 miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari) în principalele trei bănci din ţară, preluând controlul la "Anglo Irish Bank" Corp., ca să evite intrarea în colaps a industriei serviciilor financiare locale.

Guvernul va injecta 1,5 miliarde de euro în "Anglo Irish" în schimbul acţiunilor preferenţiale, care îi aduc 75% din drepturile de vot. Acţiunile preferenţiale emise de "Anglo Irish" generează statului un dividend fix de 10% pe an. Statul va mai injecta fonduri în "Anglo Irish", dacă va fi necesar.

"Allied Irish Banks" Plc şi "Bank of Ireland" Plc vor primi, fiecare, câte 2 miliarde de euro, în schimbul a 25% din drepturile de vot. Guvernul va avea un cuvânt de spus în anumite situaţii, precum: schimbarea controlului băncilor şi a structurii de capital. Acţiunile "Bank of Ireland" şi "Allied Irish" vor aduce un dividend de 8%. Acţiunile preferenţiale pe care le va obţine statul nu sunt convertibile în acţiuni ordinare.

"Allied Irish" a anunţat că are capacitatea de a-şi consolida capitalul prin vânzarea de active. Aceasta deţine 24,2% din "M&T Bank" Corp. SUA şi 70,4% din "Bank Zachodni" WBK SA Polonia.

Măsurile guvernului de la Dublin vin la numai câteva zile după ce "Anglo Irish" a fost implicată într-un scandal din cauza preşedintelui Sean Fitzpatrick, care a ascuns că a beneficiat de credite în valoare de 87 de milioane de euro de la instituţia pe care o conduce. Atât Fitzpatrick, cât şi directorul executiv David Drumm au demisionat săp­tă­mâna trecută.

Fitzpatrick a fost înlocuit cu Donal O"Connor, care declară că sprijinul financiar guvernamental va face ca "Anglo" să fie, în continuare, o bancă sigură şi viabilă.

Irlanda, prima ţară din Europa care a anunţat că garantează toate depozitele bancare, în caz de faliment al băncilor, este forţată că utilizeze bani publici pentru sectorul financiar, după ce, iniţial, a îndemnat băncile să caute sprijin în rândul investitorilor privaţi. Ajutoarele financiare, care vor fi acordate în primul trimestru din 2009, vor spori capitalul de bază al băncilor cu 8-9%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb