• Oficialii de la Dublin spun că discută la nivel internaţional doar pe marginea situaţiei economice a ţării
Autorităţile irlandeze au recunoscut, ieri, că poartă discuţii la nivel internaţional cu privire la situaţia economică a ţării, dar au dezminţit informaţia potrivit căreia ar fi cerut ajutor financiar.
"Contactele continuă la nivel oficial cu responsabilii internaţionali, având în vedere condiţiile actuale de pe piaţă", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului irlandez de Finanţe. Acesta a subliniat că Irlanda nu a cerut ajutor din fondul de salvare a Uniunii Europene pentru rezolvarea problemelor bugetare.
"Irlanda nu a înaintat nicio solicitare pentru sprijin extern, iar guvernul este pe deplin finanţat până în 2011", a mai spus purtătorul de cuvânt.
Potrivit presei britanice, duminică seara au avut loc, la Bruxelles, mai multe "discuţii de urgenţă" cu privire la condiţiile unui ajutor european destinat Irlandei, care ar putea să atingă suma de 90 de miliarde de euro.
Ministrul Comerţului de la Dublin, Batt O"Keeffe, a declarat, ieri, că Uniunea Europeană nu face presiuni asupra Irlandei pentru solicitarea unui sprijin financiar de urgenţă blocului comunitar şi nu există discuţii în acest sens.
"Guvernul nu se află sub niciun fel de presiune", a afirmat O"Keeffe, citat de postul de televiziune RTE.
Anterior, unele surse citate de agenţia Bloomberg declarau că Germania presează Irlanda să ceară ajutor financiar înainte de întâlnirea de astăzi a miniştrilor de Finanţe, în vederea calmării pieţelor.
Săptămâna trecută, zvonurile referitoare la incapacitatea guvernului de la Dublin de a redresa finanţele publice au majorat dobânzile la care se împrumută statul irlandez până la noi valori record, de aproape nouă procente. Aceste turbulenţe vin în contextul în care guvernul de la Dublin urmează să prezinte în Parlament, la începutul lunii decembrie, un buget de austeritate, parte a unui plan de austeritate pe următorii patru ani.
Irlanda ar putea împrumuta bani din fondul de salvare al Uniunii Europene, ca să-şi ajute băncile cu probleme, a declarat Vitor Constancio, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene. Acesta a adăugat: "Problemele cu care se confruntă sectorul bancar irlandez nu sunt doar de lichiditate ci sunt, în unele cazuri, probleme de capital. Conform reglementărilor în materie, banii nu pot fi împrumutaţi direct băncilor, ci guvernelor, care apoi pot folosi fondurile în acest scop".