Isaelul susţine că a ucis trei membri Hamas în a treia zi unei vaste operaţiuni în Cisiordania ocupată

R.S.
Internaţional / 30 august

Isaelul susţine că a ucis trei membri Hamas în a treia zi unei vaste operaţiuni în Cisiordania ocupată

Israelul susţine că a ucis vineri trei membri Hamas într-un atac aerian în Cisiordania, în a treia zi a unei vaste operaţiuni lansate în cadrul războiului său din Gaza, unde suferinţa locuitorilor este "dincolo de ceea ce orice fiinţă umană ar trebui să îndure", potrivit ONU.

Cel puţin 19 palestinieni au fost ucişi începând de miercuri de armata israeliană în Cisiordania ocupată.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut pe reţeaua X "încetarea imediată" a operaţiunii şi a condamnat "ferm" pierderea de vieţi omeneşti, în special a minorilor, relatează AFP.

În Statele Unite, aliat important al Israelului, vicepreşedintele american Kamala Harris a promis că va menţine furnizarea de arme pentru Israel, dacă va fi aleasă preşedinte în noiembrie, afirmând totodată că este timpul să "se pună capăt războiului" din Fâşia Gaza, care a făcut peste 40.600 de victime în aproape unsprezece luni.

În cadrul unei operaţiuni pe care a calificat-o drept "antiteroristă", armata israeliană a trimis miercuri coloane de vehicule blindate la Jenin, Tulkarem, Tubas şi taberele lor de refugiaţi din nordul Cisiordaniei, unde grupurile armate sunt deosebit de active împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriului palestinian.

Biroul ONU pentru afaceri umanitare, OCHA, a avertizat cu privire la continuarea "operaţiunilor militare în apropierea spitalelor" şi la "daunele grave" provocate infrastructurii, electricitatea şi telecomunicaţiile fiind întrerupte în unele locuri.

Armata israeliană a declarat că a ucis 19 combatanţi miercuri şi joi. Ministerul palestinian al Sănătăţii a numărat, de asemenea, 19 morţi, inclusiv doi adolescenţi de 13 şi 17 ani, potrivit Semilunii Roşii palestiniene.

Hamas şi Jihadul Islamic au anunţat că cel puţin 13 dintre aceştia erau luptători din ramurile lor armate.

"A DOUA GAZA"

Vineri, forţele israeliene acţionau doar în Jenin, în urma retragerii lor din Tobas şi Tulkarem în ultimele două zile, au declarat locuitorii pentru AFP.

Martorii au raportat o lovitură israeliană asupra unei maşini în Zababdeh, la sud-est de Jenin. Un jurnalist AFP aflat la faţa locului a văzut rămăşiţe umane scoase din maşină de şoferii ambulanţelor.

Armata israeliană a declarat că un avion a lovit o "celulă teroristă" în regiunea Jenin şi că a ucis trei "terorişti Hamas".

La Jenin, un fotograf AFP a relatat că drumul care duce la spital a rămas blocat de un jeep blindat al armatei israeliene. Accesul este permis doar ambulanţelor, sub controlul armatei. Totul este închis şi nu există maşini sau pietoni pe străzi.

Vineri, în tabăra Nur Shams din Tulkarem, locuitorii priveau pagubele rămase după retragerea israeliană, cu clădiri distruse şi drumuri impracticabile. "Care este diferenţa dintre Gaza şi noi?", se întreabă Nayef Alaajmeh. "Suntem o a doua Gaza", a adăugat localnicul.

REACŢII INTERNAŢIONALE

Londra s-a declarat "profund îngrijorată de metodele folosite de Israel şi de rapoartele privind victimele civile şi distrugerea infrastructurii civile" în Cisiordania şi a făcut apel la o "dezescaladare urgentă".

Franţa a descris aceste operaţiuni ca "agravând un climat de instabilitate şi violenţă fără precedent", în timp ce Spania a denunţat "o explozie de violenţă care este în mod clar inacceptabilă".

Incursiunile israeliene au loc zilnic în Cisiordania ocupată, dar rareori la o asemenea scară.

Violenţele mortale din Cisiordania au luat amploare de la începutul războiului din Fâşia Gaza, la 7 octombrie 2023, unde serviciile de urgenţă au raportat vineri că noi lovituri israeliene au ucis cel puţin trei persoane în estul oraşului Khan Younis (sud) şi alte două, inclusiv un copil, în tabăra de refugiaţi Jabaliya (nord).

Armata israeliană a declarat că a ucis "zeci" de combatanţi în sudul şi centrul Fâşiei Gaza în ultimele 24 de ore.

Războiul a fost declanşat de atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, care s-a soldat cu moartea a 1.199 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale. Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 103 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 33 au fost declarate moarte de către armată.

Represaliile israeliene din Gaza au făcut cel puţin 40.602 victime, potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas, şi au provocat un dezastru umanitar şi sanitar în teritoriul palestinian.

Majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori ai teritoriului palestinian au fost strămutaţi în aproape 11 luni de război.

UN LICĂR DE SPERANŢĂ

Singura licărire de speranţă este că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că o campanie de vaccinare a copiilor împotriva poliomielitei va începe duminică, datorită "pauzelor umanitare" de câte trei zile acceptate de Israel, în urma primului caz confirmat după o absenţă de 25 de ani.

Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, a cerut Israelului să "se abţină de la operaţiuni militare" în timpul acestor perioade şi să "evite noi ordine de evacuare".

Şefa interimară a OCHA, Joyce Msuya, a denunţat în faţa Consiliului de Securitate ordinele de evacuare - 16 de la începutul lunii august - care forţează populaţia să se deplaseze constant, trăind "în incertitudine, neştiind când va sosi următorul ordin".

"Civilii sunt înfometaţi. Sunt însetaţi. Sunt bolnavi. Sunt fără adăpost. Au fost împinşi dincolo de limitele rezistenţei lor, dincolo de ceea ce ar trebui să îndure orice fiinţă umană. Ceea ce am văzut în ultimele 11 luni (...) pune sub semnul întrebării angajamentul lumii faţă de dreptul internaţional creat pentru a preveni aceste tragedii", a atras ea atenţia. "Ne obligă să ne întrebăm: ce s-a întâmplat cu umanitatea noastră de bază?", a adăugat Msuya.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb