Economiile, inclusiv cea a României, urmăresc să asigure robusteţea creşterii economice şi sustenabilitatea acesteia pe termen lung, iar recentul episod de rată ridicată a inflaţiei a determinat băncile centrale să răspundă printr-un ciclu de înăsprire a politicii monetare, a afirmat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe. Şeful Băncii Centrale a subliniat, citat de Agerpres: "Recentul episod de rată ridicată a inflaţiei a determinat băncile centrale să răspundă printr-un ciclu de înăsprire a politicii monetare, după o perioadă prelungită de dobânzi scăzute şi chiar negative, înainte de 2020. În faţa inflaţiei, publicul se aşteaptă la salarii mai mari, iar băncile centrale caută să gestioneze aşteptările inflaţioniste, pentru a evita declanşarea unei spirale salarii - preţ în economie".
El a menţionat că politicile fiscale vizează consolidarea, dar cu toate acestea, poziţii mai relaxate pentru mai mult timp au reflectat dezechilibre tot mai mari în poziţiile fiscale şi externe, în timp ce şocurile exogene la adresa politicilor monetare, cum ar fi tulburările geopolitice, şocurile preţurilor globale ale energiei şi evenimentele climatice au amplificat dezechilibrele. În acest context, interacţiunea dintre politicile monetare şi fiscale reflectă sensibilităţi mai mari şi necesită o abordare prudentă, luând în considerare şi independenţa politicii monetare şi mandatele băncilor centrale.
Guvernatorul BNR a vorbit şi despre digitalizarea în sectorul bancar, precizând că băncile şi-au intensificat investiţiile în centre tehnologice şi eficienţă operaţională, adoptând în acelaşi timp acţiuni pentru creşterea rezistenţei securităţii cibernetice şi măsuri active împotriva terorismului cibernetic. În acelaşi timp, băncile centrale urmăresc să consolideze aria de reglementare şi evaluarea de supraveghere a sistemului bancar, într-o manieră responsabilă faţă de public.
"În continuarea transformării digitale, aş dori să-mi concentrez cuvintele asupra unui domeniu de frontieră emergent în finanţe, care se referă la cripto-active şi la noile tehnologii financiare. Ca şi în multe dintre discursurile mele anterioare, reamintesc că nu vedem cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil. Acestea sunt produse de investiţii alternative foarte volatile, spre deosebire de bani care sunt lichide, sigure şi accesibile. Există multe diferenţe între cripto-active şi moneda digitală a Băncii Centrale şi, pentru o mai bună înţelegere, educaţia financiară este esenţială, pentru a aduce aceste concepte în conştientizarea publicului", a spus Mugur Isărescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 11:07)
banii sunt la fel de siguri si de stabili ca si criptomonedele. uita-te la yen, lira turceasca, rubla etc. leul s-a devalorizat 40% fata de bunuri in 4 ani, si nu demult am avut milioane de lei in portofel cu totii. si in viitor cine stie ce va fi. la fel de sigur ca cripto.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 11:33)
Cel mai bun guvernator. Nu degeaba a fost reconfirmat. De fapt singurul.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 11:38)
Nudoar cauta,vad ca reusesc!
BNR sub carmaciul delator ce reuseste?In afara de faptul ca joaca singura in liga ei cu nivelul inflatiei.
Obiectiv declarat stabilitatea preturilor,real stabilitatea clicii feseniste ca si ea ne tine stabili in scaune cu deceniile!Pana mai ieri se ingrijora de pragul indatorarii publice,cand vine ziua sa fie iar pironit in scaun zice ca n-am ajuns nici la 60%.Adica Tov.Ciolacu,raportez ca puteti accelera cu deficitele pe indatorare,se reduc fondurile UE si ISD?Nu-i nimic,apasam la indatorare.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 12:10)
Pai ce vina are BNR aici? Face ce poate sa acopere incompetenta si pomenile electorale ale altora.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 12:26)
printeaza bani si ne baga in inflatie ca sa acopere ce ai scris mai sus, plus furaciunile as adauga
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 16:36)
Si cum ar trebui sa faca?
4. Niciun cuvant de rezilienta...
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 14:46)
Niciun cuvant de rezilienta, echitate, sustenabilitate... fratie cu minoritatile LBGT
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 19:24)
Go East!