ISĂRESCU: BNR a dat statului român echivalentul a un miliard de euro

L.A.
Politică / 18 martie 2019

Sursă foto: Facebook

Sursă foto: Facebook

Actualizare - Mugur Isărescu, a declarat, astăzi la Constanţa, că BNR a dat statului român, în ultimii zece ani, sub formă de impozit pe profit, echivalentul a un miliard de euro.

Isărescu a făcut o trecere în revistă a patrimoniului imobiliar al BNR, spunând că Banca Naţională a ridicat edificii monumentale, nu a acţionat ca un dezvoltator imobiliar.

"Alcătuirea patrimoniului imobiliar al BNR nu a fost un scop în sine. Banca Naţională nu a acţionat ca un dezvoltator imobiliar, a ridicat în schimb edificii monumentale. Majoritatea clădirilor pe care le-a făcut Banca Naţională sunt clădiri monumentale şi au devenit clădiri de patrimoniu pentru a susţine activitatea instituţiei şi pentru că cel puţin în tradiţia din urmă cu ceva decenii şi ceva ani monumentalitatea era un element de încredere. Peste tot veţi vedea clădiri de bancă fiind clădiri monumentale", a afirmat Isărescu, conform News.ro.

El a spus că toate aceste clădiri nu au fost ridicate cu banii statului, ci ai băncii.

"Se spune că edificiile au fost ridicate cu banii statului sau ai acţionarilor. Lucrurile stau însă altfel. Ca orice bancă sau ca orice societate pe acţiuni, în orice epocă şi în oricare loc din lume, Banca Naţională a desfăşurat operaţiuni bancare şi a făcut profit. Din acest profit, un procent important a revenit întotdeauna statului român. Banca Naţională, chiar când a fost societate privată, a dat profituri mari statului român. Să nu uităm, Banca Naţională a finanţat cele două războaie mondiale ale României. Primul Război Mondial l-a finanţat aproape în totalitate, ca bancă privată. Apoi din acest profit, după ce s-a dat o bună parte statului român, un procentaj important a revenit întotdeauna consolidării sau clădirilor noi pe care le-a construit. Bineînţeles că şi Banca Naţională, acţionarii au primit dividendele cuvenite", a explicat guvernatorul BNR, potrivit News.ro.

Isărescu a mai spus că Banca Naţională finanţează o parte din cheltuielile bugetului, iar în ultimii zece ani a dat statului român, sub formă de impozit pe profit, echivalentul a un miliard de euro.

"Însă ce vreau să vă subliniez este faptul că toate clădirile Băncii Naţionale au fost făcute din resurse proprii, asta în condiţiile în care banca, spre deosebire de poveştile pe care le mai auziţi, nu este finanţată de la buget, dimpotrivă finanţează o parte din cheltuielile bugetului nu numai prin impozitele pe care le plătim ca orice societate comercială, dar şi prin o bună parte din impozitul pe profit. În ultimii 10 ani, ar trebui să publicăm această cifră pentru că neadevărurile circulă repede, Banca Naţională a dat statului român echivalentul, sub formă de impozit pe profit, echivalentul a un miliard de euro", a explicat Isărescu.

El a menţionat că după 1991 toate Consiliile de Administraţie ale BNR au aprobat bugetele pentru consolidări şi restaurări, spunând că multe cheltuieli au fost mari deoarece au fost refăcute multe clădiri, palatele vechi necesitând şi consolidări.

Isărescu a spus că cea mai recentă clădire restaurată a BNR este sediul de la Constanţa. Guvernatorul a precizat că aici lucrările au fost finalizate după 20 de ani, menţionând că 10-15 ani "s-au plimbat hârtii şi s-a răspuns la contestaţii", mai relatează News.ro.

----

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, astăzi, la Constanţa, că BNR este gata să cedeze statului arenele de tenis şi o parte din terenurile pentru sport, dar totul să se întâmple conform legilor şi cu acte în regulă. El susţine că o asemenea tranzacţie nu se poate altfel decât în contrapartidă pentru că altfel este considerată o finanţare monetară, scrie News.ro.

Mugur Isărescu a fost prezent, astăzi, la inaugurarea sediului Sucursalei Regionale Constanţa a Băncii Naţionale a României, o clădire istorică ce a fost modernizată. Evenimentul a continuat apoi cu o sesiune de alocuţiuni susţinute în aula Universităţii Maritime din Constanţa.

Cu acest prilej, Mugur Isărescu s-a referit şi la o proprietate a BNR aflată în mijlocul unui scandal, adică Parcul cu Platani.

"Noi mai avem o proprietate despre care o să vă spun mai puţin, dar dacă vă interesează citiţi, că a fost ceva scandal. E vorba de Parcul cu Platani. (...) Platani sunt plantaţi de pe vremea lui Cuza. Sunt arbori care au 160 de ani şi bineînţeles au devenit scorburoşi, sunt plombaţi, adică a costat o avere ca să fie salvaţi. Pe la 1900 acest Parc cu Platani, Bucureştiul se termina la Operă, acolo era intrarea în Bucureşti, era în afara Bucureştiului. Acolo a fost pe vremea lui Cuza şi până la 1900 societatea de tragere la semne, era o societate de tir. De ce? Pentru că în spatele acestui parc cu platani era Dealul Viilor, acolo şi-a pus tabăra Tudor Vladimirescu, era un deal şi putea trage la tir pentru că gloanţele se opreau în deal", a povestit guvernatorul BNR, conform News.ro.

Isărescu a precizat că Banca Naţională a dat la schimb pădurea Tunari în schimbul Parcului cu Platani şi încă 4-5 milioane de lei.

"Noi, Banca Naţională, am dat la schimb pădurea Tunari, unde s-a mutat Societatea de tir românesc şi am mai dat şi nu ştiu cât, vreo 4-5 milioane de lei, pentru acest parc. Cu toate acestea, au apărut combatanţi care au contestat dreptul nostru de proprietate, dintre aceia care cred că lumea începe de unde ştiu ei sau unde vor ei să spună şi au şters cu buretele şi documentele din 1946 şi ce am făcut noi în '91", a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că BNR a reluat administrarea Parcului cu Platani în 1991, acea zonă fiind o groapă de gunoi.

"În '91 practic am reluat în administrare Parcul cu Platani. Devenise o groapă de gunoi pentru că, din mai multe considerente, aşa au înţeles unii edili ai Bucureştiului. Prin '86-'87 s-a dus tovarăşul Ceauşescu acolo, a dat cu mâna şi au înţeles că trebuie desfiinţat şi Parcul cu Platani şi era chiar o groapă de gunoi. S-a refăcut, am găzduit sportul cât am putut să îl găzduim, dar au venit câţiva, eu spun că sunt rechini imobiliari, să facă acolo un hotel şi a început toată această tevatură cu Parcul cu Platani, că nu este al Băncii Naţionale şi că l-am luat noi de la Guvernul României cu 200.000 de dolari. Nu, l-am cumpărat când am cumpărat proprietatea, a fost echivalentul a vreo 15 milioane de dolari. Toate documentele sunt în favoarea noastră, dacă vă interesează să le citiţi, să le citiţi", a mai spus Mugur Isărescu.

El a anunţat şi faptul că BNR este gata să cedeze arenele de tenis statului român, dar cu acte în regulă.

"Fac acum încă o declaraţie în faţa dumneavoastră, să fie şi preluată. Suntem gata să cedăm arenele de tenis şi o parte din terenuri pentru sport, dar cu acte în regulă, statului român, în baza legilor. Parcul cu Platani este în patrimoniul nostru şi în bilanţul Băncii Naţionale, nu poate să dispără de acolo. Şi legal. În Europa de astăzi nu se poate face altfel decât cu contrapartidă pentru că altfel este considerată o finanţare monetară. Suntem gata să facem acest lucru, dar în condiţii legale, aşa cum am mai făcut şi uitaţi ce am donat statului român", a afirmat Isărescu, precizând că BNR a donat până în prezent statului aproximativ 150 de proprietăţi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu există comedie mai mare decât traducătorul comunist instalat de Securitate în fruntea BNR.

    România rostogolește miliarde euro datorie publică, an de an, datorie impusă de BNR pentru managementul înțelept al RMO. La credite acordate pe 30-40 de ani, BNR a solicitat RMO pe câteva luni de zile, guvernul fiind nevoit să apeleze la miliardele de la FMI. 

    Acum aflăm că BNR și-a construit singură sediile și a plătit impozite pe profit.

    Comedia umană și prostia universală nu s-au concurat niciodată, sunt tandem. 

    1. Pe Vilcov cumva?

      Las' ca mai este vreme! 

      Ce fel de om o mai fi si ala care denigreaza un om onest, care si-a facut in general bine datoria fata de tara?

      De mentionat ca Guvernatorul cunoste bine proprietatile BNR si se ingrijeste de ele, fata de alte institutii ale statului, care risipesc in patru vinturi, proprietatile pe care le au. 

    Tiriac o fi citit articolul asta? Sa-i dea cineva copy/paste. De Nastase nu zic ca ala e indragostit :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb