Isărescu: BVB poate deveni o alternativă viabilă pentru finanţarea economiei

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2012

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii, Naţionale a Româ-niei, consideră că, în viitor, Bursa de Valori Bucureşti, poate reprezenta o alternativă viabilă pentru finanţarea economiei naţionale, declarând: "Poate cândva voi scoate şi eu vinăria mea la bursă, poate voi contribui şi eu la dezvoltarea bursei şi voi găsi şi eu un partener pentru finanţare".

Guvernatorul băncii centrale a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe: "Invit, din nou, Bursa de Valori să revină în vechiul sediu, vizavi de sediul Băncii Naţionale, în Palatul Vechi al Băncii Naţionale, pentru a reface acel «city» vechi financiar al Bucureştilor".

Domnia sa a reamintit că, la început, piaţa de capital din România şi-a reluat activitatea în sediul Băncii Naţionale, în toamna anului 1995, după aproape 50 de ani de la închidere şi că "nucleul BVB a fost o Direcţie a Băncii Naţionale".

"România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani"

Mugur Isărescu consideră că, deşi ţara noastră s-a obişnuit să fie finanţată prin "inundaţii de bani", totuşi, la ora actuală, o alternativă viabilă pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a economiei naţionale o reprezintă piaţa de capital, fără să fie însă neglijată absorbţia de fonduri europene.

Domnia sa a declarat: "România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa. După opt ani de creştere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piaţă, poate a fost un pic accentuat. După inundaţia de bani, am evitat ieşiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit. Un delta negativ (n.r. scădere) de 10% din PIB este greu de suportat. Intrările de capital s-au mişcorat de şapte ori între 2010 şi 2011. Această variaţie ne-a creat probleme. Am avut şi marea dezamăgire să constatăm că acest delta negativ nu a fost deloc compensat, prin gradul de absorbţie a fondurilor europene. Sperăm ca, anul acesta, să aducă ceva mai multe fonduri europene, dar în acest condiţii, la nivel macroeconomic, avem nevoie de o alternativă".

Oficialul BNR a adăugat că, la nivel macro-economic este important să spunem că avem nevoie de finanţare prin bursă. Domnia sa a precizat că ulterior declanşării crizei financiare mondiale, fluxul intrărilor de capital din România s-a diminuat foarte mult. Alternativa pare să fie piaţa de capital din România, dată fiind şi situaţia de pe plan extern. Domnia a precizat că nu pledează pentru o dezvoltare brutală a pieţei de capital, însă a spus că avem o "fereastră mare de oportunitate să reclădim, în adevăratul sens al cuvântului, piaţa de capital din România".

Bursa şi băncile, în concurenţă

Mugur Isărescu este de părere că, la nivel microeconomic, utilizarea bursei şi a pieţei de capital ca alternative de finanţare va avea o influenţă pozitivă asupra economiei naţionale, ducând şi spre o posibilă creştere a competitivităţii între bursă şi bănci. "Bursa şi piaţa de capital trebuie să se dovedească, în permanenţă, alternative viabile de finanţare, pe această cale vor contribui la creşterea şi dezvoltarea economică. Evident că acest lucru implică concurenţă, dar este o concurenţă sănătoasă, chiar şi pentru bănci şi sistemul bancar. Este bine să ştie şi băncile că firmele au de unde să aleagă. Îi mai aduce cu picioarele pe pământ şi pe bancheri", a afirmat Mugur Isărescu.

Nevoia implementării unui sistem de "market based"

Mugur Isărescu a mai precizat că, la nivelul ţării noastre, nu poate fi dezvoltat un sistem anglo-saxon, dar poate fi încurajată implementarea unui sis-tem "market based" (n.r. un sistem bazat pe economia liberă de piaţă). Domnia sa a declarat: "Pentru a se realiza acest deziderat, pe care şi l-a propus şi conducerea Bursei, este nevoie de viziune. Încerc şi eu să contribui la realizarea ei. Nu trebuie să fie neapărat în mintea cuiva. Trebuie să fie o ches-tiune de masă culturală. Apoi, este nevoie de expertiză şi, deşi pare simplu, când ajungi la bani mărunţi, constaţi că întâmpini diverese obstacole". Mugur Isărescu este de părere că, pentru a se reliza acest deziderat, investitorii au nevoie de îndrăzneală: "Antreprenorii români trebuie să iasă din cultura paternalistă, care este tipic românească. Ei vor să conducă tot. Divorţul acesta între investitor şi management este o chestiune culturală. Nu zic că trebuie o ruptură, nu folosesc acest cuvânt, pentru că cel care a pus bani acolo vrea să conducă, să fie acolo. Face parte din evoluţia culturală, din noul capitalism românesc. Dar, la un moment dat, trebuie să-l depăşim, pentru că altfel nu vine nimeni la bursă, că se fereşte de parteneri".

"Fără încrederea investitorilor, nu se leagă nimic în economie"

Un alt aspect important subliniat, ieri, de Mugur Isărescu, în afără de importanţa consolidării spiritului antreprenorial, a fost nevoia câştigării încrederii investitorilor. Domnia sa a declarat: "Orice investitor este un animal foarte sperios, iar pentru a-i câştiga încrederea trebuie depuse eforturi mari. Fără încredere din partea investitorilor, nu se leagă nimic în economie". Domnia sa a menţionat că Bursa poate contribui la redarea încrederii investitorilor şi, în acest mod, poate deveni un partener de finanţare pentru economia naţională.

Mugur Isărescu consideră că unul din avantajele principale ale dezvoltării pieţei de capital din ţara noastră este asigurarea transparenţei pe piaţă. Domnia sa este de părere că transpareţa a devenit o adevărată problemă, "o chestiune culturală", iar din cauza sis-temului fiscal, investitorii nu au altă şansă decât să încalce legea: "E adevărat că dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează, îţi scoate ochii din cap, şi-ţi dă o singură şansă, să faci evaziune fiscală, nu putem spera la dezvoltarea bursei din România".

Mugur Isărescu a recunoscut însă că s-au făcut paşi în direcţia bună, a simplificării şi stabilităţii sistemului fis-cal, dar încă insuficienţi, iar o îmbunătăţire a acestuia ar putea crea un cerc virtuos, care ar ajuta pieţele, inclusiv piaţa de capital.

Domnia sa a declarat: "Iar mă vor cita jurnaliştii că m-am luat de sistemul fiscal, se mai enervează şi ministrul Finanţelor, noroc că e tânăr (n.r. Bogdan Drăgoi- ministrul Finanţelor) şi n-are curaj să-mi zică că iar mă bag în ograda lui. Dar chiar este vorba de crearea unui cerc virtuos".

Mugur Isărescu: "Dezbaterea publică ar fi mult ajutată de analişti de talia lui Lucian Anghel"

Domnul Mugur Isărescu a atras atenţia asupra înclinaţiei spre scenarii apocaliptice, care nu fac altceva decât să distrugă idei, considerând că "Bursa, dacă vrea să devină un barometru al economiei, trebuie să aibă analişti decenţi şi echilibraţi".

Domnia sa a declarat: "Dezbaterea publică din România ar fi mult ajutată dacă analişti de talia lui Lucian Anghel, dar şi a altora de foarte bună calitate, ar imprima o direcţie decentă şi echilibrată despre economia românească".

Pentru a evidenţia direcţia greşită în care se îndreaptă dezbaterea publică din ţara noastră, Mugur Isărescu, a dat exemplu discuţiile despre scăderea PIB din ultimul trimescu al anului trecut: "Aşa tare s-a tras în scăderea PIB din trimestrul patru, mulţi au declarat chiar că am intrat în recesiune, dar oricine ştie puţină statistică ştie ce înseamnă şi recesiune. Un analist decent ar fi clarificat situaţia şi ar fi explicat cauza".

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 2,5% anul trecut faţă de 2010. În ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul s-a contractat cu 0,2% faţă de al treilea trimestru al anului, dar a crescut faţă de perioada similară a anului, cu 2,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb