"Renunţaţi la aroganţă şi fiţi mai benevolenţi cu clienţii. Gândiţi-vă că oamenii vin la dumneavostră să îşi depună averea, iar încrederea şi demnitatea activităţii de bancher sunt lucruri esenţiale. Tupeismul este exclus", a afirmat, astăzi, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) în deschiderea conferinţei Banking Compliance Summit, de la Institutul Bancar Român, informează Hotnews.
La eveniment au participat mai mulţi preşedinţi de bănci, împreună cu alţi reprezentanţi ai mediului financiar-bancar.
Mugur Isărescu a spus: "Primul lucru pe care trebuie să-l dovediţi în interior şi apoi în exteriorul instituţiei este respectarea regulilor. Respectul este o chestiune vitală. Toate acele prostii şi prostioare care poate se mai petrec în interiorul băncilor trebuie să dispară.(...) Trebuie un dialog permanent cu clientul şi renunţarea la orice formă de aroganţă. Poţi părea arogant când eşti profesionist şi foloseşti un limbaj tehnic, «păsăresc». Dar chiar şi aşa, tu ca bancher trebuie să arăţi bunăvoinţă. Tupeismul este exclus.(...) Gândiţi-vă că oamenii vin la dumneavostră să îşi depună averea, iar încrederea şi demnitatea activităţii de bancher sunt lucruri esenţiale".
Potrivit Guvernatorului BNR, o altă problemă importantă o constituie etica profesională. Acesta a precizat: "Nu se poate economie de piaţă fără principii etice. Trebuie revenit la principiile clasice ale economiei, care aveau la baza muncă, etică. Toate acestea recapătă acum teren. Etica trebuie să fie un element esenţial al conformării".
Isărescu a mai punctat faptul că, dacă băncile pierd, nu doar acestea pierd, ci şi deponenţii acelor bănci.
"Aţi văzut cum au apărut şi acuzaţii că BNR nu este a românilor. La fel ca legea lui Gresham, şi ideile proaste scot de pe piaţa ideile bune.(...) Aceiaşi care în 2006 urlau la noi că nu-i lăsăm să ia «cel mai ieftin credit» acum au trecut de partea cealaltă şi ne acuză că nu i-am avertizat", a mai afirmat Guvernatorul.
Acesta a dat şi câteva sfaturi privind îmbunătăţirea serviciilor oferite de bănci.
"Atenţie la ghişeu, unde are loc contactul cu clientul. Investiţi în trainingul angajaţilor.(...) Să nu avem pretenţia ca lumea să cunoască bankingul când noi mai avem probleme în interiorul băncilor.(...) Recomand îmbunătăţirea relaţiei cu autoritatea de supraveghere. Nimănui nu-i foloseşte să aruncăm vina dintr-o parte în altă. În viaţa practică apar deficienţe, că aşa e făcută lumea asta. Aceste deficienţe trebuie rezolvate în timp real, nu lăsate să se acumuleze. Nu trebuie să se ajungă să vină Cinteză să le constate, că atunci e prea târziu.(...) Când ARB s-a înfiinţat, discutam să le arate clienţilor cum arată un bilanţ de bancă, pentru ca un client să nu creadă că banca dă bani din nimic.(...) Dosarele cu care venim lunar de la Frankfurt mă fac să fiu foarte îngrijorat. Europa îşi vede de direcţia ei, iar noi rămânem la nişte discuţii primitive. Vă adresez îndemnul să reinvestiţi în trainingul personalului. Europa se mişcă foarte repede şi ar fi bine să ţinem pasul", a mai declarat Isărescu.
Guvernatorul a făcut câteva precizări şi despre chestiunea riscului sistemic. "Sunt chiar îngrijorat când văd cât a progresat dialogul în Europa cu societatea civilă despre cât de important e riscul. Când am introdus în România problema înfiinţării comitetului de risc sistemic aţi văzut cum s-a interpretat...", a adăugat Mugur Isărescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2016, 13:19)
Acest guvernator are tupeu mare,chiar foarte mare,a protejat bancile straine, a facut o legislatie pentru protejarea bancilor straine,pentru protejarea BNR,a saracit Romania,au murit oameni pentru un credit in care banca la hartuit si ce mai hartuieste si BNR,toti sunt numai mincinosi.NUMAI IN ROMANIA SE APLICA PROTEJAREA BANCILOR A CONSUMATORULUI ESTE INTERZIS,BUNAI IN ROMANIA DACA NU POTI PLATII CREDITUL IPOTECAR,RAMAI FARA LOCUINTA SI POPRIRE PE VENIT SAU PENSIE TOATA VIATA......CAND SE FAC ANCHETE IN BNR PENTRU ACELE PERSOANE CARE AU LUAT CATE UN MILION DE EURO.SI CUM A DAT BNR CREDIT UN MILION CHF PENTRU A LUA ACTIUNI LA TRANSELECTRICA.....CINE RASPUNDE.......
2. Ionica si lupul
(mesaj trimis de Un fraier roman tepuit de banci în data de 27.10.2016, 13:20)
Stimate domn Isarescu, aroganta?... Mai intai renunta tu la aroganta...Etica?...Avertizati de risc?....Pot da vina doar pe etate sau ignoranta
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2016, 13:49)
Esti arogant cand ai spate. Nu e in masura sa vorbeasca ce a zis, aroganta, cand el e arogant. Lupul paznic la oi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Sandokan în data de 27.10.2016, 13:25)
Tic tac tic tac,se apropie vremea sa dai socoteala puscariasule.
4. " prosti si prostioare" a costat vieti de oameni
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2016, 13:46)
Si Posta Romana face transfer de bani de la x la y atunci mai avem nevoie de banci cu bancheri aroganti?
5. Investiti...
(mesaj trimis de 3treid în data de 27.10.2016, 14:07)
Investiti, investiti, si iar investiti.....desigur, in personalul bancilor, in cei de la ghiseu, sa prosteasca lumea. Bai mancurtilor, nu in ala de la ghiseu trebuie investit, ci in sefii aia de banci sa lase aroganta si nesimtirea deoparte. Sa ai cu cine discuta cand mergi sa-ti etalezi o problema.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2016, 19:08)
Melinte, banca ti-a dat bani sa iti cumperi casa, tu acum vrei sa nu mai dai banii inapoi. Cum vrei sa te trateze banca? Cumva ca pe un domn? Nu! Te trateaza ca pe ceea ce esti: un bandit !
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2016, 21:29)
In creditele chf, banca este speculatorul, nu imprumutatul.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2016, 22:40)
Zau? De unde pana unde? Banca a acordat un credit intr-o valuta pe care imprumutatul a acceptat-o ca sa ia mai multi bani, nu banca l-a obligat !
5.4. Stimabile (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Ali în data de 28.10.2016, 00:42)
Dar băncile când au făcut manevra cu creditele în chf.... cum au fost? Știți ca sunt considerate produse înșelătoare ?escrocheria este infracțiune
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2016, 09:35)
Si cu clauzele abuzive dovedite,cu inseleciune in conventie (contract) cum ramane ? Cu zeci de vieti pierdute tu cel ce numesti Melinte pe clent care a venit cu toata increderea la banca pentru un acoperis
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2016, 09:54)
Banca l-a obligat prin sintagma "nu va incadrati decat la imprumut in CHF".Care stupoare nimeni in aceasta tara nu a primit creditul Moneda CHF.decat scriptic si mai platesti si comision de schimb la plata ratelor..Inselaciune in conventie.Asta spune tot despre riscul sistemic al BNR.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2016, 14:17)
Aroganta ? Când ați mărit dobanda în plină criză,tot aroganță afost? Contactele în care banca stabilește dobanda în funcție de libor si a politicii proprii,tot aroganta este?.Când externalizezi creditul după doar 2 luni(ca să nu plătești impozit pe profit în tara in care il faci) ,tot aroganta este?Pardon domnilor penali!!! Ce sa intamplat în Islanda,este ce meritați si voi.
7. Ce vorbește securistul?
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2016, 19:42)
Băncile sunt arogante și exploatațiile
Timp de 3 ani mi.au debitat contul cu o asigurare pe care am denuntato
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2016, 21:34)
E tarziu.romanii nu mai au incredere in banci, iar pe isarescu il privesc ca pe un vajnic aparator al abuzurilor facut de banci asupra unor oameni saraci, unii needucati si lipsiti de putere sa se apere. Ciolos din pacate a calcat pe drumul sapat de isarescu si o sa il pietruiasca
9. odinioara
(mesaj trimis de ahnet în data de 27.10.2016, 22:22)
Cand s-a dat creditul oata lumea a fost fericita - banca ca si-a gasit vaca de muls, clientul ca si-a tras casa, masina etc, Isarescu ca duduia creditarea, dezvoltatori imobiliare ca mai dadeausi ei o teapa, politicienii ca aveau de unde ciordi si bineinteles aia de la statistica ca anuntau depasirea planului. Toate astea s-au realizat in conditii sa le zicem semilegale un pic semiabuzive, un pic confuze, un pic pe barosaneala dar cu toate astea nu or suparat pe nimeni. Acum in prezent totusi despre ce vorbim ? unde cautam vinovatii?