Isărescu contra BNR

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 30 ianuarie 2019

Cornel Codiţă

Ce vor de fapt Dragnea şi tabăra care domină actualmente PSD-ul, iar pe cale de consecinţă electorală, Parlamentul şi Executivul României? Capul actualului guvernator al BNR, Mugur Isărescu? Să îşi pună omul "reprezentativ" la conducerea BNR, împlinindu-şi programul de căpuşare a tuturor centrelor de putere instituţională, disponibile? Să controleze deciziile critice de la nivelul BNR? Să cas-treze instituţional BNR, luîndu-i capacitatea de a mai ridica obstacole în calea "politicilor guvernamentale" care ţin cont doar de interesele electorale ale PSD? Să îşi augmenteze triumful, aducînd în lesă pe urmele carului său singura instituţie care, cel puţin în teorie, este pusă la adăpost, prin lege şi statut, de voinţa discreţionară şi ingerinţele puterii? Sau toate acestea la un loc, dacă ar fi posibil?

Capul actualului guvernator, Mugur Isărescu, ar fi un trofeu... dar nu chiar cine ştie ce! Omul, oricum, se pregăteşte să predea "postul", chiar dacă nu o face nici de plăcere, nici de bunăvoie şi foarte probabil, nici cu inima uşoară. Ştie prea bine "obiceiul pămîntului". Tot ceea ce, la un moment dat, a fost ţinut ca fiind o valoare socială, trebuie şi este tîrît cu voluptate în mocirlă atunci cînd nu mai este de folos, ori nu se mai poate apăra. Şi nimeni nu se ţine mai cu rîvnă de aceste obiceiuri, la noi, decît PSD-ul. "Eu te-am făcut om, eu te fac neom" este principiul de fier al "politicii de cadre" prin care vătafii aflaţi la conducerea PSD-ului continuă şi desăvîrşesc tradiţia înaintaşilor bolşevici. Isărescu a primit toate mandatele sale, din 1990 şi pînă la cel care se apropie acum de expirare, prin votul PSD-ului şi al aliaţilor săi. Cînd Dragnea l-a chemat pe Isărescu să facă slujul ritual pentru un eventual nou mandat, s-a trezit în ochi cu scuipatul unui refuz, ambalat, desigur, într-o elegantă mapă de corespondenţă cu antetul istoricei instituţii. Lupta a devenit una personală, de putere şi de orgolii şi nu va mai putea fi rezolvată decît atunci cînd unul dintre ei va muşca ţărîna. Sau... amîndoi!

Practic, oamenii PSD-ului ocupă, de multă vreme, cele mai importante func-ţii în conducarea BNR. Singura problemă, astăzi, este aceea că ei nu sunt neapărat "oamenii lui Dragnea". Nici Isăres-cu, nici Georgescu, nici Voinea. Iar această "desincronizare istorică" ar putea fi rezolvată acum, odată cu ieşirea din scenă a guvernatorului Isărescu. "Eu sunt jupînul, omul meu va fi acolo unde decid eu!!" Pentru Dragnea, este un exerciţiu obligatoriu, altfel statutul lui de "mascul alfa" al PSD-ului este în pericol. Şi este în pericol, permanent!

Poate fi controlată politica BNR, pot fi influenţate deciziile viitoare ale Consiliului său de Administraţie, prin instalarea unui vasal al lui Dragnea în funcţia de Guvernator? Răspunsul este mai degrabă negativ! Iar exemplul cel mai revelator este chiar Florin Georges-cu, omul pe care PSD-ul l-a pus la BNR în postura de lider al partidei de vioară a doua şi mijlocul cel mai sigur de control asupra lui Mugur Isărescu. În realitate, Florin Georgescu s-a ocupat mai mult să explice diferitelor guverne PSD ce, cum şi de ce greşesc atunci cînd măsurile BNR au contrat diferite "politici", derapaje sau aberaţii guvernamentale, decît să împingă deciziile BNR-ului acolo unde ar fi vrut unul sau altul dintre premierii puterii psdiste. Dacă ar fi să fac un pariu, aş miza mai degrabă pe "forţa de normalizare" instituţională dezvoltată de BNR asupra oricui ocupă vreunul dintre posturile din consiliul de adminis-traţie, decît pe capacitatea PSD-ului şi mai ales a lui Dragnea de a instrumentaliza pe termen lung un cal troian trimis între zidurile cetăţii BNR.

Şi atunci, care este tîrgul lui Drag-nea? Vrea capul lui Isărescu şi pentru acest trofeu este gata să lase BNR-ul în boii ei, sau vrea controlul asupra BNR-ului şi pentru acest trofeu se obligă să nu tulbure mandatul "în retragere" care i se pregăteşte actualului guvernator? Indiferent ce vrea, Drag-nea s-ar putea să afle că deşi le poate comanda, nu se poate înfrupta din nici unul dintre aceste două meniuri! Cineva la bucătărie sau vreunul dintre chelneri o să întîrzie cu comanda pînă ce îi va expira şi jupînului rezervarea pentru locul din fruntea bucatelor! Mă rog... părerea mea!

Opinia Cititorului ( 20 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Draga domnule Codita,

    mai pazit decat reteta ingredientelor bauturii Coca Cola este modul de implementare a calcului ajustarii la inflatie in raportarea contabila. Prima luare de pozitie fundamentala a avut o domnul guvernator Georgescu in perioada in care a fost ministru al finantelor prin OMFP 1286 per 2012. Punerea in practica a avut loc in anul 2013 de catre Petrom prin implementare OMFP 213 per 2013 emisa de catre domnul Chiritoiu. Prin aceasta rezervele de capital ale societatii... 

    1. Totusi când lucram am lucrat și la banca națională. Nu din Bucuresti ci din alt judet. Am fost subofițer și stiu. Chiar și ce zice comentariu. Nu este adevărat. Pensia mea nu a crescut tot 6000 de v lei. Asta este bătaie de

      joc. Habar nu are. 

    Javra de Isărescu și toată conducerea BNR trebuie demiși, ei au distrus romania.

    1. Subminarea economiei nationale!

      Un coleg care lucra la BNR a fost dat afar pentru ca a facut un raport din care reiesea acest lucru!...

      BNR îl sfătuieşte pe Daniel Zamfir, promotorul mai multor legi care lovesc puternic în băncile comerciale, să citească cu atenţie documentele oficiale, în loc să lecturez superficial articole de opinie.

      Banca centrală face referire la textul redactorului şef al unei publicaţii economice, în baza căruia Zamfir a decis să îl cheme pe Mugur Isărescu la parlament pentru a explica de ce... 

      1.Camera Deputaţilor e paralizată de scandaluri interminabile în loc să adopte legile împotriva camatariei...

      2.Reprezentan tul Băncii centrale se referă la articolul cu „Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF. Premieră: BNR afirmă că, prin strategiile lor, marile bănci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară”, publicat de Ziarul Financiar, vineri, 14 decembrie.... 

    Eu am comandat gamberi dar cand m-am intors de la baie mi s-a spus ca au anulat comanda... am stat prea mult la baie, aveam aparatul galvanic cu mine si am facut un masaj facial, prifitand de oglinda.... 15 minute maxim...nu durase cat rezervarea ! Surprizele pot fi diverse! Morala o trageti singuri!

    1. Apa ai tras-o tu, nu?.

      NU, IN ACEST CAZ, CHELNERUL A ANULAT COMANDA! Cine a fost chelner in viata lui?!GHici ghicitoarea mea!

      E doar un exemplu de situatie posibila! 

      Lasand gluma la o parte, morala este ca statul ar trebui sa isi recapete dreptul regalian de a bate moneda, drept furat de bancile comerciale! 

      Indivizi, state se imprumuta de la niste persoane fizice private, paradoxal! In acest mod suntem manipulati, controlati de cei ce se ascund privirilor noastre!

      Culmea, bancile comerciale creeaza bani... 

      Adrian Vasilescu a declarat, marți, pentru DC News, că guvernatorul BNR nu avea niciun motiv să meargă la Comisia Economică a Senatului atât timp cât acea comisie nu are în sfera ei de activitate nici Banca Națională, nici sistemul bancar.

      "În legătură cu decizia guvernatorului Băncii Naționale de a nu fi astăzi în Parlament la invitația președintelui Comisiei Economice, nu pot... 

       

      Adrian Vasilescu a răspuns acuzațiilor confrm cărora BNR nu a intervenit în interesul cetățenilor. Consilierul BNR a explicat și ce s-a întâmplat cu adevărat între bănci, în ce a constat "înțelegerea" dintre ele, așa cum a fost expusă în spațiul public.  

      "Vă dau un răspuns legat de ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă Banca... 

      Consilierul susține că există bănci care au încălcat legea prin optarea de a se împrumuta mai scump de la alte bănci decât de la BNR, cum era normal să se întâmple. "În prima instanță, banca apelează la suratele ei, la celelalte bănci, la un împrumut. Acest împrumut se face în funcție de rata ROBOR-ului, ROBOR-ul fiind dobânda la care băncile se...

      Consilierul guvernatorului a mai spus că cerința BNR de a interveni în cazul sistemului de reglementare al ratei ROBOR nu poate avea finalitate atât timp cât există o lege.  

      "Sunt fel de fel de discuții pe piață că Banca Națională intervine, că băncile sunt interesate, ca să încaseze mai mult de la cei care au plătit rate. Mă întorc și spun că această... 

    Comisia Europeană a dezvăluit că mai multe bănci sunt suspectate că au format un cartel pe piaţa tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro.

    Autoritatea antitrust a Uniunii Europene a acuzat opt bănci că în perioada 2007 - 2012 au format un cartel în domeniul tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro, transmit DPA şi Reuters. Numele celor opt bănci nu au fost date... 

    Teoreticienii care susţin în prezent sistemul liberei întreprinderi bancare continuă în greşeala de a accepta şi justifica practica rezervei fracţionare fără a vedea că o asemenea concesie nu numai că va duce inevitabil la reapariţia băncii centrale, ci va produce şi crizele ciclice, dăunătoare economiei şi societăţii.

    1. Dempsey indică în mod special că împrumuturile generate ex nihilo de către bănci, datorită exercitării activităţii cu rezervă fracţionară, presupun crearea unei capacităţi achizitive care nu se bazează pe nici o economisire voluntară sau sacrificiu anterior. Aceasta cauzează producerea unui important prejudiciu unui număr foarte mare de terţe persoane care asistă la...

      Conchidem, alături de Murray N. Rothbard, că într-un sistem de piaţă liberă:

      „Bancherii unui sistem cu rezerve fracţionare nu trebuie trataţi ca nişte simpli antreprenori care au luat decizii nefericite în afaceri, ci ca falsificatori şi şarlatani care ar trebui striviţi cu toată puterea legii. Plata obligatorie către toate victimele şi perioade substanţiale după gratii ar trebui să... 

      Jesús Huerta de Soto - Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice

      Capitolul VIII: Teoria băncii centrale şi a liberei întreprinderi bancare 

      Una dintre tezele centrale ale acestei cărţi este aceea că teorema imposibilităţii socialismului, împreună cu analiza realizată de Şcoala austriacă asupra inevitabilelor efecte de discoordonare socială produse de coerciţia instituţională... 

    Domnul Mugur Isarescu este un bun administrator pentru BNR si bancile comerciale si total lipsit de viziune pentru Romania.Este expirat /

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb