Isărescu: "Legea privind darea în plată face pilaf Legea obligaţiunilor ipotecare"

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 martie 2016

Isărescu: "Legea privind darea în plată face pilaf Legea obligaţiunilor ipotecare"

Legea privind darea în plată face inaplicabilă Legea obligaţiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condiţiile necesare ca o astfel de lege să fie funcţională, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

"În decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foarte multă vreme criticaţi la nivel european - Legea obligaţiunilor ipotecare, sau Legea obligaţiunilor acoperite sau garantate cu proprietăţi ipotecare. De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiţionalităţi de îndeplinit. (...) Asta s-a întâmplat în decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligaţiunilor ipotecare", a explicat luni Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe dedicată educaţiei financiare organizată de Asociaţia Română a Băncilor şi Institutul Bancar Român.

Potrivit acestuia, una dintre condiţiile pe care România trebuia să le îndeplinească pentru ca o Lege a obligaţiunilor ipotecare să poată funcţiona este reducerea dependenţei sistemului financiar de finanţarea externă, astfel încât economisirea internă să depăşească valoarea împrumuturilor.

"În sfârşit suntem aici. România a ajuns să aibă resurse interne care să acopere creditele", a subliniat guvernatorul BNR.

O a doua condiţie era cea a menţinerii unei lichidităţi confortabile în piaţă, care să ofere încredere investitorilor, condiţie de asemenea îndeplinită de doi ani, a mai spus Mugur Isărescu.

O a treia condiţie era aceea de a avea o piaţă imobiliară stabilă, şi din punct de vedere legislativ, pentru ca băncile să poată să acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza căruia să poată emite obligaţiuni ipotecare, potrivit şefului BNR.

Toate aceste condiţii au fost îndeplinite de România, însă Legea privind darea în plată poate desfiinţa atât Legea obligaţiunilor ipotecare cât şi regulamentul de funcţionare, care a fost definitivat în urmă cu două săptămâni, susţine Mugur Isărescu.

"Acum două săptămâni s-a venit cu regulamentul. Şi atunci l-am întrebat pe directorul care s-a ocupat: dacă Legea dării în plată trece în forma actuală, ce valoare mai au Legea obligaţiunilor ipotecare şi regulamentul? Şi mi-a răspuns: nu mai au nicio valoare", a subliniat guvernatorul BNR.

Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, precizează Agerpres. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' şi au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanţei dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depăşească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă, aminteşte sursa citată.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanţelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susţine punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima casă'' ar duce la blocarea acestuia.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. si externalizarea creditelor, plimbatul lor pe ruta Romania-Olansa si retur, vanzarea creditelor cu discounturi aberante catre recuperatori nu afecteaza Legea obligatiunilor ipotecare? l-a intre bat asta prea bine pregatitul reportor de la Agerpres pe Isarescu? sau a inghitit galusca asa cum a mai facut-o Agerpres si cand i-au luat interviu ministrului curaj?

    1. Daca ti-ai fi platit creditul nu era externalizat. Datornicule

      bai [...] mata e datornica!!

      te contrazic. Credit Europe Bank mi-a externalizat creditul cand nu aveam nicio problema la plata ratelor. comentariul tau este rau intentionat si denota ca nu prea ai habar de practicile bancare, deci esti aici doar ca sa insulti si sa induci lumea in eroare.

      Isarescu a asteptat ca bancile sa isi plimbe creditele dupa bunul plac, dovada ca unele banci au inceput sa le aduca inapoi in ultimiul an dupa ce le-au repatriat si apoi a putut fi aprobata legea oligatiunilor ipotecare. serios ca Romania s-a chinuit 23 de ani ca sa o aprobe? ce conditionalitati trebuiau indeplinite? ca portofoliile bancilor sa fie cat de cat stabile, adica sa termine cu plimbatul creditelor? daca nu vine cu mai multe argumente, pot sa il banuiesc de manipulare pe Isarescu

      La ce folos ipoteca și garanția, dacă datorită condițiilor economice la care bancile au o mare „contribuție” dacă nu sunt utile când se ajunge în situația de a nu se putea plătii ratele!

      atunci da-i in judecata si o sa constati ca vanzarile pachetelor de credite se fac in mod uzual pe ceea ce se numeste piata secundara de credite.

    Stttttttttttt

    liniste ! 

    a se citi terci in loc de pilaf...

    1. Haha

    Isarescule nu imi doresc decat ca in proverbul ala "capul plecat sabia nu il taie ",la tine sa fie contrar ,pt ca de 26 de ani ne-ai vandut tara sistematic si fara nici un pic de rusine sau constiinta !

    Pt mine nu esti decat un [...] cu mot care trebuie calcat si aruncat la gunoi ! 

    Esti un impertinent fara scrupule si tare imi doresc sa te vad in puscarie, iar pe langa tine toata conducerea bnr !

    Cat [...] credeai ca mai poti fura tu si acolitii tai fara sa vedem ! 

    1. Gura!! e usor sa toci banii altora !!!

      de ce nu ati strans bani de casa si v-ati imprumutat ? e musai ca orice oligofren semianalfabet sa isi ia apartament ???

      la munca, nu la intins mana ! pomanagiilor.. 

      asta cu pomanagii e de discutat....pai platitorul de rate,taxe,impozite e pomanagiu sau altul care asteapta mila statului ca sa ia o casa.....postacule......

      De acord

      vigoare, Tiparnita pornita de 10 ani.

      Ce d ... mai ne raportam la euro dolar mai bine trecem la aur , fac lantisor din el dar cu o hartie tiparita ca la xerox e nopatea mintii.

      Poate ne raportam la fasole sau bitcoin, monezile aceste sunt Varza. 

    Du-te bage, i-ati botecuta si intinde-o la oi !

    De ce mai avem nevoie de asemena banci canceroase, bolnave, coapte , inbatranite, arogante, care nu au construit mai nimic drumuri, poduri, case, fabrici ?

    Si peste toate astea sa fie condusa de un fost comunist ca tine ? 

    Lasa tinerii sa conduca Bnr-ul unul care a terminat Ase-ul anul trecut la Bucuresti sau Cluj sef de promotie; ii acceptam si greselile ca tie Bancorex, Volksbank. 

    Dar de tine ne-am saturat ! 

    Du-te unde intoarce uliul sau unde vrei tu, dar du-te d&r&a &c&u&l & &u&i&.

    Doar pe Ceasescu l-au puscat de la carma tarii, ce va este asa drag scaunul ? 

    Kanal d 19.11 unul s-a aruncat de pe pod, un politist s-a aruncat dupa el, totul din cauza Bancilor.

    Ce le transmiteti celor 2 familii. 

    1. ca sunt mii de sinucideri in Romania, cele mai multe din cauza alcoolului... vrei sa interzicem alcoolul?

      Ca tigarile vandute minorilor :)))

    D-le Isărescu! Ne puteți spune câți franci elvețieni aveau bancile în conturile din Romania atunci caând au decis să acorde credite în FRANCI ELVEȚIENI?

    Cum ați reacționat ca Bancă Centrală pentru a împiedica tanzactiile valutare din lei-euro sau dolar-franc elvetian? Cum numiti această „inginerie bancară” la care cu voia D-stră s-a întmplat, dar nu sunteți răspunzător cu nimic conform legii și statultului BNR. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb