Isărescu: "Mediul de afaceri nu trebuie cocoşat cu multe impozite"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 august 2023

Isărescu: "Mediul de afaceri nu trebuie cocoşat cu multe impozite"

"Când privilegiile fiscale depăşesc zece - cincisprezece ani nu mai sunt privilegii, ci devin rente; înţeleg că unii vor chiar rente viagere" Guvernatorul a exclus posibilitatea ca BNR să scadă dobânda în acest an

Mediul de afaceri nu trebuie cocoşat cu impozite, a afirmat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul conferinţei de prezentare a "Raportului trimestrial asupra inflaţiei, august 2023", adăugând că privilegiile fiscale au un scop bine ţintit, dar dacă se întind pe o perioadă prea lungă nu mai sunt privilegii, ci rente.

Afirmaţiile sale, ce au venit ca răspuns la întrebările adresate de jurnalişti, au fost făcute în condiţiile în care, recent, în spaţiul public a apărut un proiect de modificare a Codului Fiscal, ce prevede creşteri de taxe în diverse sectoare economice, ce au fost criticate de diverşi actori din piaţă, precum şi eliminarea anumitor scutiri fiscale.

Guvernatorul a spus: "Aşa cum cercurile de afaceri, oamenii de afaceri, spun că vor predictibilitate, că vor să poată privi în viitor, la fel şi instituţiile statului. Dacă dorim să funcţioneze cum trebuie, nu trebuie să le răscolim în fiecare zi cu reforme. Deci este o treabă grea, o decizie politică. Eu am făcut o reformă în anul 2.000 şi ştiu cum este. Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal decât se discută pe bucăţele. Se spune «vrem o ţară ca afară», adică ţara vrea servicii publice de calitate, autostrăzi, şcoli de calitate, spitale şi sănătate de calitate şi dacă aduni toate aceste cerinţe ajungi la 40-50% din PIB. Eram premier, stăteam la masă tot într-un guvern de coaliţie, iar cererile erau pentru 40% (n.r. din PIB) şi trebuia să rezolv problema. Să acopăr 40% cu numai 32%. Acum sunt mai mult de 40% şi vrem să le acoperim cu 27% din venituri. Treabă grea. De aceea sprijinim Guvernul să găsească soluţii, dar este decizia Guvernului, nu este a noastră".

Mugur Isărescu a adăugat: "Mediul de afaceri nu trebuie cocoşat cu multe impozite. Dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Vedeţi, aceste privilegii fiscale dacă sunt cu un scop bine ţintit, sunt pentru un an, doi, trei, cinci ani. Când depăşesc zece - cincisprezece ani nu mai sunt privilegii, devin rente, care distorsionează piaţa şi creează şi probleme în ceea ce priveşte solidaritatea şi coeziunea. Acum înţeleg că unii vor chiar rente viagere. Nu merge. Apropo de mediul de afaceri, nu este vorba să-l împovărăm prea mult, dar ca să mă exprim precum fostul premier Teodor Stolojan: «treptat, treptat, trebuie să renunţăm la privilegiile legii fiscale». Însă se negociază greu, pentru că fiecare are electoratul său".

Conform guvernatorului, la BNR nici măcar nu se discută despre scădera dobânzilor, decât în măsura în care inflaţia "vine în mod clar în jos, sub rata de politică monetară". Întrebat dacă anul acesta sunt excluse scăderi de dobândă, Isărescu a spus "da"!.

De asemenea, guvernatorul a fost întrebat dacă mai doreşte un nou mandat la conducerea BNR, în condiţiile în care actualul mandat i se încheie în octombrie 2023. "Parlamentul hotărăşte. Până atunci să depăşim momentul actual, care nu este deloc uşor", a răspuns Mugur Isărescu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca si le-ar plati corect si pe acestea pe care le are nu ar mai trebui cocosat!

    Atunci de unde să luam bani pentru F-35?

    Daca ai rata de colectare 27%, cum e “cocosat”?

    Asa da domnule Iacomi! Imi cer scuze pentru postarea de la celalalt articol, dar partial pentru ca parerea asupra unor cititori mi-o mentin si mai si!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb