Isărescu: Rolul BNR nu este să finanţeze deficitul bugetar

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iulie 2010

Isărescu: Rolul BNR nu este să finanţeze deficitul bugetar

Banca Naţională a României nu poate acoperi direct cheltuielile administraţiei publice din rezerva sa, indiferent dacă acestea sunt curente, de exemplu plata pensiilor şi salariilor, sau de capital, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Domnia sa a afirmat că există restricţii clare privind utilizarea rezervei naţionale prin tratatele semnate cu Uniunea Europeană: "România, pur şi simplu prin tratatul cu UE, nu poate folosi rezerva valutară în alte scopuri. Băncile centrale nu pot să finanţeze deficitul public. Este straniu că propunerile de utilizare a rezervei valutare în alte scopuri au fost făcute chiar de parlamentari. Este nevoie de un minimum de disciplină bugetară".

Bugetul de asigurări sociale are un deficit anual de 3 miliarde euro, adică mai mare decât valoarea curentă a rezervei de aur a BNR, de 103 tone de aur. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea rezervei se situează la 3,37 miliarde euro.

"Aici nu este vorba de un deficit temporar, e structural, în fiecare an consumi 3-4-5 miliarde de euro, deficitul o să crească. Toată rezerva de aur nu ne-ar ajunge decât pentru un an de zile", a spus Isărescu.

Guvernatorul a explicat că rezervele internaţionale - de aur şi de valută - au scopul de a da credibilitate statului, astfel încât să se poată împrumuta de pe pieţele de capital sau de la bănci.

Contribuţiile BNR la bugetul de stat finanţează lunar 150.000 de pensii medii

Contribuţiile la buget plătite lunar de BNR în 2009, de aproximativ 25 milioane euro, au acoperit cheltuielile cu 150.000 de pensii medii, aceasta fiind maniera "inteligentă" de utilizare a rezervelor internaţionale pentru plata pensiilor, a mai declarat guvernatorul BNR.

"Există o manieră inteligentă prin care rezervele valutare, fiind principala sursă de câştiguri, ca venituri din fructificare, vrem nu vrem se duc în plata pensiilor. Anul trecut am virat la buget 300 milioane euro, adică 80% din profit. Am virat aproximativ 25 milioane euro pe lună, ca medie, au fost luni când am virat şi 50 milioane euro. Potrivit unor calcule realizate de colegii mei, 25 milioane euro reprezintă plata lunară a 150.000 de pensii medii", a afirmat Isărescu.

El a explicat că unul dintre scopurile rezervei internaţionale este asigurarea credibilităţii statului, fluidizarea împrumuturilor externe, limitarea vulnerabilităţilor externe, respectiv absorbţia şocurilor financiare adverse în perioade de criză sau în situaţia restrângerii accesului la pieţele internaţionale de capital.

"Rezerva internaţională reprezintă un element de credibilitate, iar zicala potrivit căreia < ban la ban trage > este valabilă întrucât România nu s-ar fi putut împrumuta dacă nu avea rezerve", a declarat guvernatorul BNR.

Potrivit BNR, rezervele internaţionale ale ţării noastre (valute plus aur) erau, la sfârşitul lunii iunie, de 34,999 miliarde euro, mai puţin cu 0,71% faţă de 35,251 miliarde euro, cât se consemnau la data de 31 mai.

Un curs de 4,3 lei/euro reflectă fundamentele macroeconomice

Nivelul cursului de schimb înregistrat la finele lunii iunie, când a sărit aproape de 4,3 lei/euro, a reflectat destul de clar fundamentele macroeconomice, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, subliniind că intervenţiile băncii centrale nu vizează un punct fix al parităţii.

"Prezenţa noastră pe piaţă nu vizează numai cursul de schimb şi nu avem puncte fixe. Nu ne cantonăm într-un punct fix, avem zone în care considerăm cursul într-un relativ echilibru la momentul respectiv", a explicat Isărescu.La finele lunii iunie, leul s-a depreciat semnificativ în raport cu moneda europeană, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea privind reducerea pensiilor cu 15%, ceea ce a adâncit incertitudinile privind situaţia economică a ţării noastre. În ultimele trei şedinţe ale lunii iunie, cursul de schimb a atins niveluri maxime anuale, culminând pe 30 iunie, când a ajuns la 4,3688 lei/euro. (I.S.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca are dreptate sau nu guvernatorul B.N.R., este un alt subiect.Din pacate, putina lume cunoaste, adevaratul rol "jucat" de ISARESCU, dupa anul 1989.El a executat ordinele evreilor de preluare pe doi bani,a bogatiilor ROMANIEI.

    Stabilitatea Preturilor acesta este obiectivul BNR. D-nul Isarescu este cunoscut NUMAI de d-nul Prof.Malita si Calin Georgescu.Cum fructifica BNR Rezervele Internationale zilnic...etcDeficitul este zilnic reflectat in conturile MF de la BNR.Deci?! se stie din 1990 !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb