Mai multe instituţii bancare din Islanda ar putea intra pe piaţa din România, pe fondul interesului crescut al acestei ţări pentru extinderea relaţiilor economice cu zona central şi est europeană.
Preşedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, a declarat recent că ar putea să facă o vizită în această toamnă în România însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri interesaţi să investească în ţara noastră.
"Am plănuit să venim în România luna viitoare (n.r. - luna iunie), dar din cauza a ceea ce s-a întâmplat am amânat vizita", a declarat preşedintele Islandei. Acesta a continuat spunând că există o cooperare dinamică între cele două ţări, cooperare pe care s-a arătat dispus să o dezvolte şi să o sprijine având în vedere experienţa Islandei în domeniul investiţiilor. În ultimii cinci - şase ani am pătruns în ţările Europei Centrale şi de Est şi am dezvoltat legături cu ţări ca România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi Ucraina", a mai spus Grimsson, citat de NewsIn.
Jonas Tryggvason, vicepreşedinte executiv pentru zona Europa Centrală şi de Est şi Asia al companiei farmaceutice Actavis, a subliniat faptul că Islanda are organizaţii bancare puternice, doar zece la sută dintre acestea derulându-şi afacerile pe plan local. El a explicat că mediul de afaceri islandez este interesat să investească în fonduri mutuale, instrumente financiare, corporate banking, dar mai puţin în retail-ul bancar.
În ceea ce priveşte turismul, Tryggvason a spus că, deşi România are un potenţial foarte mare, menţionând Delta Dunării şi Transilvania ca puncte de interes, investitorii islandezi sunt reţinuţi faţă de acest sector din cauza infrastructurii insuficient dezvoltată.
In Islanda trăiesc 3.000 de români, iar majoritatea lucrează în sectorul contrucţiilor şi în industria hotelieră.
Islanda este prezentă pe piaţa românească prin achiziţia de către Actavis, în 2006, a singurului producător de oncologice din ţara noastră, Sindan, pentru suma de 147,5 milioane de euro.