ISRAEL:  Mii de persoane au manifestat la Tel Aviv faţă de reforma judiciară a guvernului Netanyahu

G.D.
Internaţional / 5 martie 2023

Mii de persoane au manifestat la Tel Aviv faţă de reforma judiciară a guvernului Netanyahu

Pentru a noua săptămână consecutiv, mii de israelieni au ieşit, ieri seară, pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta faţă de reforma foarte controversată a sistemului judiciar dorită de premierul Benjamin Netanyahu şi pe care o consideră antidemocrată, relatează News.ro.

Coaliţia de dreapta şi extrema dreaptă înfiinţată în decembrie de Benjamin Netanyahu încearcă să adopte o lege care să ofere guvernului o influenţă mai mare asupra selecţiei judecătorilor şi să limiteze prerogativele Curţii Supreme, provocând, încă de la anunţarea textului la începutul lunii ianuarie, demonstraţii masive.

"Democraţie, democraţie!" sau "ruşine!", au scandat manifestanţii din centrul Tel Avivului. Demonstraţii au loc şi în alte oraşe israeliene. Miercuri, au avut loc confruntări la Tel Aviv, între protestatari şi poliţie, care a folosit tunuri cu apă şi grenade pentru a dispersa mulţimile. Unsprezece manifestanţi răniţi au fost trataţi la Spitalul Ichilov din Tel Aviv, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului pentru AFP.

Potrivit detractorilor săi, textul, care are scopul de a reduce influenţa justiţiei în favoarea puterii politice, ameninţă caracterul democratic al Statului Israel. Dar Benjamin Netanyahu şi ministrul său de Justiţie, Yariv Levin, consideră că este necesară restabilirea unui echilibru de putere între aleşi şi Curtea Supremă, pe care prim-ministrul şi aliaţii săi o consideră politizată.

Două prevederi cheie ale reformei - prima care modifică procesul de numire a judecătorilor şi a doua care urmăreşte să împiedice Curtea Supremă să invalideze orice nouă lege fundamentală votată de Parlament - au fost deja adoptate de deputaţi în primă lectură.

O altă prevedere extrem de contestată a reformei, introducerea unei clauze "de anulare" care să permită parlamentului să anuleze anumite decizii ale Curţii Supreme cu o majoritate simplă, urmează să fie votată în primă lectură la o dată ulterioară. Manifestaţiile, care denunţă în general politica guvernului, nu par să influenţeze pentru moment determinarea lui Benjamin Netanyahu şi a majorităţii sale.

Opoziţia, inclusiv liderul său centrist Yair Lapid, l-a acuzat în repetate rânduri pe Benjamin Netanyahu că doreşte să-şi servească interesele personale prin această reformă. Criticii lui Benjamin Netanyahu, judecat pentru corupţie în mai multe cazuri, consideră că, în cazul adoptării reformei, s-ar putea folosi de ea pentru a încălca o posibilă hotărâre prin care va fi condamnat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Curios, la Kiev nu a demonstrat nimeni ca justitia

    a fost SUSPENDATA de Zelenski 

    Extrema dreapta a lui Bibi cel corupt a ajuns din nou la putere. Si intentioneaza sa se implice in conflictul din Ucraina de partea extremei drepte ultranationaliste si adulatoare de Bandera. Cel putin asa specula presa NATO.

    1. Ce bine ca Zelenski a eradicat TOTAL coruptia din Ucraina cum afirma

      personal tot timpul,fiind prima tara din lume exclusiv cu "oameni cinstiti" 

      huuuurrrraaa

      slava ukri 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb