Israelul blochează vânzarea programului de spionaj Pegasus către Ucraina

G.B
Internaţional / 24 martie 2022

Sursa foto:pixabay.com

Sursa foto:pixabay.com

Israelul a oprit vânzarea programului de spionaj Pegasus Ucrainei de teamă că tranzacţia va atrage furia Rusiei, potrivit unor persoane familiarizate cu decizia venită din partea oficialilor israelieni, informează The Guardian, citată de Digi24.

Dezvăluirea, ce vine în urma unei investigaţii comune a jurnaliştilor de la The Guardian şi Washington Post, oferă o nouă perspectivă asupra modului în care relaţia Israelului cu Rusia a compromis uneori capacităţile ofensive ale Ucrainei şi asupra contrastului dintre priorităţile Statelor Unite şi cele ale Israelului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat poziţia Israelului de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Acesta a spus într-un discurs adresat membrilor parlamentului israelian că Israelul va trebui să ofere un răspuns care să explice decizia de a nu oferi arme Ucrainei şi de a nu impune sancţiuni împotriva Rusiei.

Eforturile Ucrainei de a-şi spori capacitatea de supraveghere precum şi forţa militară s-au bucurat de sprijinul americanilor, cel mai apropiat aliat al Israelului, scrie Washington Post. Oficialii israelieni s-au opus oricărei mutări care ar putea stârni o confruntare cu Rusia, a cărei armată continuă să ajute guvernul de la Damasc să lupte împotriva rebelilor din Siria, o ţară care se învecinează cu Israelul.

Cu Pegasus se pot obţine conversaţii telefonice, mesaje şi poze

Persoane ce deţin informaţii pe această temă au spus că încă din 2019 oficialii ucraineni au făcut lobby în Israel pentru a încerca să îi convingă să le ofere licenţa pentru programul de spionaj Pegasus.

Aceste eforturi au fost de prisos, iar grupul NSO, care este reglementat de Ministerul Apărării al Israelului, nu a avut dreptul să vândă Ucrainei tehnologia pe care compania a dezvoltat-o.

Când este folosit cu succes, Pegasus poate fi folosit pentru a pătrunde în sistemul de operare al telefonului. Odată "spart" aparatul, pot fi interceptate conversaţiile telefonice, se pot citi mesajele şi pot fi furate pozele din memoria telefonului.

Rapoarte dezvăluite recent în presă, care au inclus şi o analiză numită Proiectul Pegasus, s-au concentrat asupra modului în care programul de spionaj a fost folosit de clienţii guvernamentali ai NSO pentru a urmări jurnalişti din toată lumea şi persoane care lucrează în domeniul apărării drepturilor omului.

Analiza a arătat şi cum vânzarea tehnologiei către ţări precum Ungaria, Polonia sau Arabia Saudită a fost în concordanţă cu politica externă a Israelului.

Pegasus a stârnit controverse când a fost folosit împotriva unor oficiali şi diplomaţi de top

Programul Pegasus a fost folosit împotriva unor oficiali guvernamentali de top şi diplomaţi din Spania, Franţa şi nu numai, într-o serie de cazuri de spionaj domestic şi internaţional, potrivit anumitor ţări.

NSO a spus că programul de spionaj ar trebui folosit în operaţiuni anti-teroriste şi pentru a prinde criminali şi a spus că o să investigheze acuzaţiile serioase de utilizare abuzivă a programului.

Un oficial de top al serviciilor de informaţii din Ucraina a spus că decizia Israelului i-a lăsat "confuzi" pe ucraineni. Oficialul a precizat că nu ştie cu siguranţă de ce Ucraina a fost refuzată, dar a spus că guvernul american sprijină eforturile ţării sale.

Decizia Israelului arată că oficialii nu îşi doresc să agite apele în privinţa Rusiei şi să strice relaţia apropiată dintre serviciile de informaţii ale celor două ţări, potrivit surselor. Israelul se teme că dacă îi oferă Ucrainei abilitatea de a monitoriza telefoanele ruşilor prin programul Pegasus, această mişcare va fi percepută drept o agresiune la adresa serviciilor secrete din Rusia.

Aceasta nu a fost prima dată când unuia dintre pricipalii adversari regionali ai Rusiei i s-a refuzat accesul la programul de spionaj Pegasus. Estonia, care este membră NATO, a putut folosi programul începând cu 2019, dar a fost informată de NSO puţin mai târziu că oficialilor estonieni nu le va fi permis să folosească tehnologia israeliană pentru a spiona împotriva Rusiei.

Israelul are multe motive de natură politică de a păstra o relaţie cât mai bună cu Rusia

La aproape o lună de la începutul războiului, forţele armate ale Ucrainei, cu toate că sunt depăşite numeric, au surprins pe toată lumea prin faptul că au reuşit să oprească avansul trupelor ruse, în ciuda bombardamentelor masive care au distrus oraşe întregi din Ucraina.

Experţii spun că Israelul are multe motive de natură politică de a păstra o relaţie cât mai bună cu Rusia, începând de la speranţa că Moscova se va abţine de la a semna un nou acord nuclear cu Iranul care este aproape de a fi finalizat la Viena şi până la dependenţa sa de Rusia pentru a-i permite să atace forţele proiraniene din interiorul Siriei.

Zelenski a criticat guvernul primului ministru al Israelului, Naftali Bennett, pentru că în esenţă a adoptat o poziţie neutră faţă de războiul din Ucraina. Bennett a vorbit direct cu Zelenski şi Putin, în timp ce ministrul său de externe s-a întâlnit cu omologul său american, Antony Blinken.

Israelul a refuzat să-i vândă Ucrainei sistemul său de apărare aeriană Iron Dome anul trecut. După publicarea Proiectului Pegasus, s-a descoperit şi că programul de spionaj a fost folosit pentru a monitoriza telefoanele unor diplomaţi americani din Uganda.

În urma scandalului, SUA a inclus compania israeliană NSO pe "lista neagră a entităţilor" care nu pot face afaceri cu companii americane.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Orice companie din aceasta lume trebuie sa se retraga din Ucraina imediat!

    Daca vrem sa avem o lume a pacii trebuie sa pedepsim in mod imediat si extrem de dur pe cei care ne scot din actuala lume a echilibrelor internationale si din pace!

    Israelul raspunde pentru negarea Holocaustului din Ucraina pe care Zelenski o promoveaza pe plan international, rescriind istoria sangeroasa a evreilor din Ucraina sub gloantele ucrainienilor nazisti. 

    1. Trolii se retrag?

      Relatia Israelului cu Rusia e delicata din cauza unor documente pe care le au rusii in arhiva. Tradatorii/prostii din Romania au predat din arhivele romanesti tot ce le-a cerut Israelul, rusii nu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb