Israelul şi UE reiau dialogul asupra conflictului israeliano-palestinian

Andrei Stan
Internaţional / 13 februarie 2016

Israelul a anunţat ieri că a restabilit dialogul cu Uniunea Europeană asupra conflictului israeliano-palestinian, după o discuţie telefonică între premierul Benjamin Netanyahu şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, informează AFP.

"Conversaţia a diminuat tensiunile şi avem din nou, Israelul şi UE, relaţii bune şi strânse", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Emmanuel Nahshon, într-o discuţie cu jurnaliştii pe reţelele sociale.

Pe 11 noiembrie, premierul israelian, de asemenea ministru de externe, a ordonat suspendarea contactelor diplomatice cu UE ca răspuns la decizia Bruxellesului de a eticheta produsele provenite din coloniile israeliene aflate în teritoriile palestiniene ocupate de Israel din 1967, Cisiordania şi Înălţimile Golan.

În cursul conversaţiei lor, Benjamin Netanyahu şi Federica Mogherini "au convenit că relaţiile dintre cele două părţi trebuie desfăşurate într-o atmosferă de încredere şi respect reciproc (...) care va ajuta la înregistrarea de progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu", a scris Emmanuel Nahshon.

Potrivit Agerpres, premierul Benjamin Netanyahu urmează să se deplaseze marţi la Berlin însoţit de o delegaţie ministerială pentru a se întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel.

Încercările de a rezolva conflictul israeliano-palestinian, vechi de mai multe decenii, au fost oprite în aprilie 2014, cu perspective foarte sumbre în ce priveşte o viitoare reluare.

În ultimele patru luni, un nou val de violenţe s-a soldat cu moartea a 166 de palestinieni şi a 26 de israelieni.

Ieri, la finalul unei reuniuni la Munchen cu membrii Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Federica Mogherini a declarat că grupul pregăteşte "un raport despre situaţia pe teren".

"Dorim să fie nu doar un raport despre starea actuală a situaţiei, dar să includă şi recomandări", pentru a progresa spre înfiinţarea unui stat palestinian independent alături de Israel, a declarat ea jurnaliştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb