Parlamentul Italiei a dat, săptămâna trecută, aprobarea finală a pachetului de măsuri de sprijin pentru economia care a reintrat în recesiune. Acesta prevede, printre altele, reducerea costurilor cu energia pentru întreprinderile mici şi măsuri pentru stimularea creditării întreprinderilor. Pachetul, denumit "decretul de competitivitate" la momentul la care a fost prezentat de către guvernul condus de prim-ministrul Matteo Renzi (în iunie), nu a fost, însă, bine primit de liderii segmentului de afaceri, care spun că este lipsit de o strategie clară şi nu reuşeşte să rezolve nevoile reale ale industriei.
Pachetul a suferit numeroase modificări în timpul trecerii dificile prin Parlament, iar în cele din urmă a primit 155 de voturi "pentru" şi 27 "împotrivă".
Principalul stimulent economic aprobat de Renzi până acum a fost o reducere de impozit pe venit de până la 80 de euro pe lună pentru persoanele cu venituri mici, care a intrat în vigoare în luna mai. Planurile pentru o reformă amplă a normelor privind piaţa rigidă a forţei de muncă au fost amânate pentru 2015, cel mai devreme.
PIB-ul Italiei a scăzut cu 0,2% în trimestrul al doilea din 2014, după un declin de 0,1% în trimestrul precedent, astfel că economia ţării, a treia din zona euro, a intrat în recesiune pentru a treia oară din 2008. În ritm anual, economia Italiei a înregistrat o scădere de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2014.
Luna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei în 2014 la 0,2%, în timp ce Guvernul aşteaptă un avans de 0,8%.