Guvernul de la Roma a vândut, ieri, o participaţie de 5,74% din "Enel" SpA, cea mai mare companie italiană de utilităţi, obţinând astfel 2,2 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari). Vânzarea este prima dintr-o serie de privatizări planificate de Executivul Italiei, în vederea reducerii datoriei ţării, care depăşeşte 2.000 de miliarde de euro.
Guvernul italian a oferit 540 de milioane de acţiuni către investitorii instituţionali din ţară şi străini. Conform presei internaţionale, preţul estimat al unei acţiuni a fost, în acest plasament, de patru euro, cu 1,2% mai puţin faţă de cotaţia "Enel" la închiderea şedinţei bursiere din 25 februarie, pe piaţa din Milano: 4,048 euro.
Participaţia de 5,74% din "Enel" a fost vândută prin intermediul unui consorţiu de bănci italiene şi străine: "Bank of America Merrill Lynch", "Goldman Sachs", "Mediobanca" şi "UniCredit".
Conform datelor Bloomberg, Ministerul Finanţelor şi cel al Economiei din Italia deţin 30%, respectiv, 31,24% din "Enel". Anul trecut, Guvernul a anunţat că vrea să vândă până la 6% din compania de utilităţi până la sfârşitul lui 2014, însă a amânat tranzacţia din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare.
Anul acesta, statul italian mai vrea să vândă 40% din "Poste Italiane" SpA şi 49% din "Enav" SpA. Până anul viitor este planificată să fie vândută o participaţie de 40% din compania de căi ferate "Ferrovie dello Stato".
Veniturile "Enel" s-au ridicat la 75,8 miliarde de euro în 2014, mai mici cu 3,7% faţă de cele 78,7 miliarde euro înregistrate în 2013, declinul fiind generat de scăderea veniturilor din vânzarea şi transportul electricităţii.
Potrivit rezultatelor preliminare ale companiei, această scădere este asociată şi cu volume mai mici de producţie şi vânzare, pe fondul unui mediu economic dificil.
Profitul operaţional al ENEL (EBIDTA) a însumat 15,7 miliarde de euro anul trecut, fiind mai mic cu 6% faţă de cele 16,7 miliarde euro înregistrate în 2013.
"Enel" a decis să suspende temporar procesul de vânzare a activelor din România. Reprezentanţii companiei au declarat: "Vânzarea activelor Enel România era parte dintr-un program mai amplu de tranzacţii ce urmăreau încasarea a până la patru miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2014, pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizării cu succes a mai multor iniţiative în timpul anului 2014, această ţintă a fost atinsă. Consiliul Director al Grupului va decide, prin urmare, asupra oricăror planuri de continuare a acestui program, în contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date în luna martie".