Italia aduce un ultim omagiu lui Umberto Eco

Ioana Dogaru
Internaţional / 20 februarie 2016

Premierul italian, Matteo Renzi, a transmis condoleanţe familiei îndoliate şi l-a elogiat pe autorul celebrului roman ''Numele trandafirului'', apărut în 1980, pentru ''inteligenţa lui unică'' şi, totodată, pentru ''capacitatea lui de a anticipa viitorul", informează EFE.

''A fost un extraordinar exemplu de intelectual european'', a mai spus primul ministru, adăugând că moartea lui Umberto Eco, survenită vineri seara, este ''o pierdere enormă pentru cultură, care va resimţi lipsa scrisului şi vocii lui, a gândirii lui ascuţite şi vii, precum şi a omeniei sale''.

''Nomina nuda tenemus. Adio, profesore'', este mesajul simplu, dar plin de înţelesuri, postat pe o reţea socială de scriitorul Roberto Saviano, care citează câteva cuvinte cu care se încheie volumul ''Numele trandafirului''. Fraza întreagă din finalul cărţii este ''stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus'', expresie în limba latină care reaminteşte că toate sunt trecătoare şi în urma lor rămâne doar numele.

Tot la un fragment din renumita lucrare a făcut apel şi Stefano Bonaccini, membru al Partidului Democrat (de guvernământ), într-un mesaj pe Twitter, în care mai spunea ''Ciao#Umberto Eco''.

Născut la 5 ianuarie 1932, în nordul Italiei, Umberto Eco a fost un filosof, scriitor şi specialist în semiologie apreciat la nivel internaţional. A fost autorul unui mare număr de lucrări ştiinţifice şi literare, iar operele lui s-au bucurat de un număr record de traduceri. Reputat expert în istorie medievală şi poliglot, a făcut multe traduceri şi a colaborat cu radio-televiziunea publică din Italia. Nu în ultimul rând, a avut o prestigioasă carieră pedagogică, fiind profesor la mai multe universităţi. La Bologna, a condus catedra de semiotică până în 2007, când s-a pensionat, relatează EFE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb