ITALIA Autorităţile din Catania anunţă că nu mai au unde să îngroape imigranţii morţi

Internaţional / 23 august 2015

Autorităţile din Catania anunţă că nu mai au unde să îngroape imigranţii morţi

Actualizare 17:37 Vicecancelarul german Sigmar Gabriel cere o nouă politică de azil în Uniunea Europeană

Politica dreptului de azil în Uniunea Europeană trebuie unificată şi consolidată, iar refugiaţii distribuiţi în mod echitabil între ţările membre, a declarat vicecancelarul german Sigmar Gabriel, împreună cu colegul său social-democrat, ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, transmite AFP.

"Reacţia care a avut loc până în prezent nu este în măsura exigenţelor pe care Europa trebuie să le aibă vis-a-vis de ea însăşi", au scris cei doi importanţi politicieni, membri ai partidului SPD în guvernul condus de Angela Merkel, într-un articol publicat astăzi în ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), potrivit Agerpres.

Referindu-se la o "datorie a generaţiilor", Sigmar Gabriel şi Frank-Walter Steinmeier consideră că "este necesară o distribuire echitabilă a refugiaţilor în Europa".

Germania pare copleşită de sosirea în ţară a unui număr fără precedent de refugiaţi, iar autorităţile germane se aşteaptă ca numărul de solicitări de azil să atingă un nivel record de 800.000 în 2015.

"O situaţie în care, aşa cum se întâmplă în prezent, doar câteva ţări membre poartă întreaga responsabilitate este cu atât mai puţin gestionabilă decât un sistem care ar cântări în mod unilateral asupra ţărilor, care din întâmplare formează frontierele externe ale Uniunii Europene", au insistat Gabriel şi Steinmeier.

Cei doi miniştri au cerut instituirea unui "codex european de azil", care să garanteze acelaşi statut de azil în întreaga Uniune Europeană şi o politică europeană "nouă şi mai ambiţioasă".

În condiţiile în care Germania primeşte un număr mare de refugiaţi provenind din ţările balcanice, în prezent considerate sigure, cei doi politicieni au recomandat ca persoanele care nu pot solicita drept de azil "să se întoarcă în ţările lor de origine", cărora le-au recomandat să colaboreze în mai mare măsură.

Paza de coastă italiană a salvat aproximativ 4.100 de imigranţi pe Marea Mediterană în ultimele 24 de ore

Aproximativ 4.100 de imigranţi au fost salvaţi în ultimele 24 de ore de pe 22 de ambarcaţiuni aflate în pericol în centrul Mării Mediterane, a declarat, azi, purtătorul de cuvânt al pazei de coastă italiene, căpitanul Marco di Milla, conform agenţiei DPA.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Oficiului italian al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), Flavio di Giacomo, 4.150 de imigranţi au fost salvaţi pe mare între Sicilia şi Africa de Nord.

Italia, împreună cu Grecia, reprezintă primul loc de escală pentru imigranţii care pleacă spre Europa pe mare şi apoi vor să ajungă în ţări mai bogate, precum Germania.

OIM estimează că, de la 1 ianuarie până pe 20 august, peste 146.000 de imigranţi au ajuns pe mare în Grecia şi aproape 104.000 au sosit în Italia. Potrivit unor relatări, 2.365 de imigranţi au murit pe mare în acest an, faţă de 1.779 în aceeaşi perioadă a lui 2014.

Turoperator: "Vacanţele turiştilor români în Insula Kos nu sunt perturbate de valul de refugiaţi"

Vacanţele turiştilor români în Insula Kos nu sunt perturbate de valul de refugiaţi proveniţi din Siria, Iran, Afganistan şi Pakistan, a declarat, într-un comunicat remis azi redacţiei, Adriana Goicea, director general al turoperatorului Cocktail Holidays.

"Am cerut informaţii despre situaţia refugiaţilor partenerilor noştri greci, pentru a ne informa corect turiştii despre ce se întâmplă acolo, şi suntem în măsură să informăm că staţiunile din Insula Kos nu sunt afectate de valul de refugiaţi proveniţi din Siria, Iran, Afganistan şi Pakistan. Cei care ajung în oraşul Kos sunt îmbarcaţi imediat ce le sunt eliberate documentele şi trimişi la Atena, de unde vor pleca spre ţări din Europa de Vest. Tot timpul sunt supravegheaţi de forţele de ordine ca să nu creeze probleme localnicilor şi turiştilor", arată Adriana Goicea.

Refugiaţii nu au acces în staţiunile Kardamena, Kefalos, Mastichari, Marmari, Tigaki şi Lambi, locul unde îşi petrec vacanţele turiştii români şi străini, dau asigurări autorităţile elene, arată comunicatul. Potrivit acestora, dar şi partenerilor greci ai turoperatorilor români, numărul refugiaţilor ajunşi în insula Kos scade în fiecare zi, procedurile de înregistrare a acestora fiind grăbite în ultimele zile.

"Refugiaţii ale căror documente sunt gata pleacă imediat din Kos. În această perioadă, sunt mai multe locuri libere pe feriboturi, ceea ce înseamnă că numărul celor care pleacă e din ce în ce mai mare. Kos este numai o punte de legătură pentru ei între ţările lor de origine şi destinaţiile unde vor să ajungă. În ciuda acestei situaţii, viaţa pe insulă decurge normal pentru turişti şi localnici", spune Yiannis Kapasakalis, reprezentant al companiei greceşti Dodecanese Travel, partenerul din Kos al turoperatorului Cocktail Holidays.

Primarul insulei declară că identificarea refugiaţilor are loc într-o zonă cu acces restricţionat, pentru a nu perturba viaţa oraşului.

"În ultimele zile a crescut numărul de birouri de identificare a refugiaţilor, pentru a grăbi plecarea lor din oraş, potrivit procedurilor internaţionale. Incidentele apărute în această perioadă au fost izolate şi nu au implicat turişti. Kos este şi rămâne a patra cea mai populară destinaţie turistică din Grecia şi facem tot posibilul să ne întâmpinăm oaspeţii în condiţii normale", declară George Kyritsis, primarul insulei Kos, într-un comunicat remis turoperatorului român.

(A.C.)

---------------------

Autorităţile locale din oraşul italian Catania au anunţat vineri că nu mai au locuri în cimitire pentru a-i înmormânta pe imigranţii clandestini recuperaţi morţi din apele Mării Mediterane, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, viceprimarul din Catania a declarat că la ora actuală există 65 de trupuri neînsufleţite care nu pot fi îngropate, pentru că locurile din cimitire sunt epuizate, singurele rămase libere fiind în proprietatea localnicilor.

Din cele 65 de cadavre, 45 sunt ale unor refugiaţi morţi în urma naufragiului din luna aprilie, când un trauler s-a scufundat, provocând decesul a peste 800 de persoane. Viceprimarul a mai precizat că, în ultimii doi ani şi jumătate, în cimitirele din Catania au fost înmormântaţi peste o sută de refugiaţi.

Însă nu doar cimitirele din Italia sunt depăşite, ci şi centrele de primire a refugiaţilor. Ministrul italian de interne, Angelino Alfano, a anunţat luna trecută crearea a încă 10.000 de locuri în taberele de refugiaţi, acestea adăugându-se celor 86.000 deja existente în cele 456 de centre de primire de pe tot cuprinsul ţării, cele mai multe fiind în partea de sud.

Ministrul Alfano a subliniat că presiunea migratorie nu va scădea atât timp cât nu se va stabiliza situaţia în Libia, unde starea de anarhie a lăsat frontierele nesupravegheate, astfel că imigranţii ilegali din Africa pot să traverseze această ţară şi să se îmbarce apoi în ambarcaţiuni puse la dispoziţie de traficanţi pentru a ajunge în Europa.

Peste 400 de imigranţi au fost arestaţi în Turcia înainte de a traversa marea spre Grecia

Poliţia turcă a arestat 435 de imigranţi, în majoritate sirieni, care încercau să ajungă pe mare în Mytilene, pe insula grecească Lesbos, pornind din oraşul turc Ayvacik, regiunea Marmara, potrivit AFP.

Trei turci, suspectaţi de a fi traficanţi de persoane, au fost plasaţi în arest, urmând să fie duşi în faţa unui judecător, a precizat agenţia turcă de presă Anadolu. Potrivit legislaţiei din Turcia, ei riscă o pedeapsă de opt ani de închisoare.

Printre imigranţii arestaţi se află bărbaţi, dar şi femei şi copii, veniţi din Siria (345 de persoane), din Afganistan (64 de persoane), din Myanmar (19) şi din Pakistan (7), potrivit sursei.

Două ambarcaţiuni, două vapoare cu motor şi un mare număr de veste de salvare au fost confiscate de poliţia turcă în cursul operaţiunii.

Imigraţii, după ce au fost interogaţi de poliţie, au fost duşi la un centru pentru refugiaţi. Ei riscă o amendă de 2.200 de lire turceşti (700 de euro), potrivit legislaţiei turce.

AFP precizează că numărul imigranţilor care încearcă să traverseze marea dinspre Turcia spre insulele greceşti a crescut considerabil datorită condiţiilor meteorologice favorabile.

Sute de imigranţi au rupt cordoanele de poliţie la postul de frontieră greco-macedonean Gevggelija şi au pătruns în Macedonia

Sute de imigranţi, îndeosebi sirieni, au pătruns ieri în Macedonia după ce au rupt cordoanele de poliţie la postul de frontieră greco-macedonean Gevgelija, relatează AFP.

Imigranţii au reuşit să treacă de gardul din sârmă ghimpată, înfruntând forţele de ordine, care au lansat grenade asurzitoare.

Circa 2.000 de refugiaţi, care speră să ajungă în Europa de Vest, se aflau de joi într-o zonă situată între satul grec Idomeni şi oraşul macedonean Gevgelija.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb