Italia, între Bruxelles şi agenţiile de rating

F.B.
Internaţional / 22 octombrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Săptămâna care începe se anunţă a fi una tensionată pentru Italia în condiţiile în care Comisia Europeană vrea să obţină astăzi răspunsul autorităţilor de la Roma la solicitările sale referitoare la proiectul de buget al ţării pentru 2019 iar Guvernul italian aşteaptă vineri verdictul agenţiei de rating Standard &Poor's, informează AFP.

Premierul italian Giuseppe Conte a invitat mass media din străinătate la o conferinţă de presă organizată la Roma începând cu ora 10.00 GMT, data limită fixată de Comisie pentru a obţine precizări de la autorităţile italiene cu privire la acest proiect de buget considerat mult prea relaxat.

Îngrijorată de alegerile coaliţiei la putere la Roma, agenţia de evaluare Moody's a decis încă de vineri să retrogradeze, cu o treaptă, ratingul de ţară al Italiei până la un pas deasupra categoriei investiţiilor speculative (junk bonds). Anterior, Moody's plasa obiecţiunile italiene la nivelul Baa2 iar Standard &Poor's atribuie Italiei un rating BBB. Economistul şef de la banca italiană UniCredit, Erik Nielsen, avertizează că deciziile agenţiilor de evaluare vor avea consecinţe importante pentru Italia deoarece îi vor determina pe institutorii instituţionali să evite Italia.

Principala îngrijorare a agenţiilor de rating şi a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% din PIB cât preconiza precedentul Guvern. Prin acest derapaj bugetar coaliţia la putere vrea să îşi pună în practică promisiunile electorale (ieşire la pensie mai uşoară, un venit suplimentar pentru persoanele defavorizate) şi să dea un impuls creşterii economice, via o cerere solidă şi mai multe investiţii.

Bruxellesul a solicitat însă joi autorităţilor de la Roma să îi ofere "clarificări".

Comisia a vorbit de un derapaj bugetar "fără precedent" şi a atras atenţia asupra riscului grav al nerespectării regulilor europene. În aceste condiţii, Executivul comunitar ar putea respinge proiectul de buget al Italiei, ceea ce ar fi o premieră în istoria UE.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb