Producţia de vin a Uniunii Europene (inclusiv vin spumant, porto şi must) a fost de 15,8 miliarde litri în anul 2019, iar cei mai mari producători au fost Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Germania şi Ungaria, arată datele publicate joi de Eurostat şi Agerpres.
Italia a avut în 2019 o producţia de vin de 5,5 miliarde litri de vin, echivalentul a 35% din producţia UE, urmată de Spania, 4,3 miliarde litri sau 27%, Franţa, 3,4 miliarde litri sau 21%, Portugalia, 700 milioane litri sau 5%, Germania, aproape 700 milioane litri sau 4%, şi Ungaria, 400 milioane litri sau 2%.
De asemenea, anul trecut statele membre UE au exportat 7,1 miliarde litri de vin, aproape jumătate din această cantitate (3,1 miliarde litri sau 43%) fiind exportată spre ţările din afara UE, în special către Marea Britanie (690 milioane litri sau 22% din exporturile în afara UE), SUA (650 milioane litri sau 21%), Rusia (280 milioane litri sau 9%) şi China (250 milioane litri sau 8%).
Italia a fost de departe principalul exportator de vin, cu 1,1 miliarde litri exportaţi în 2019 în afara UE, adică 34% din exporturile statelor membre în afara UE, urmată de Franţa, 800 milioane litri sau 25%, şi Spania, 700 milioane de litri sau 2%.
În paralel, statele membre UE au importat 4,8 miliarde litri de vin în 2019 şi doar 16% din această cantitate a venit din ţări non-UE, în special din Chile, 170 milioane litri sau 23%, şi Africa de Sud, 160 milioane litri sau 21%.
În rândul statelor membre, cei mai mari importatori de vin au fost Germania, 230 milioane litri sau 30% din importurile statelor membre din afara UE, Olanda, 110 milioane litri sau 15%, Danemarca, 70 milioane litri sau 9%, Suedia, 60 milioane litri sau 8%, Belgia şi Franţa, ambele cu 50 milioane litri sau 7%, şi Irlanda, aproape 50 milioane litri sau 6%.