Oamenii de afaceri din provincia Veneto sunt nemulţumiţi şi îngrijoraţi, după ce ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, instituirea carantinei de 2 săptămâni pentru toate persoanele care ajung din România şi Bulgaria, conform Digi24.
"Se vorbea de asta de câteva zile, dar viteza cu care a fost emis ordinul ne-a surprins", a declarat un om de afaceri italian şi consul general onorific al României la Treviso.
El spune că măsura va afecta foarte multe întreprinderi mici şi mijlocii din regiunea Veneto, din diverse domenii de activitate, pornind de la agricultură şi până la modă, servicii, turism, prelucrarea metalelor şi alte domenii din industrie.
Mario Moretti Polegato spune că măsura este un inconvenient nu numai pentru cei care se bazează pe muncitorii sezonieri, ci şi pentru afacerile care depind de materiile prime care provin din România şi Bulgaria.
"Pentru multe companii această situaţie poate deveni problematică situaţia şi se poate ajunge până la stoparea producţiei", a mai spus Mario Moretti Polegato.
Omul de afaceri mai spune că şi turismul va fi extrem de afectat: "În mod normal, turismul poate conta pe prezenţa multor români înstăriţi care vin pe litoralul nostru sau la Veneţia".
Un alt domeniu grav afectat va fi cel viticol, care s-a bazat întotdeauna pe forţa de muncă din Est.
Luca Serena, preşedintele Confindustria Est Europa, spune că trei mii de întreprinderi mici şi mijlocii din regiunea Veneto au înfiinţat sucursale sau fabrici ţări din estul Europei, cu 80-90.000 de angajaţi, mai ales în sectoarele de modă, încălţăminte şi mobilier.
"Toate aceste activităţi sunt supravegheate şi cel puţin o dată pe lună cineva călătoreşte între cele două ţări, pentru a verifica situaţia... Este adevărat că România se confruntă cu un vârf în epidemia de Covid-19 şi nimeni nu vrea să pună în pericol sănătatea publică, însă această măsură poate provoca prejudicii imense. Multe companii ar putea să-şi producţia... În locul carantinei se putea dispune efectuarea testului cu cel mult 48 de ore de venire sau plecare, iar asta ar fi protejat şi sănătatea, şi economia", a declarat Luca Serena.