Îţi iroseşti potenţialul dacă nu-ţi asumi riscuri în carieră?

Mihaela Pascari
Miscellanea / 27 octombrie 2022

Îţi iroseşti potenţialul dacă nu-ţi asumi riscuri în carieră?

Riscurile în carieră pot fi înfricoşătoare, pentru că nu ştii care va fi rezultatul unei schimbări radicale. Cu toate acestea, a nu-ţi asuma niciun risc e şi mai riscant. Îţi poţi irosi potenţialul şi poţi rata oportunităţi importante în carieră. Ca să-ţi fie mai uşor să iei decizii în carieră, iată câteva riscuri pe care merită să ţi le asumi.

Cum te ajută schimbările?

Asumarea riscurilor te scoate din zona de confort, pentru că nu ştii ce urmează. Totuşi, este esenţial să o faci pentru a te menţine motivat. De ce? Pentru că te determină să înveţi lucruri noi. Cu cât ştii mai multe, cu atât vei fi mai motivat şi vei avea mai multă încredere în propriile forţe.

Apoi, îţi oferă oportunitatea de a cunoaşte oameni noi, de a stabili conexiuni care te pot ajuta să avansezi în carieră sau să descoperi noi pasiuni. Totodată, acestea te provoacă să faci ceva diferit. Poate fi vorba despre asumarea unor noi responsabilităţi sau de susţinerea unui discurs la job.

Ce riscuri să-ţi asumi pentru a evolua în carieră

1.Specializează-te într-un domeniu nou

Cel mai important în acest demers este să fii deschis în a încerca lucruri noi, mai ales dacă la jobul actual te simţi blocat într-o rutină. Poate fi vorba de asumarea unui proiect nou la locul de muncă, investirea energiei şi timpului într-un hobby sau explorarea unui nou traseu profesional, total diferit de ceea ce faci în prezent. S-ar putea ca această mişcare să fie exact ceea ce ai nevoie pentru a te pune în mişcare.

Spre exemplu, dacă ai nevoie de o certificare pentru a avansa, merită să-ţi asumi un risc şi să te întorci la studii pentru a obţine abilităţile care te vor duce la următorul nivel.

Dacă îţi doreşti să-ţi dezvolţi abilităţile în domeniul IT, poţi apela la Proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul Cursuri IT by eJobs are mai multe etape (cursurile propriu-zise, coaching, consiliere). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real şi să lucrezi alături de ceilalţi cursanţi, de la care vei putea deprinde anumite tehnici prin care îţi poţi dezvolta atenţia la detalii. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îţi va oferi suportul necesar pentru a-ţi găsi job.

Iată care sunt condiţiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

ai domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti

ai o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani

eşti angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI

ai absolvit cel puţin 8 clase

dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) - cursurile au loc doar online

ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen

ai în posesie difuzor/căşti şi microfon pentru a participa la discuţii

eşti un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deţii competenţe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 - Educaţie şi competenţe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

2.Alege un angajator care îţi oferă un salariu mai mic, dar mai multe oportunităţi de dezvoltare

Atunci când alegi între două joburi, eşti tentat să accepţi oferta angajatorului care îţi oferă un salariu mai mare. E normal să vrei ca jobul să-ţi asigure toate cheltuielile, totuşi, nu întotdeauna banii sunt cel mai important aspect de luat în calcul atunci când eşti pus în faţa unei astfel de decizii.

Poate e mai important să acorzi prioritate culturii organizaţionale a unei companiei. Un sondaj realizat de Glassdoor arată că 77% dintre respondenţi ar lua în considerare cultura unei companii înainte de a aplica pentru un job.

3.Dezvoltă-ţi abilităţile într-o companie mica

Dacă lucrezi pentru o companie cu sute de angajaţi, ideea de a merge către o companie mai mică, care nu are acelaşi renume pe piaţa muncii, s-ar putea să ţi se pară înfricoşătoare. Totuşi, un job într-un business mai mic ar putea fi o ocazie bună de a deprinde un set de noi abilităţi şi de a-ţi asuma mai multe responsabilităţi. După o perioadă petrecută într-o astfel de companie, te poţi întoarce la vechiul angajator, dar pe o poziţie mai înaltă.

4.Vorbeşte cu managerul tău despre cum vezi viitorul carierei tale

Dacă te afli în căutarea unor noi provocări, e important să fii curajos şi să-ţi expui gândurile superiorului tău. Un manager bun va fi dispus să te ajute să te dezvolţi profesional şi să obţii ceea ce meriţi.

Totuşi, dacă simţi că nu poţi face progrese la jobul pe care îl ai, iar sprijinul managerului lipseşte, te poţi gândi la lansarea un business pe cont propriu. Nu te grăbi însă să iei astfel de decizii, până nu evaluezi dacă eşti pregătit să fii propriul tău şef sau nu.

5.Ţinteşte un job în afară

O astfel de tranziţie poate fi o sarcină majoră, pentru că, a obţine un job în afară nu este la fel de simplu ca unul din România. În primul rând, ai nevoie de diverse certificări sau chiar să obţii o anumită viză de şedere într-o altă ţară.

Această tranziţie îţi oferă atât posibilitatea de a te dezvolta profesional, de a-ţi extinde reţeaua de networking, de a-ţi îmbunătăţeşti cunoştinţele lingvistice, dar şi de a obţine un salariu dublu sau chiar triplu faţă de cel actual.

6.Pleacă din zona de confort

Adesea, un rol pe care îl ai de mai mulţi ani îţi oferă sentimentul de confort şi siguranţă. Asta pentru că îţi cunoşti foarte bine task-urile, colegii şi te înţelegi bine cu managerul. Cu toate acestea, s-ar putea să ai şi multe nemulţumiri care nu ies la iveală doar din teama de a ieşi din zona de confort. Dacă simţi că locul tău nu mai este la jobul actual, că ai anumite nemulţumiri pe care nu le expui doar pentru că ştii că nu vor fi rezolvate sau că nu mai faci cu aceeaşi determinarea munca de zi cu zi, înseamnă că instinctul încearcă să-ţi comunice că e momentul pentru o schimbare.

Câteva semnale că e momentul să faci o schimbare

Când jobul tău devine plictisitor

Chiar şi un loc de muncă care odată te motiva şi stimula, poate deveni plictisitor. Iar plictiseala poate fi una dintre cele mai distructive emoţii din viaţa ta profesională. Într-o astfel de stare acorzi mai puţină atenţie detaliilor şi rişti să strici relaţii pe care le-ai construit ani în şir.

Când nu mai e loc de evoluţie

Atingerea unui anumit nivel la locul de muncă actual, poate fi o problemă, doar atunci când nu mai există roluri pe care le ţinteşti şi simţi că nu mai e loc de evoluţie. Ascultă-ţi instinctul şi începe să planifici traseul către un nou obiectiv.

Când te sperie schimbările

Ai petrecut luni sau chiar ani gândindu-te la toate lucrurile care te sperie când vine vorba despre o schimbare? Cu toate acestea, poate nu ai împărtăşit aceste temeri cu ai tău prieteni sau colegi de încredere.

Astfel, înainte de a respinge o nouă provocare, discută temeinic despre aceasta cu cel puţin două sau trei persoane în care ai încredere. Aceştia s-ar putea să-ţi ofere sfaturi bune în carieră şi îţi pot spune cum văd ei lucrurile din perspectiva lor.

Deşi asumarea riscurilor poate fi intimidantă, te ajuta să rămâi motivat şi să fii deschis să înveţi continuu lucruri noi. Dacă te simţi blocat la jobul actual, nu-ţi fie teamă să păşeşti pe tărâmuri necunoscute.

Totuşi, cariera ta necesită strategii de management al riscului. A-ţi asuma riscuri înseamnă să fii pregătit să accepţi schimbarea. De aceea, înainte să faci o mişcare, asigură-te că eşti echipat cu toate informaţiile necesare pentru a face acest salt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb