"Iukos" nu mai are voie să vîndă ţiţei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iulie 2004

Executorii judecătoreşti i-au anunţat, ieri, pe oficialii gigantului petrolier rus "Iukos" că trebuie să oprească vînzările de ţiţei, măsură care nu face decît să grăbească prăbuşirea celui mai mare exportator de profil din ţară. Potrivit ordinului emis de executori, companiei "Iukos" i-a fost interzis să mai vîndă petrol produs în diviziile sale principale. De fapt, ordinul se referă la vînzarea de proprietăţi, iar potrivit legii ruse, petrolul este considerat o proprietate.

"Am primit acest ordin, însă la ora actuală lucrăm la capacitate normală, sub interdicţia formală de a înstrăina petrol", afirmă o sursă din cadrul companiei, citată de agenţia de presă "Reuters". Aceasta adaugă că oficialii "Iukos" aşteaptă clarificări de la Ministerul Justiţiei în legătură cu situaţia companiei. Reprezentanţii "Iukos" nu ştiu dacă ordinul poate forţa grupul - care produce 1,7 milioane de barili de ţiţei/zi, să-şi oprească în acest moment livrările sau le interzice încheierea de contracte viitoare. De menţionat că "Iukos" a plătit taxe pentru conductele de transport petrolier pînă în luna august.

După anunţul privind ordinul de stopare a vînzărilor de ţiţei, acţiunile "Iukos" au pierdut 17,5% pe piaţa din Moscova. În consecinţă, titlurile grupului petrolier rus au scăzut cu aproximativ 60% în numai o săptămînă. Cursul descendent a început la 20 iulie, după ce autorităţile ruse şi-au anunţat planurile privind înstrăinarea celei mai mari divizii de producţie a grupului, în vederea acoperirii debitelor pe care acesta le are către Fisc.

Specialiştii spun că, în prezent, valoarea de piaţă a companiei "Iukos" se ridică la 7 miliarde de dolari, cît însumează taxele datorate pe anii 2000 şi 2001.

Preţul petrolului a atins maximul istoric

Informaţia privind stoparea vînzărilor de către "Iukos" a determinat creşterea puternică a preţului petrolului. Barilul de ţiţei brut cu termen de livrare în septembrie era cotat la 42,50 dolari pe piaţa din SUA, cu 66 de cenţi mai mult decît în ziua anterioară. Astfel, preţul petrolului a atins cel mai mare nivel de la momentul lansării contractelor futures pe acest activ (1983). Maximul istoric anterior a fost înregistrat luna trecută - 42,45 dolari/baril.

La Bursa londoneză, ţiţeiul Brent cu termen de livrare în septembrie era cotat la 39,25 dolari/baril, în creştere cu 51 de cenţi faţă de ziua anterioară. Aceasta este cotaţia maximă a ultimelor două luni.

"Piaţa petrolului rămîne vulnerabilă la orice întrerupere a livrărilor", susţin analiştii de profil de la "Lehman Brothers", amintind că şi ţările din OPEC produc, la ora actuală, aproape la capacitatea maximă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb